• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvještaj EU nije iznenađujući

Izvještaj EK o napretku BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja sadrži određene pozitivne, ali i negativne ocjene, smatra Željka Cvijanović.

 Izvještaj EU nije iznenađujući Izvor: MONDO

Savjetnik premijera Republike Srpske za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama Željka Cvijanović smatra da ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja sadrži određene pozitivne, ali i negativne ocjene.

"To ne predstavlja nikakvo posebno iznenađenje, jer smo imali priliku da se upoznamo sa sadržajem ovog izvještaja dok je još bio u radnoj verziji i u formi nacrta", izjavila je Srni Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je, kada je riječ o oblasti političkih kriterijuma, odnosno ispunjavanju uslova BiH prema političkim kriterijumima, kao pozitivan pomak istaknut napredak u oblasti javnog emitovanja, reforme policije, javne administracije, te saradnje sa Haškim tribunalom.

Cvijanovićeva je ocijenila da je to i dovelo do potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u ovoj godini i naglasila da je u Izvještaju ocijenjeno da su lokalni izbori bili fer i demokratski, da dobro napreduje reforma javne administracije, da je usvojena reforma pravosuđa, kao i da Sud BiH funkcioniše na zadovoljavajući način.

Ona je podsjetila da je u Izvještaju Evropske komisije navedeno da je Agencija za državnu službu operativna, posebno istakavši da je pozitivno ocijenjena činjenica da je ratifikovana socijalna povelja i da su ostvareni pomaci u oblasti zatvorskog sistema, kao i da je BiH pristupila "Dekadi Roma" i da je uspostavljen Savjet za manjine.

"U pogledu obaveza vezanih za regionalne i međunarodne obaveze, pozitivno je ocijenjeno i uspostavljanje Regionalnog savjeta za saradnju u Sarajevu, provođenje sporazuma o Cefti, kao i da su, zapravo, odnosi BiH sa susjednim državama prilično dobri", smatra Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je još ranije bilo najavljeno da će Evropska komisija, kao negativno, ocijeniti "određena" osporavanja Dejtonskog sporazuma i da postoji mišljenje ili percepcija Evropske komisije da još "dominira etnička vizija u rješavanju određenih problema".

Cvijanovićeva napominje da, kada je riječ o ekonomskim kriterijumima, postoji određena saglasnost u vezi sa osnovama ekonomske politike, što je i doprinijelo jačanju jednstvenog ekonomskog prostora.

"Kao dobar primjer saradnje između entiteta biće istaknuto stanje i napredak u oblasti direktnih poreza, uspostavljanje Fiskalnog savjeta. Evropska komisije je iznijela i svoj stav da trenutna svjetska finansijska kriza nije imala direktnog uticaja na ekonomiju BiH u ovom periodu, tako da je moguće da će se tek sljedeće godine početi osjećati njene posljedice", istakla je Cvijanovićeva.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE