• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki treći prijavljen na minimalac

Iako je prosječna plata u BiH nešto veća od 800 KM, u toj zemlji ima radnika koji na ruke mjesečno prime tek 45 odsto zarađenog novca.

Minimalna plata bi po definiciji radniku trebala osigurati odgovarajući životni standard, odgovarajuću socijalnu sigurnost te naknadu za njegov rad, piše "Večernji list" u izdanju za BiH i navodi da je pretpostavka da u BiH minimalac prima skoro svaki treći radnik, dok ima i poslodavaca koji radnicima isplaćuju platu koja je i manja od najmanje propisane.

Analiza lista pokazuje da je s najnižom neto platom, koja iznosi 378 KM, teško osigurati porodice i one najosnovnije potrebe. "Ako se analizira struktura zaposlenih kojima se isplaćuje najniža plata, dolazi se do podatka da neki radnici po stepenu svog obrazovanja nikako ne bi trebali primati minimalac", navodi ovaj list.

Procjenjuje se da od ukupno nešto više od 430 hiljada zaposlenih u Federaciji BiH, oko stotinak hiljada njih prima minimalac, neki radnici čak i manje. Još gora situacija je u Republici Srpskoj gdje od nešto manje od 300 hiljada zaposlenih, poslodavci za više od sto hiljada ili za 35 odsto radnika isplaćuju najnižu platu od 370 KM. Oni uplaćuju i najniži mjesečni iznos doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje od 113,5 KM, podaci su Fonda MIO za 2013. godinu.


Najniža neto satnica u FBiH je 2,15 KM. I ti radnici, a najčešće i cijela porodica, moraju preživjeti s 13 KM dnevno. Plaćanje komunalnih računa moraju smjestiti u drugi plan. I oni svakodnevno odlaze na posao, rade osam ili možda čak i 12 sati, vraćaju se kući, a onda slijede muke - pronaći kako preživjeti od minimalca. Građani postaju siromašni, gladni, zaduženi, korumpirani, bolesni, depresivni, kockari koji puše, piju, provode vrijeme u kladionicama a mnogi žele pobjeći iz BiH.

(MONDO, Foto: Večernji list)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE