• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mostar, grad pred kolapsom

Mostar je pred kolapsom. Grad je bez budžeta i privremenog finansiranja, ulice su zatrpane smećem, a djeca iz prigradskih naselja ne idu u školu

Roditelji djece koja pohađaju nastavu u Osnovnoj školi "Marin Držić" u naselju Buna, kod Mostara, blokirali su saobraćaj na cesti ispred škole. Simboličnim prelascima ulice na pola sata onemogućili su saobraćaj vozilima. Prošle sedmice saobraćanice su blokirali i roditelji djece iz naselja Rodoč i Vojno.

Djeca koja nastavu pohađaju prema hrvatskom nastavnom planu u školu ne idu već 11 dana, jer su grad Mostar i Hercegovačko-neretvanski kanton u sporu - ko treba da plati prevoz učenicima. Roditelji su najavili da će svako jutro protestovati dok se ovaj problem ne riješi.

Predsjednik Savjeta roditelja OŠ "Marin Držić" Kristina Dragić potvrđuje da djeca u školu ne idu dvije sedmice, jer nemaju plaćen prevoz, a nemoguće ih je poslati pješke u školu.

"Od vlasti zahtijevamo da što prije riješe problem prevoza, te da djeci osiguraju ono što im je zakonom zagarantovano. Troškovi su veliki, za jedno dijete treba oko 40 KM za prevoz", poručuje Dragićeva. Djeca koja nastavu pohađaju na bosanskom bila su na raspustu, ali i ona imaju isti problem sa prevozom.

Zbog problema prevoza, Sindikat prosvjetnih radnika za srijedu je najavio protest ispred Gradske vijećnice, jer prevoz nije plaćen ni prosvjetnim radnicima.

S druge strane, radnici komunalnog preduzeća "Komos", koje održava istočnu (bošnjačku) stranu grada već 13 dana štrajkuju, a već šesti dan blokirali su gradsku deponiju "Uborak" na koju se odvozi smeće iz cijelog Mostara, tako da je grad zatrpan smećem.

Predsjednik sindikata "Komosa" Emir Džubur kaže da im se niko od nadležnih organa još nije obratio, te će štrajk trajati do daljeg. "Svi šute i mi ćemo biti u štrajku dok se gospoda ne udostoje da nam se obrate" - poručuje Džumbur.

Radnici "Komosa" traže provođenje odluke Gradskog vijeća Mostara iz 2006. godine i odluke Ustavnog suda feferacije BiH iz prošle godine o formiranju jedinstvenog komunalnog preduzeća u gradu. U štrajk su stupili zbog neisplate četiri plate u prošloj godini.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, međitim, smatra da je rješenje za "Komos" stečaj, a to po zakonu mogu pokrenuti "vjerovnik" ili "dužnik". "Znači odluka je na upravi preduzeća, a ne na gradskoj upravi i na gradonačelniku kojeg žele okriviti", navodi on.

Gradski budžet nije usvojen, jer Gradsko vijeće Mostara ne postoji, a prema važećim federalnim zakonima privremeno finansiranje ne može donijeti gradonačelnik.

Problem mostarskog finansiranja sutra bi trebalo da razmatra parlament Federacije BiH. Očekuje se da bi moglo biti pronađeno rješnje koje bi omogućilo da Mostar dobije privremeni budžet. Ukoliko se to ne dogodi, posljedice bi mogle biti katastrofalne.

Mostar je jedini grad u BiH koji nije imao lokalne izbore i koji nema lokalnu vlast. Prema tumačenjima Centralne izborne komisije, mandat traje samo gradonačelniku.

Stranke se ne mogu dogovoriti o provođenju presude Ustavnog suda BiH i promjena Statuta Mostara i Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na Mostar. Pregovori pod medijacijom OHR-a propali su, a stranke imaju oprečne stavove.

Dok političke stranke trguju i kalkulišu sa novim podjelama u nakon rata podijeljenom gradu - Mostar "grca" u problemima. 

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE