• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve veća zagađenost vazduha

Niske temperature uzrokovale povećanu zagađenost vazduha u Banjaluci, Bijeljini, Tuzli i Sarajevu.

 Sve veća zagađenost vazduha Izvor: MONDO

Udio sumpor-dioksida, ugljen-dioksida i čestica prašine u vazduhu u nekoliko gradova u BiH značajno je porastao posljednjih nekoliko dana, ali situacija nije toliko kritična i nema mjesta panici ni vanrednim mjerama, poručili su u nadležnim zavodima.

Ranka Radić, načelnik Odjeljenja za ekologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, kaže da je zagađenost u Banjaluci posljednjih nekoliko dana porasla.

"To nije ništa novo za januar, kada se i povećava zagađenost vazduha zbog grijanja. Ipak, zagađenost vazduha u Sarajevu i u Banjaluci se ne može porediti jer oni koriste plin za grijanje, dok se kod nas koristi mazut", kazala je Radićeva za "Nezavisne novine".

Ona je navela da je u Banjaluci posljednjih godina povećan broj privatnih ložišta, što je doprinijelo povećanju zagađenosti.

Monitoringom kvaliteta vazduha na tri mjerne stanice u Bijeljini utvrđeno je da su građani Bijeljine udisali, zbog prisustva taložnih materija i čađi, zagađeniji vazduh, ali da sumpordioksid i ugljenmonoksid nisu prelazili granične vrijednosti.

"Veoma je interesantno da je ugljenmonoksid daleko ispod granične godišnje vrijednosti koja iznosi 10.000 mikrograma po metru kubnom, ali i vrijednosti propisanih pravilnikom iz 2005. godine. U oktobru u vazduhu je bilo tek 1.055 mikrograma po metru kubnom vazduha, u novembru 1.299, a u decembru 1.222 po metru kubnom", rekla je Srni rukovodilac Zavoda za zaštitu životne i radne sredine pri Tehničkom institutu Bijeljina Nada Božić.

Ona je dodala da ni sumpordioksid nije prelazio granične vrijednosti, a da je najbliži kritičnijoj tački zagađenja bio u novembru kada je njegova koncentracija iznosila 89,9 mikrograma po metru kubnom vazduha, dok je dozvoljena količina 90 mikrograma.

"Čađ ili dim su čak pet puta u novembru i četiri puta u decembru, sa koncentracijom od 44,9 i 34 mikrograma po metru kubnom vazduha, prekoračili dnevne vrijednosti od 30 mikrograma po metru kubnom.Nezadovoljavajuće stanje je bilo i u pogledu prisustva taložnih materija u vazduhu, koje su prelazile granične vrijednosti sva tri mjeseca", rekla je Božićeva.

Predrag Ilić, v.d. direktora Instituta zaštite, ekologije i informatike, smatra da su u RS najveći zagađivači vazduha automobili.

"Zimi se zagađenost dodatno povećava jer se zbog vremenskih uslova usporava saobraćaj", smatra Ilić.

Kvalitet vazduha u nekoliko gradova u FBiH je zabrinjavajući, ali predstavnici vlasti kažu da situacija nije toliko kritična da bi se moralo proglasiti vanredno stanje.

"S obzirom na to da je zima i sezona loženja zrak jeste zagađen, ali ne prekomjerno, kako bi se razmišljalo o poduzimanju preventivnih mjera", kazao je Goran Mišić iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona.

U Sarajevu, gdje je posljednjih dana zabilježena kritična koncentracija sumpor-dioksida, tek se očekuju promjene vremena.

"Za dan-dva očekujemo kišu, snijeg i vjetar i samim tim povećanje temperature iznad nula stepeni Celzijusovih, što će omogućiti građanima Sarajeva da 'prodišu'. Stanje jeste kritično, ali nije još alarmantno", kazao je Martin Tais iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo kažu da je udvostručen broj hroničnih bolesnika i astmatičara kojima vremenski uslovi pogoršavaju stanje.

"Jedino što im možemo savjetovati je odlazak na planine, ne samo bolesnicima već i svim građanima. Hronični bolesnici i astmatičari posebno moraju izbjegavati boravak vani u jutarnjim i večernjim satima i izlaziti samo po potrebi", kazali su u Hitnoj pomoći.

Ljekari objašnjavaju da smog oštećuje disajne puteve i odbrambeni mehanizam respiratornog sistema.

"U sluzi se nakupljaju otrovne čestice poput sumpor-dioksida i dugugodišnjom izloženošću smogu dolazi do uništavanja odbrambenog sistema, nakon čega nastaje bronhitis. Zbog oštećenja respiratornog sistema češće dolazi i do prehlada i plućnih bolesti", smatraju ljekari.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE