• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pred BiH politički nemiran period

Predsjednik Narodne skupštine RS ocijenio je da je pred BiH politički nemiran period.

 Pred BiH politički nemiran period Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić ocijenio je da je pred BiH politički nemiran period i da je oštrica pritiska međunarodnih predstavnika ponovo usmjerana prema Srpskoj i njenim zvaničnicima bez obzira na političke kompromise i dogovore koji su postignuti.

Radojičić je upozorio da se pred sjednicu Savjeta za provođenje mira (PIK), u februaru ili martu, politička situacija može dodatno zakomplikovati i to od onih koji žele da isprovociraju ostanak Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i međunarodne zajednice u BiH.

''Do marta nas očekuje kritičan period kada će zbog sjednice PIK-a dio političkih subjekata u BiH tražiti priliku da se ponovo zakomplikuje situacija i da se pokaže da OHR ne može da ode'', ocijenio je Radojičić.

Na pitanje da li ima konkretnih naznaka da se spremaju novi politički procesi protiv premijera RS i novi pritisci na Srpsku, na što su upozorili i zvaničnici RS u zajedničkoj izjavi, Radojičić je da se u ovoj zemlji svašta već vidjelo i da ništa ne bi čudilo, ali da se ne može unaprijed tvrditi kakav će biti proces.

Predsjednik Narodne skupštine RS rekao je za "Nezavisne novine".da pritisci međunarodnih zvaničnika imaju elemente da se sprema novi politički proces.

"Priča koja se odnosi na pravosuđe i istrage je problematična i puno toga asocira da postoji politička pozadina i politički pritisak koji bi se mogao usmjeriti prema RS, Vladi i premijeru Srpske Miloradu Dodiku. Sigurno je da se osjeća jedna vrsta pritiska koja ima naznake političkog disciplinovanja, a cijela priča potiče od Sipe, Tužilaštva BiH i Suda BiH koji nastoje da `istraže neke stvari`", istakao je predsjednik parlamenta RS.

Komentarišući stav ambasadora zemalja članica PIK koji su oštro osudili podnošenje tužbe protiv prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana i taj potez shvatili kao "pokušaj sprečavanja OHR-a u ispunjenju njegovog mandata", Radojičić je rekao da je tačno da su OHR, visoki predstavnik i ambasadori stranih zemalja izuzeti iz nadležnosti domaćeg pravosuđa, u smislu međunarodnih normi, pozicije OHR i Dejtonskog mirovnog sporauzma, ali da se postavlja pitanje gdje su granice angažmana.

"Postavlja se pitanje da li uopšte ta granica postoji za bilo kojeg predstavnika međunarodne zajednice od saobraćajnog udesa pa do djelovanja koje je direktno usmjereno protiv jednog entiteta, države ili interesa neke grupe", naglasio je Radojičić.

On je konstatovao da u političkom smislu niko ne može biti nedodirljiv i pošteđen kritike, kao što ni političari nisu nedodirljivi i stalno su predmet kritike.

"U sudskom smislu međunarodne norme i pozicija OHR su nam jasni, i jasno je da postoji entitet i da je međunarodne zvaničnike nemoguće procesuirati u domaćem parvosuđu, ali niko ne može biti pošteđen kritike pa ni oni. Pojedini međunarodni zvaničnici se ovdje bave aktivno dnevnom politikom i potpuno su uvučeni u unutrašnje političke događaje. Dnevno reaguju, bave se dnevnim pitanjima, a ne strateškim i dugoročnim, i onda ne mogu biti nepogrešivi i lišeni kritike", naglasio je Radojičić.

Govoreći o izjavi visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka da se "već sada zna gubitnik" i da su to "Milorad Dodik i RS", Radojičić je ocijenio da je to krajnje neodgovorna i nepotrebna izjava i da je visoki predstavnik za BiH, u pokušaju da odbrani svog prvog zamjenika, reagovao preoštro i potpuno neodmjereno.

"Takve riječi da se zna unaprijed da će neko biti kažnjen, da postoji već presuda, osuda, kazna nemaju veze sa daljim angažmanom međunarodne zajednice u BiH i interesantno je da ni tri dana nakon naše zajedničke izjave visoki predstavnik nije našao za shodno da tu svoju izjavu demantuje, pojasni ili bilo šta drugo. Ovim se siju sumnja i strah da će RS i njen premijer biti nečim kažnjeni i da je, ne samo spreman neki proces, već i donesena presuda", naglasio je Radojičić.

Na pitanje koliko su ozbiljna upozorenja upućena lideru Stranke za BiH Harisu Silajdžiću nakon dogovora tri lidera u Prudu, budući da nije bilo sankcija, Radojičić je konstatovao da je primjetno da je oštrica pritiska ipak usmjerana prema RS bez obzira na političke kompromise i dogovore koji su postignuti, što je, kako je rekao, bilo vidljivo iz izlaganja visokog predstavnika u Briselu.

"Konstantno postoji ta oštrica prema političkim snagama i zvaničnicima RS, a ne tako ozbiljno prema Silajdžiću. Teško je očekivati neke dogovore ili kompromise sa Silajdžićem o svim krupnim političkim temama. Silajdžić opstruiše reformske procese u BiH i po svim pitanjima izražava suprotan stav. On je konstantan u svom političkom stavu koji traži radikalnu ustavnu reformu u BiH", ocijenio je Radojičić.

On je ocijenio da je kod Silajdžića primjetna politička konstanta djelovanja i stava, a kako će se ostali ponašati u konkretnim situacijama, to se u BiH nikada ne zna.

"Pitanje je i da li ima kapaciteta sa drugim političkim subjektima za dogovor, jer i drugi imaju neke svoje razloge zbog kojih se nekad protive, a nekad ne", zaključio je Radojičić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE