• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Za RS najvažnija jaka i moćna Srbija

Sastanak vicepremijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika održan danas u Vladi Srbije.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon razgovora sa  Aleksandrom Vučićem da je za Srpsku veoma važno da je Srbija iz ovih izbora izašla kao jaka i moćna i ocijenio da će institucije Srbije u narednom periodu biti još stabilnije, a saradnja sa Srpskom unaprijeđena.

Čestitajući izbornu pobjedu Vučiću, Dodik je rekao da očekuje da se Srbija aktivno uključi u provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je do sada bila na distanci, dok su druge zemlje, poput Turske, koja nije potpisnik ovog sporazuma, aktivno učestvovale u njegovoj primjeni.

"Turska, iako nije potpisnik, aktivno se uključivala u neka dešavanja u BiH, i to uglavnom na strani Bošnjaka", rekao je Dodik u Vladi Srbije, nakon razgovora sa Vučićem.

Osvrnuvši se na projekte koji su od velike važnosti i za Srbiju i za Republiku Srpsku, Dodik je istakao da je veoma važno da jedan krak gasovoda "Južni tok" prođe kroz Republiku Srpsku i da se, pošto Federacija BiH ne želi da u tome učestvuje, traži modelitet sa Srbijom kako da se realizuje projekat, kao i da se sa ruskim "Gaspromom" razmotre nove mogućnosti.

Kada je riječ o saradnji u oblasti energetike, Dodik je rekao da će Srpska i Srbija učiniti sve da budu iskorišteni potencijali Drine i formirana stručna ekipa koja će sagledati te mogućnosti.

Prema njegovim riječima, treba sagladati i način kako da se integriše energetski sistem Republike Srpske i Srbije.

Govoreći o potrebi da Srbi u BiH imaju isto pravo kao i Hrvati da imaju državljanstvo matice, Dodik je rekao da je i u tom dijelu potrebna pomoć zvaničnog Beograda.

On je istakao da većina Srba u BiH želi da ima državljanstvo Srbije, ali da je ovo pitanje nakon početnog entuzijazma pomalo zanemareno.

"Ako Hrvati mogu da biraju hrvatske institucije i predsjednika u Banjaluci, i mi imamo to isto pravo", poručio je Dodik. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da bi kao lider vladajuće partije u Republici Srpskoj i kao važan partner u BiH, prihvatio da sa SNS-om Aleksandra Vučića bude potpisana i dogovorena zajednička saradnja na pitanjima koja bi trebalo da rješavaju državni organi dvije zemlje.
"U tom pogledu možemo da razgovaramo o tom pitanju", rekao je Dodik.

On je naveo da nije bilo nikakve njegove opstrukcije u vezi sa izborima u Srbiji, navodeći da su postojale želje raznih krugova u Republici Srpskoj da bilo kakav primjer i marginalne pojave prikažu kao drastične pojave.

Dodik je čestitao SNS-u briljantne rezultate na ovim i prethodnim izborima, navodeći da to predstavlja za njega lično važno političko osvježenje i političku činjenicu koju uvažava.

"Nas interesuje jaka i moćna Srbija", rekao je Dodik.

On je dodao da je Srbija dobila moćnu vlast.

"Ključno pitanje naše egzistencije u Republici Srpskoj jeste jaka i što jača Srbija i tu nemam nikakve dileme za podršku koju sam pružio i koju ću davati", naglasio je Dodik.

Dodik je takođe izjavio da Srpska veoma pažljivo prati sve situacije u svijetu koje se odnose na referendume i da su to za nju kapitalna iskustva.

"Ljutio se neko ili ne, želim da znate da mi to veoma dobro pratimo i radićemo primjenu najboljih svjetskih iskustava kada za to dođe vrijeme", rekao je Dodik, komentarišući situaciju u Ukrajini i krimski referendum.

On je naveo da je referendum na Krimu bio demokratski izražena volja naroda koji tamo živi, da je bio legalan i legitiman i u skladu sa Poveljom UN.

Dodik je istakao da Srpska gleda na sve te slične situacije i vidi šta se dešava u italijanskoj pokrajini Veneto, da se uskoro očekuje referendum u Škotskoj i da se nešto dešava i u Kataloniji.

On je naveo da je obavijestio Vučića o stavu Srpske povodom situacije u Ukrajini i krimskog referenduma i dodao da razumije poziciju Srbije, koja je bila eksponent dramatično nepoštene međunarodne politike u vezi sa Kosovom i Metohijom i nasilnim otcjepljenjem.

To su, podsjetio je predsjednik Srpske, podržale mnoge zemlje koje sada govore da u Ukrajini to nije bilo legitimno, a na Kosovu jeste.

Prema njegovim riječima, to im nije smetalo da u Srbiji podrže ugrožavanje teritorijalnog integriteta.

"Kada je riječ o Krimu, koji je istorijski ranije pripadio Rusiji, ti zapadnjaci su lako prihvatili činjenicu da je Nikita Hruščov voluntaristički predao Krim Ukrajini", naveo je Dodik.

Govoreći o stavu Srbije o Ukrajini, Vučić je rekao da je Srbija uvijek bila i jeste za poštovanje međunarodnih normi i teritorijalnog integriteta, ali da ne treba da joj drže predavanja oni koji su zgazili njen teritorijalni integritet.

Vučić je rekao da o situaciji u Ukrajini još ne postoji zvaničan stav Srbije, jer ona trenutno ima tehničku vladu.

Prema njegovim riječima, Srbija je na putu ka evropskim integracijama i ima svoje obaveze, ali neće imati neprijateljski stav prema Rusiji.

On je istakao da će Srbija pokušati da zaštiti svoje interese i zauzme odgovoran stav prema svom narodu i da mora imati balans.

Vučić je dodao da razumije Dodikov stav, jer većina Srba to podržava, ali da Srbija takav stav ne mora imati.

On je istakao da Vlada Srbije nije ni ruska, ni njemačka, nego srpska koja će voditi interese o svojim građanima. "Hoćete da uvedemo sankcije prema Rusiji, imamo neprijateljski stav? Mislim da to nije odgovorno", rekao je Vučić. 

Dodk: Sarajevo je ključ političkih problema

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Sarajevo ključ političkih problema u BiH i da je Srpska zaustavljena na evropskom putu. Dodik je naveo da Republika Srpska poštuje Dejtonski sporazum onako kako je napisan, ali da su neki smislili da ga naprave trenirajući u BiH neku izgradnju države.

"Sarajevo je ključ političkih problema, oni nemaju rješenje. Posvađane elite bošnjačkog naroda apsolutno blokiraju sve, a time pojačavaju naše uvjerenje da nam tamo nije mjesto", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik je naglasio da ne doživljava BiH kao zemlju u kojoj će Republika Srpska trajno ostati, svidjelo se to nekome ili ne, te dodao da ljudi u Srpskoj ne vole BiH.

"Ne volim je ni ja nešto posebno", dodao je Dodik.

On je rekao da misli da se ne krši međunarodno pravo ako bi Srbi iz Republike Srpske dobili dvojno državljanstvo sa Srbijom, napomenuvši da Mađari u Srbiji imaju dvojno državljanstvo sa Mađarskom, a Bošnjaci iz Sandžaka sa BiH.

"Zašto to ne bi imali i Srbi iz Republike Srpske? Mi ne tražimo nešto što već drugima nije priznato i dato. Što se tiče ljubavi, mi ne volimo BiH i to je jasno. Mi želimo da ojačamo Republiku Srpsku i njene potencijale", rekao je Dodik.

Navodeći da razumije političku poziciju Srbije kada je riječ o BiH, on je rekao da smatra da su Srbi u Republici Srpskoj i BiH predugo sankcionisani raznim nemogućnostima zato što je neko ranije utvrdio da su loši momci.

On je dodao da će jasno iskazivanje političke volje Srba u BiH morati da se poštuje u narednom vremenu.

Dodik je rekao da bi volio da je bilo moguće da je referendum još juče raspisan, ali da će Republika Srpska pažljivo birati trenutak.

"Mi se ne osjećamo komotno u BiH. BiH je za nas ogroman teret koji nas neopravdano košta. Republika Srpska bi mogla brže da nije BiH", rekao je Dodik, navodeći da je na nivou BiH sve blokirano i ništa ne funkcioniše.

On je rekao da je Republika Srpska dala sve evropske odgovore na otvorena evropska pitanja, kao što je slučaj sa odlukom "Sejdić-Finci" i mehanizmom koordinacije, ali da već četiri godine čeka da se u Federaciji BiH riješi to pitanje i da se dogovore.

"Kada nekog pitate ko je kriv, reći će Republika Srpska, što nije tačno", rekao je Dodik, navodeći da BiH četiri godine ne može da aplicira za članstvo, jer u Sarajevu ne mogu da se riješe ova pitanja.

Vučić: Uvijek ćemo štititi Srpsku

Srbija poštuje Dejtonski sporazum i cjelovitost BiH, na svom putu ka članstvu u EU čuvati svoju stabilnost ali i će "uvijek štiti stabilnost i opštanak Republike Srpske", rekao vicepremijer Vučić.

On je istakao da je u razgovoru pokrenuto više pitanja u okviru ekonomske saradnje, prije svega u oblasti elektroprivrede i veće iskorišćenosti kapaciteta Drine, podrazumijevajući i one turističke.

Dodik je, dodao je prvi potpredsednik, pokrenuo i temu o posebnom kraku gasovoda u okviru Južnog toka, u sklopu toga razgovaraće se i sa vladom BiH, mada ga je predsjednik RS, kako je naveo Vučić, obavijestio da je moguće da odgovor bude negativan, u kom bi slučaju bio otvoren put da se takav dogovor napravi sa RS.

"Pokušaćemo ipak da pronađemo zajedničko rješenje, razgovaraćemo i sa vladom BiH", rekao je Vučić.

Dodik je pokrenuo i pitanje istog statusa pripadnika srpskog naroda u RS i BiH kao što ga ima hrvatski narod, a to je pitanje državljanstva, na koje će, naveo Vučić, vlast u Srbiji odgovoriti u najskorije vrijeme.

Osim o ekonomskoj saradnji razgovaralo se i o zajedničkom timu Srbije i RS za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata.

"Srbija se nalazi na putu ka članstvu u EU i Srbija će čuvajući svoju stabilnost uvijek štiti stabilnost i opštanak RS poštujući Dejton sporazum, a čime nećemo ugoražavati ničije pravo", istakao je Vučić poželjevši punu stabilnost političku i ekonomsku i BiH i RS, uvjeren "da ćemo na mnogo toga na političkom nivou sada još jače i snažnije moći da odgovorimo".

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je njegova ideja da Srbija ima najbolju moguću vladu i da SNS u razgovorima o vladi neće da trguje, već će prihvatiti pomoć i podršku drugih stranaka koje se okupe oko plana i programa koji priprema SNS. Vučić je naveo da su plan, program, ideje i budućnost zemlje ono oko čega će se uz SNS možda okupiti još neko, a možda i neće.

On je naglasio da je njegova ideja da se formira najbolji mogući tim i za to nije dovoljna jedna stranka, a ni pet, već treba da se uzmu najbolji ljudi u Srbiji.

"Ne želimo da trgujemo, ali imamo razloga da razmišljamo kako da uredimo Srbiju na najbolji mogući način i da prihvatimo pomoć i podršku ljudi koji u tome mogu da daju puni doprinos".

Vučić je istakao da je važno šta je Dodik rekao, a odnosi se na snagu Srbije, te naglasio i važnost nastavka puta evropskih integracija, unapređenja privrede i ekonomije.

Odgovarajući na pitanje da li se čeka iskaz narko-bosa Darka Šarića kako bi se krenulo u razgovore o formiranju vlade, Vučić je rekao da će možda biti nekih interesantnih stvari, a možda i neće, te dodao da ne želi da ulazi u polje nadležnosti drugih državnih organa, ali se ne može ostati gluv na ono što se dešava.

Govoreći o putu u Moskvu, Vučić je rekao da je putovao na određene zdravstvene preglede i da je to razlog tog puta prethodnih dana.

(MONDO/Agencije, Foto: Beta/Emil Vaš)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE