• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upaljen narandžasti meteoalarm u BiH

U BiH došlo je do naglog zahladnjenja te je aktiviran narandžasti meteoalarm, nakon što su temperature pale i prešle prag od 10 stepeni ispod nule.

Prosječna temperatura u prošloj sedmici iznosila je i do 10 stepeni u plusu, a sada je čak minus 12.

Izmjerene temperaturne vrijednosti juče su, prema riječima dežurnog meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Damira Šantića, bile skoro minus 20 stepeni. Na Bjelašnici je tokom dana zabilježena temperatura od minus 18 Celzijevih stepeni, u Sarajevu minus 10, a veoma hladno bilo je na Sokocu (minus 13) te u Doboju (minus 12), prenosi "Dnevni avaz".

"Osim narandžaste oznake upozorenja za veći dio zemlje, oznaku žutog upozorenja do vrijednosti od minus pet stepeni dali smo za mostarsku i trebinjsku regiju, u kojima se, osim niske temperature, može očekivati i snažan vjetar. Snijeg ponovo počinje padati u utorak, najviše na zapadu zemlje, u Krajini, gdje ga očekujemo i do 20 centimetara, a na području Sarajeva najviše do 10 centimetara", kazao je Šantić.

Ljekari građanima savjetuju oprez i redovno informisanje o prognoziranim vremenskim uslovima. Temperaturne oscilacije, odnosno nagli prelazak iz plusa u minus, itekako može ugroziti zdravlje građana.

"Naročito oprezni trebaju biti hronični srčani bolesnici i oni s respiratornim smetnjama. Što više treba izbjegavati izlaske jer je povećana opasnost i od moždanog udara, a krvni sudovi na hladnoći reaguju sužavanjem. Udisanje hladnog zraka može izazvati i opstrukcije disajnih organa. Građani se trebaju što toplije oblačiti i izbjegavati veći fizički napor", poručuju ljekari.

Banjaluka: Snijeg i ledenice vrebaju prolaznike

Snijeg i ledenice, koji su se tokom vikenda zadržali na krovovima i nadstrešnicama, potencijalna su prijetnja prolaznicima koji se ne obaziru mnogo na upozorenja.

Načelnik Komunalne policije u Gradskoj upravi Dragan Lukač kazao je da su vlasnici zgrada, zajednice etažnih vlasnika i pravna lica dužni da uklanjaju snijeg i led sa krovova da ne bi ugrozili prolaznike.

"Ako nisu u mogućnosti da uklone snijeg i ledenice, obavezni su da postave znak upozorenja i da na taj način ukažu stanovnicima da postoji opasnost od padavina sa krova", ističe Lukač.

Kazna za neočišćen snijeg na krovu za fizička lica iznosi 100 maraka, a za pravna lica najmanje 500 KM, piše "Glas Srpske".

U banjalučkoj Hitnoj pomoći su rekli da je tokom vikenda zabilježen samo jedan slučaj pada na poledici, ali bez težih posljedica.

"Građani treba da budu pažljivi, jer padovi na poledici mogu imati teške posljedice", savjetuju iz Hitne pomoći.

(MONDO, Foto: Glas Srpske)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE