• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ešton: EU spremna da pomogne BiH

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost susretom sa članovima Predsjedništva BiH danas je započela zvaničnu posjetu BiH.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton spremna je da predloži članicama EU da Evropska komisija pomogne institucijama BiH u izradi dugoročnog ekonomskog plana, koji bi obuhvatio ključne aspekte ekonomskog i socijalnog razvoja.

Eštonova je u razgovoru sa članovima Predsjedništva BiH istakla da bi Evropskoj komisiji bilo predloženo i da podupre realizaciju tog plana kroz paket finansijskih i ostalih instrumenata, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Visoki predstavnik EU prenijela je poruku da među članicama EU postoji mnogo dobre volje za podršku i pomoć pristupanju BiH Uniji, ali da je potrebno da domaće institucije u narednom periodu preduzmu konkretne korake ka reformskim procesima i evropskoj integraciji.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović i Željko Komšić iskazali su tokom razgovora zajedničku opredijeljenost da BiH postane punopravna članica EU.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja o mogućnostima za novi pristup EU prema BiH, koji bi uvažio njene specifičnosti, imajući u vidu potrebu da se otkloni postojeći zastoj i omogući brže ispunjavanje uslova i obaveza u procesu evropskih integracija.

Sagovornici su razgovarali o modelima pomoći EU BiH u rješavanju ekonomsko-socijalnih problema kroz kreiranje strategija i planova za dugoročni ekonomski razvoj, koji bi omogućili kreiranje novih radnih mjesta.

Članovi Predsjedništva BiH su od Eštonove zatražili da Evropska komisija svoje djelovanje usmjeri ka institucijama u BiH, jer to doprinosi jačanju njihovog kapaciteta za reformske i integracijske procese.

Tokom susreta je naglašena potreba za nalaženjem balansa između političkih tema i rješavanja socijalno-ekonomskih problema.

Na sastanku je istaknuto da se treba usredsrediti na borbu protiv kriminala i korupcije i na funkcionisanje policijskih i pravosudnih institucija, koje moraju odgovoriti tom zadatku.

Osim sa članovima Predsjedništva BiH, Eštonova se sastala i sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, te predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je da je razgovor sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton bio ohrabrujući, kao i da će BiH dobiti novi poseban model ispunjavanja uslova na putu ka EU zbog svog specifičnog uređenja.

"Ovo je bio ohrabrujući razgovor, jer je Eštonova obećala da će o BiH biti riječi na sastanku u Briselu 17. marta. Ne treba očekivati nikakve konačne odluke u ponedjeljak, više će to biti otvaranje razgovora o dizajniranju novog pristupa BiH EU", rekao je Lagumdžija novinarima.

On je istakao da ovo ne znači da BiH treba odustati od provođenja odluke "Sejdić-Finci" i od uspostavljanja efikasnijih mehanizama koordinacije, te da mora ostvariti konkretne pregovore u prioritetnim segmentima.

Lagumdžija smatra da je poseban pristup EU prema BiH, kao specifičnoj zemlji, opravdan, te da BiH mora imati kreativan i specifičan model ispunjavanja uslova na putu ka EU.

On se nada da će finansijske institucije pružiti finansijsku pomoć BiH u provođenju ekonomskih i drugih reformi.

Kada je u pitanju reforma Ustava BiH, Lagumdžija je istakao da su potrebne promjene koje će doprinijeti boljoj funkcionalnosti zemlje.



Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da dolazak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton u Sarajevo predstavlja i poruku institucija EU da BiH ima evropsku perspektivu, koja podrazumijeva provođenje reformi i ispunjavanje obaveza kako su definisane.

Cvijanovićeva je rekla da je na sastanku sa Eštonovom, kome su prisustvovali i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, analizirana politička i ekonomska situacija u BiH.

Ona je istakla da su razmijenjene informacije i saznanja o tome gdje se nalazi BiH i kakvo je moguće dalje kretanje.

"Akcenat je stavljen na projekte i programe koji bi mogli da doprinesu stabilizaciji i unapređenju ekonomsko-socijalnih prilika", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Eštonova je, prema riječima Cvijanovićeve, potvrdila da će BiH sljedeći ponedjeljak, 17. marta, biti na dnevnom redu Savjeta ministara inostranih poslova EU.

"U svakom slučaju, bavili smo se svim pitanjima, osim onih kojima smo se bavili prije godinu i po, što znači da nismo razgovarali o provođenju odluke `Sejdić-Finci`, već o programima koje bismo mogli da realizujemo sa EU, a koji su ekonomsko-socijalnog karaktera", naglasila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što je stvorena prilika da se razgovara u ovom formatu - sa entitetskim premijerima i predsjedavajućim Savjeta ministara BiH.

"To je veoma dobro, s obzirom da se sve praktične stvari i nalaze u našim rukama i donosimo odluke koje su važne za život građana", pojasnila je Cvijanovićeva.

Eštonova je doputovala sinoć u Sarajevo, gdje će danas imati niz susreta sa zvaničnicima BiH i predstavnicima civilnog društva radi razmatranja situacije u zemlji uoči predstojeće diskusije sa državama članicama EU.

Dolazak Eštonove u Sarajevo odlagan je dva puta, posljednji put zbog krize u Ukrajini. Eštonova je uoči posjete rekla da želi iz prve ruke da čuje mišljenja o stanju u zemlji prije svega o ekonomskim i socijalnim problemima i najavila je podršku Evropske unije.

"Važno je da rukovodstvo Bosne i Hercegovine odgovori na njihove zahteve (ekonomske i socijalne), a Evropska unija će pomoći naporima koji će istinski doneti korist građanima BiH", rekla je Eštonova.

Politički čelnici u BiH iznijeli su različita očekivanja od dolaska visoke predstavnice i eventualnih poruka EU.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, koji je i čelnik HDZ-a BiH istakao je da ne vjeruje da će EU ponuditi novi pristup prema BiH, te da očekuju dogovor domaćih političkih snaga.

"EU ima svoje izbore. U sljedeća dva mjeseca svi ti ljudi moraju se baviti svojim aktivnostima, kao i mi svojim. Poruka je jasna: Ako želimo u Evropsku uniju moramo sami shvatiti da je to naš posao da niko spolja neće praviti rješenje koje će nam nuditi a mi ga opet odbijati", rekao je Čović.

Predsjednik Narodne skupštine RS i potredsjednik SNSD-a Igor Radojičić smatra da EU želi da naglasi svoje zanimanje za BiH i nastavak integracija iako nije postignut napredak u sprovođenju reformi.

"Sprovođenje presude u slučaju Sejdić - Finci i mehanizam koordinacije su ključna pitanja koja su potpuno zakovana i vrlo su male šanse da se riješe u ovoj godini, a posebno pre početka zvanične izborne kampanje", rekao je Radojičić.

Čelnik Saveza za bolju budućnost BiH i ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić rekao je da dolazak Eštonove predstavlja ohrabrenje jer to znači postojanje velikog interesa Evropske unije za BiH.

Nakon niza susreta koje će imati tokom dana visoka predstavnica će se u popodnevnim satima obratiti novinarima.

(MONDO/agencije, Foto: Radio Slobodna Evropa)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE