• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cikotić zarađuje na "starom gvožđu"

Ministar odbrane BiH otima vojnu imovinu Srpske u vrijednosti 12,5 milijardi KM, tvrdi "PressRS."

 Cikotić zarađuje na "starom gvožđu" Izvor: MONDO

Selmo Cikotić, uz blagoslov srpskih kadrova u MO BiH i Oružanim snagama BiH, pokušava da od RS otme svu vojnu imovinu, čiju je ukupnu vrednost bivše ministarstvo odbrane RS procijenilo na 12,5 milijardi maraka, piše "PressRS".

Prvi korak u Cikotićevom paklenom planu, kako saznajke isti list, je otimanje pokretne vojne imovine, odnosno naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES).

Ministar odbrane BiH, naime, svojim tumačenjem Sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom koja će i dalje služiti za potrebe odbrane, svojata svu pokretnu imovinu bivše Vojske RS.

To se vidi i u dopisu ministra Cikotića, upućenom vladama RS i Federacije BiH, kao i Ministarstvu bezbednosti BiH, koji je u posjedu lista.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz tvrdi da MO BiH želi da od RS otme višak naoružanja i MiMES-a i da ga proda.

Ćurguz ističe da je nedopustivo da srpski kadrovi u MO BiH i Oružanim snagama BiH olako pristaju na to.

"Cikotić tvrdi da sva pokretna vojna imovina pripada MO BiH i predlaže da se pokretna vojna imovina bivše Vojske RS pokloni Ministarstvu bezbjednosti i bezbjednosnim agencijama na nivou BiH. Njegov plan je da novac od prodaje naoružanja bivše VRS strpa u budžet MO BiH. Najbolji primer za to su tenkovi T-84! Od ukupno 39 tenkova, čak 37 je bilo u vlasništvu VRS! Cikotić namjerava da najveći broj tih tenkova, koji 'neće služiti za potrebe odbrane', proda i da novac završi u budžetu MO BiH. RS jednostavno ne smije da pristane na to, jer se time odriče ogromnih prihoda kojima mogu da se reše brojni egzistencijalni problemi bivših pripadnika VRS", kaže za list Ćurguz.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz tvrdi da veliki problem predstavlja i rastavljanje naoružanja i municije na sastavne dijelove.

Ministarstvo odbrane BiH pokušava da prikaže da taj proces košta više nego sekundarne sirovine koje iz njega nastaju.

"U MO BiH pokušavaju da prikažu da rastavljanje tenkovske granate ili običnog metka na sastavne dijelove košta više nego barut, čaura i njihovi ostali dijelovi, što je apsurdno. Predviđeno je da entitetima pripada dio prihoda od prodaje delaboriranog naoružanja, ali tek ako preostane novca. Zato MO BiH nastoji da uveća troškove delaboracije", kaže Ćurguz.

On ističe da je RS dobrovoljno ušla u reformu odbrane i formiranje Oružanih snaga i MO BiH i da je svjesna potrebe modernizacije i ulaganja u vojsku, ali ne želi da bude prevarena. Ćurguz podsjeća i da su dugovanja bivšeg federalnog ministarstva odbrane višestruko veća od dugovanja ministarstva odbrane RS.

"Zašto bi Srpska plaćala federalne dugove?! RS podržava predlog da MO BiH ima pravo korišćenja vojne imovine, za koju se proceni da je perspektivna i potrebna ministarstvu, ali ne i da raspolaže imovinom koja mu nije potrebna. Pa nismo mi ludi da ne znamo da prodamo staro gvožđe! Niko se ne bi bunio da se višak oružja prodaje pod kontrolom NATO-a! To nije nimalo jednostavan posao i treba da se radi tako, a ne nekakvim sumnjivim aranžmanima u režiji ministra Cikotića " kaže Ćurguz.

Bivši ministar odbrane RS Milovan Stanković kaže da Cikotić nije u pravu kada tvrdi da prema Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom koja će i dalje služiti za potrebe odbrane sva pokretna imovina pripada MO BiH.

"Problem je u tome što taj sporazum nije u duhu, odnosno u skladu sa Zakonom o odbrani BiH. Bivši službenici MO RS i ja kao ministar potrošili smo mnogo vremena prilikom izrade Zakona o odbrani BiH i pratećih podzakonskih akata, jer je to bilo veoma osetljivo pitanje. Ali odgovorno tvrdim da je taj zakon bio povoljniji po RS od sporazuma koji je u ime Vlade RS potpisao ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković", kaže Stanković.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE