• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"MIP privatno preduzeće Svena Alkalaja i Stranke za BiH"

"Posljedica toga je da iz MIP odlaze profesionalne diplomate - Srbi i Hrvati, a masovno dolaze kadrovi sumnjivih kvalifikacija, uglavnom bošnjački"...

 "MIP privatno preduzeće Svena Alkalaja i Stranke za BiH" Izvor: MONDO

Ministarstvo inostranih poslova BiH nije zajednička institucija, već privatno preduzeće ministra Svena Alkalaja i Stranke za BiH, izjavila je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

"Posljedica toga je da iz Ministarstva odlaze profesionalne diplomate - Srbi i Hrvati, a masovno dolaze kadrovi sumnjivih kvalifikacija, uglavnom bošnjački. Ministar Alkalaj mimo zakonske procedure, bez ikakvih kontrola, dovodi svoje ljude i sklapa sumnjive ugovore o radu", naglasila je Babićeva.

Ona je u intervjuu za sutrašnji "Glas Srpske" ocijenila da je uzrok takvog stanja u MIP-u, koje, kako je rekla, nikada nije bilo gore, samovolja ministra Alkalaja i članova njegovog kabineta.

"Oni kriju od mene važne informacije i odluke. Bez konsenzusa i saglasnosti srpskih predstavnika u Ministarstvu usvajaju razne odluke i druge dokumente i upućuju ih Savjetu ministara BiH i Predsjedništvu BiH", istakla je Babićeva.

Na pitanje šta je konkretno preduzela radi otklanjanja tih problema, Babićeva je rekla da je 28. novembra uputila dopis Komisiji za spoljnu politiku Parlamenta BiH, Kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz RS u kojem je navela sve probleme koji su doveli do pravog rasula u MIP-u.

"Zatražila sam da što prije bude održana sjednica parlamenta BiH na kojoj će biti razmatrano sprovođenje spoljne politike BiH i problemi u Ministarstvu. Svoju funkciju obavljam u skladu sa zakonom i Ustavom BiH i ne mogu dozvoliti da se u MIP-u radi protiv interesa srpskog naroda", objasnila je Babićeva.

Da bi se uveo red u MIP-u, naglasila je Babićeva, nadležne institucije moraju da obavežu ministra Alkalaja da poštuje zakon, a neophodno je obaviti i korjenitu sistematizaciju radnih mjesta, jer se ne zna da li MIP-u treba 40 ili 70 službenika.

Ona je podsjetila da je Helsinški komitet za ljudska prava, takođe, upozorio na diskriminaciju u MIP-u.

"Riječ je o koleginici Nadi Zdravčić, velikom profesionalcu i ženi koja govori četiri jezika. Uprkos tome bila je izložena mobingu i maltretiranju, a ministar Alkalaj ništa nije preduzeo u vezi s izvještajem Helsinškog komiteta za ljudska prava. Nažalost, takvih slučajeva je bilo više u Ministarstvu", dodala je Babićeva.

Zamjenik ministra inostranih poslova naglasila je da je nacionalna struktura u MIP potpuno poremećena i navela primjer da je od šest rukovodećih mjesta u Ministarstvu samo jedan pomoćnik iz reda srpskog naroda.

"Od 32 šefa unutrašnjih organizacionih jedinica samo je šest Srba i šest Hrvata. Iako bi predstavnici srpskog naroda trebalo da budu zastupljeni 33 odsto od ukupnog broja zaposlenih u MIP-u", istakla je Babićeva.

Na pitanje kako se problemi u MIP-u manifestuju na promociju BiH u svijetu, Babićeva je rekla da je činjenica da BiH nema ambasadore u Kini, najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu i jednom od najjačih ekonomija, Iranu, Švajcarskoj i Srbiji, što, kako je ocijenila, jasno pokazuje da nikome nije stalo do poboljšanja imidža BiH u svijetu i regionu.

Ona je rekla da je za to direktno odgovoran bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji uporno odbija da imenuje ambasadore u ovim zemljama i tako nanosi mnogo štete BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE