• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgođena rasprava o amandmanima na Ustav RS

Vijeće naroda RS odgodilo je raspravu o Prijedlogu amandmana od 122 do 150 na Ustav RS, jer takve promjene "zaslužuju ozbiljan pristup".

 Odgođena rasprava o amandmanima na Ustav RS Izvor: MONDO

Vijeće naroda Republike Srpske (RS) u srijedu je na prijedlog Kluba delegata iz reda ostalih i Kluba delegata iz reda srpskog naroda za mjesec dana odgodilo raspravu o Prijedlogu amandmana od 122 do 150 na Ustav RS.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević rekao je novinarima nakon sjednice da su se obrazloženja uz taj prijedlog odnosila na to da je riječ o veoma ozbiljnoj i najvažnijoj materiji za RS i da ovakve promjene zaslužuju ozbiljan pristup.

"Zbog značaja tih amandmana, ova tačka je skinuta sa dnevnog reda Vijeća naroda RS i ostavljen je određeni period za dodatne konsultacije, rasprave i razgovore kako bi se došlo do optimalnog rješenja za amandmane na Ustav RS", istakao je Osmančević.

On je podsjetio da postoje određene nedorečenosti i razlike između poslovnika Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS, koje se odnose na činjenicu da je poslovnikom parlamenta RS omogućeno da se o ovim amandmanima raspravlja u paketu, dok kod Vijeća naroda RS polovnik to nije predvidio.

"Poslovnikom Vijeća naroda RS nema ograničenja za raspravu, ali ćemo svakako nastojati da u nekom razumnom periodu dođemo u situaciju da se o ovom pitanju ponovo raspravlja u Vijeću naroda RS", naglasio je Osmančević.

On je rekao da ne može prejudicirati da li će na kraju, ipak, doći do usaglašavanja stavova o ovim amandmanima, ističući da šanse za dogovor uvijek postoje.

Osmančević je naveo da je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS svoju pažnju naročito usredsredio na amandman koji tretira pitanje glavnog grada RS.

On je rekao da za Klub Bošnjaka nije toliko sporno pitanje glavnog grada RS, ali da je njihov zahtjev da se zakonom i statutom grada Banjaluke precizno odredi da će u Skupštini grada biti zastupljeni predstavnici svih konstitutivnih naroda najmanje sa 20 odsto ili na osnovu popisa iz 1991.godine.

Osmančević je istakao da je Vijeće naroda RS razmatralo pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa od Kluba Bošnjaka u vezi sa Komisijom za izbor i imenovanje Narodne skupštine RS.

"Ova komisija sastavljena je od pet delegata, a ključna primjedba je bila da u ovoj Komisiji nije izabran nijedan predstavnik bošnjačkog naroda, iako su se na konkurs prijavila lica koja ispunjavaju uslove", rekao je Osmančević.

On je dodao da će odluka Kluba Bošnjaka o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa biti razmatrana na zajedničkoj komisiji Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS koja će pokušati usaglasiti ovo pitanje.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je 10. marta paket amandmana od 122 do 150 na Ustav RS.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS u izvještaju je konstatovao da odluku o proglašenju amandmana, Prijedlog ustavnog zakona za provođenje amandmana na Ustav RS i Prijedlog odluke o proglašenju ustavnog zakona za provođenje amandmana na Ustav RS povlači do odluke Vijeća naroda RS o paketu amandmana 122 do 150 na Ustav RS.

Veći dio usvojenih amandmana definiše usklađivanje Ustava RS sa Evropskom konvencijom i njima je predviđeno ukidanje smrtne kazne, garantovanje prava na slobodu i bezbjednost ličnosti, neometano uživanje imovine, slobodu izražavanja i okupljanja, zabranu ropstva i prinudnog rada, te garantovanje prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, tako što se postavlja formulacija nemogućnosti miješanja organa javne vlasti u privatnost svake osobe, osim u posebno predviđenim slučajevima kada je to moguće.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE