• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužioci prisluškuju sudije?

Odjeljenje za posebni kriminal Tužilaštva BiH zatražilo je prisluškivanje pojedinih sudija Ustavnog suda BiH.

 Tužioci prisluškuju sudije? Izvor: MONDO

Logističku pomoć im pružaju Obavještajno-bezbjednosne agencije , saznaje banjalučki "Fokus" od dobro obaviještenog izvora iz Sipa.

Izvor iz Agencije za istrage i zaštitu nije isključio mogućnost da su tužioci i ranije prisluškivali sudije.

"Postoje veoma ozbiljna saznanja da pojedini tužioci, u sprezi sa visokim zvaničnicima Obe, prisluškuju sudije koje rade na posebno interesantnim predmetima", rekao je izvor iz Sipe.

Isti izvor smatra da je nedopustivo da Tužilaštvo BiH, kao strana u postupku, prisluškuje sudije i tako u potpunosti utiče na sudski proces i njegovu zakonitost, jer na taj način tužioci prikupljaju veoma važne informacije, koje mogu da iskoriste i proces usmjere u pravcu koji je potpuno njima prilagođen, odnosno tužilačkoj strani.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Branko Zrno procijenio je da zakonski dobro uređena oblast presretanja telefonskih razgovora eliminiše mogućnost nelegalnog prisluškivanja, priznavši, sa druge strane, da je u BiH, ipak, sve moguće.

"Bez odobrenja Suda BiH nije moguće prisluškivati. Sve što se eventualno događa van toga jeste krivično djelo, ali ja to ne mogu da komentarišem, jer je to na nivou spekulacija", rekao je Zrno.

Predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Mirko Okolić rekao je da u BiH ima nelegalnog prisluškivanja.

"Protiv nezakonitog prisluškivanja borimo se i mi i nadležne agencije i ministarstva. Protiv toga bi trebalo da se bore svi u BiH da bi ga bilo što manje i zloupotrebe bile što bezbolnije za BiH", rekao je Okolić.

Okolić je podsjetio da je tehnika napredovala i da je moguće improvizovati da se ne prisluškuje nelegalno.

"Nas ne brine legalno prisluškivanje, a često smo kontrolisali Obu i sravnjivali naloge za prisluškivanje. Svako ko bi prekršio zakon u Obi, počinio bi krivično djelo", rekao je Okolić.

On dodaje da se nikada sa sigurnošću ne smije reći da se u tom lancu prisluškivanja ne može nekome promijeniti mišljenje, da počne da radi za nekog drugog i tako izvrši zloupotrebu.

Okolić je naglasio da je najveća opasnost od nelegalnog presretanja razgovora putem telefonskih operatera, naročito u političke svrhe, i da su, da bi se otklonile manjkavosti, pripremljene izmjene zakona za tu oblast.

Đuro Beronja, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, nedavno je potvrdio da postoji mnogo pokazatelja za mogućnost da su bošnjački obavještajci prisluškivali zvaničnike RS.

On je naglasio da su u brojnim slučajevima naknadne analize ukazivale na mogućnost prisluškivanja srpskih predstavnika u institucijama BiH i funkcionera u RS.

"Jedan broj pripadnika Obe ranije je djelovao u bošnjačkoj obavještajnoj službi Aid. Neki iz te službe sada rade u Sipi. Paralelne strukture u institucijama posebno su opasne u zemlji kakva je BiH, u kojoj je bezbjednosna i politička situacija dosta složena", rekao je Beronja.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE