• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džons: SAD se nisu protivile imenovanju Incka

Apsolutno netačno da se administracija SAD protivila imenovanju Valentina Incka za nasljednika Miroslava Lajčaka, kaže Stjuart Džons.

 Džons: SAD se nisu protivile imenovanju Incka  Izvor: MONDO

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stjuart Džons izjavio je u Sarajevu da je apsolutno netačno da se administracija SAD protivila imenovanju austrijskog diplomate Valentina Incka za nasljednika Miroslava Lajčaka na poziciju visokog predstavnika u BiH.

Džons je istakao da je odluka o Lajčakovom nasljedniku veoma važna, kako za BiH tako i za SAD.

"Zbog naših ulaganja u BiH, ovo pitanje je od izuzetne važnosti za SAD. Činjenica je da ozbiljno i pažljivo razmatramo konačnu odluku o tom pitanju i niko ne treba smatrati da mi postavljamo neke prepreke u tom procesu ili da se protivimo imenovanju bilo koga", rekao je Džons u zajedničkom intervjuu agencijama Srna, Fena i Onasa.

Prema njegovim riječima, SAD ozbiljno shvataju proces imenovanja novog visokog predstavnika, te rade sve da bi došle do najbitnijih podataka u vezi sa ovim cjelokupnim procesom.

"Vrlo pažljivo se konsultujemo sa našim kolegama u EU i Savjetu za provođenje mira (PIK)", rekao je Džons, koji je odbio da spekuliše o imenima.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD je naglasio da je PIK u određenom trenutku predvidio tranziciju OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR), koja će pomoći BiH na putu ka članstvu u EU.

"Do tog trenutka OHR ostaje primarni predstavnik međunarodne zajednice u BiH, koji će i dalje igrati ključnu ulogu. Podsjetio bih na pet ciljeva i dva uslova koje je postavio PIK i mi ne predviđamo bilo kakvu tranziciju dok se ti ciljevi i uslovi u potpunosti ne ispune", rekao je Džons.

On je istakao da su tokom sastanaka, koje je imao za vrijeme boravka u Sarajevu, lideri stranaka u BiH predstavili trenutne političke uslove i pravac kojim žele da idu.

"Moja poruka njima je bila da SAD nastavljaju podržavati BiH, da mogu računati na kontinuitet američke spoljne politike i da pokušavamo naći načina da pružamo podršku BiH. Pozdravljamo korake koji se preduzimaju sa namjerom da se u BiH vodi dijalog", naveo je Džons.

On je napomenuo da je nekoliko lidera političkih partija izrazilo zabrinutost političkim uslovima u BiH i da smatraju da se osjeća neka vrsta nervoze zbog političkog ćorsokaka koji postoji već nekoliko mjeseci, odnosno od pada aprilskog paketa iz 2006. godine.

"Smatramo da je važno da strane razgovaraju i da rade na postizanju kompromisa i mi taj proces podržavamo. Razni lideri imaju različite ideje kako ići dalje, ali su svi shvatili potrebu da se radi na postizanju kompromisa i svi su pozdravili američku podršku", dodao je Džons.

Prema njegovim riječima, administracija SAD smatra da je prudski poroces koristan i podržava ustavni amandman za distrikt Brčko koji je proizvod tog procesa.

"Mi smatramo da međunarodna zajednica može igrati korisnu ulogu u BiH, ali ne može zamijeniti angažman samih stranaka", istakao je Džons napomenuvši da bi i druge stranke trebalo da učestvuju u prudskom procesu.

Govoreći o politici nove administracije SAD prema BiH, Džons je istakao da ona podržava težnje građana BiH da zemlja postane članica EU i transatlantskih udruženja.

"Mi podržavamo te ciljeve i proces. Sam proces po sebi ima koristi jer u okviru tog procesa moraćete jasno dati do znanja kako će vlasti donositi odluke, pozabaviti se pitanjima koja se tiču ekonomskog razvoja, te podržati vladavinu prava. Mi vama želimo sve te stvari", poručio je Džons.

On je napomenuo da SAD podržavaju teritorijalni integritet BiH, te da tu ne postoje nejasnoće i dodao da je to sadržano u Dejtonskom sporazumu, "koji je jedan od dobrih postignuća administracije predsjednika Bila Klintona".

Govoreći o stranom vojnom prisustvu, Džons je naglasio da je to prisustvo u proteklih 15 dalo pozitivan doprinos u BiH.

"Mi smatramo da EUFOR i dalje igra korisnu ulogu. Konsultacije u vezi sa EUFOR-om još nisu počele, iako je bilo izjava od pojedinačnih zemalja. Prerano je da se počne govoriti o smanjenju prisustva EUFOR-a", smatra zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD.

Kada je riječ o terorizmu, Džons je istakao da će SAD nastaviti da rade sa partnerima u borbi protiv ove svjetske prijetnje, te da BiH smatraju partnerom u borbi protiv terorizma kao i sve druge zemlje regiona zapadnog Balkana.

Džons je napomenuo da se bezbjednosna situacija u ovom regionu poboljšala, ali da "s obzirom na situaciju širom svjeta, SAD moraju ostati spremne, nastaviti da razmjenjuju informacije i preduzimaju mjere sa partnerima".

Prema njegovim riječima, SAD žele da nastave podršku koju su i do sada pružale BiH u jačanju kapaciteta za borbu protiv terorizma.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE