• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prolazna ocjena za bezbjednost

Opšta ocjena bezbjednosne situacije u BiH je prolazna, rekao je ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović.

 Prolazna ocjena za bezbjednost Izvor: MONDO

Sadović je na konferenciji "Aktuelno stanje bezbjednosti u BiH", koju je organizovala Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine, priznao da postoji potencijalna opasnost od vjerskog ekstremizma, ali tvrdi da bezbjednosne agencije nemaju dokaza o njegovom postojanju.

Prema Sadovićevim riječima, opšti kriminalitet u BiH u prvih devet mjeseci ove godine porastao je za šest odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) Mirko Lujić ocijenio je da je bezbjednosna situacija u BiH trenutno djelimično narušena, ali da nije ni bolja niti gora nego u susjednim zemljama, dok iz Obavještajno-bezbjednosne agencije tvrde da u ovoj godini u BiH nije bilo akata nasilja koji se mogu svrstati u međunarodni terorizam.

Lujić je ukazao na tešku situaciju u Sipi kada su u pitanju kadrovska popunjenost i finansije, a ova pitanja, kako je rečeno na konferenciji, zajednička su i drugim agencijama za provođenje zakona.

Predstavnik Granične policije Žarko Lakota kao najčešće prekršaje koji su evidentirani na graničnim prelazima naveo je falsifikovanje isprava te krijumčarenje ljudi i droga.

"U Graničnoj policiji suočeni smo sa problemima slabe informatičke mreže za korišćenje baza podataka i neažuriranim bazama podataka", rekao je Lakota.

Kad je u pitanju opšta bezbjednost u BiH, nezaobilazna su pitanja površina pod minama i njihovo uklanjanje, rekao je direktor Minsko-akcionog centra BiH (BHMAK) Dušan Gavran, koji je upozorio da je u BiH od 1996. godine od minsko-eksplozivnih sredstava stradalo 1666 lica, od kojih 486 smrtno, među kojima i 40 deminera.

Gavran je podsjetio da brzina uklanjanja mina u velikom zavisi od priliva finansijskih sredstava.

Kao cilj današnje konferencije, na kojoj učestvuju i predstavnici entitetskih bezbjednosnih agencija i drugih institucija koje se bave bezbjednošću, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Parlamentarne skupštine Branko Zrno naveo je potrebu da se sagledaju njihovi rezultati i problemi.

On očekuje da će ova konferencija rezultovati prijedlogom mjera koje će BiH učiniti bezbjednijom zemljom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE