• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: Održana tribina o djeci i medijima

U muzičkom paviljonu u Banjaluci u srijedu je održan javni razgovor na temu: "O djeci, za djecu: medijsko izvještavanje o pravima djece".

U razgovoru su učestvovali izvršna direktorica udruženja "Nova generacija" Maša Mirković, novinar portala eTrafika.net Milovan Matić i dr. Tatjana Tapavički Duronjić, profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, odsjek za komunikologiju.

Profesorica Dr. Tatjana Tapavički Duronjić smatra da je medijsko portretisanje djece i mladih prilično senzibilan i profesionalno neuređen prostor.

"Novinari bi sa više pažnje trebali da vode računa o potrebama djece i njihovim pravima, da rade na samoedukovanju i upoznaju se sa svjetskim kodeksima, pravilima i načinima kako se pravilno portretiše, izvještava i piše o djeci i mladima.

Sa djecom i mladima treba veoma oprezno razgovarati - prije nego što napravite intervju sa djetetom uvjek morate tražiti odobrenje roditelja ili staratelja, ili čak obaviti taj intervju u prisustvu roditelja ili staratelja. Treba voditi računa da ni na koji način ne postavljate sugestivna pitanja, ne postavljate pitanja koje dijete ne razumije, selktujete misli, pitanja i rečenice, vodite računa o trenutku, o njegovom emotivnom stanju, pogotovo kada je dijete žrtva
", smatra profesorica Tapavički Duronjić.

Novinar Milovan Matić, dobitnik UNICEF-ovog priznanja za izvejštavanje o temama vezanim za prava djece, kaže da ne bi previše osuđivao svoje kolege zbog toga što pišu, tako kako pišu.

"Kad radimo ovakve tekstove imamo mač sa dvije oštrice, gdje se od nas traži da to bude što bolje napisano, u smislu da publika što prije 'zagrize' tekst. Sa druge strane, treba da se sačuvaju sva prava koja su garantovana djeci o kojoj se piše.

Obično se govori da se u crnoj hronici ne vodi računa o pravima djece i da se objavljuju njihova imena. To jeste jedan od najvećih problema u novinarstvu, kada govorimo o izvještavanju o djeci, ali mislim da je veći problem – neizvještavanje uopšte o djeci. Došao sam do podatka da imamo samo oko dva posto tekstova u medijima u BiH koji se odnose na djecu i njihove probleme, a to je zaista malo
", smatra Matić.

Izvršna direktorica udruženja "Nova generacija" Maša Mirković kaže da je neprihvatljivo objavljivanje identiteta ili fotografije djeteta prilikom humanitarnih akcija i dodjele donacija.

"Aktuelne su priče oko donacija i zašto se objavljuju fotografija djeteta koje dobije donaciju. Mi smo čak imali situaciju da je jedno dijete trebalo da dobije bicikl, ali pod uslovom da se objavi fotografija. Da li je poenta tog poklanjanja da se razveseli dijete ili da se pokaže da je neko dao bicikl? Takođe, imali smo situaciju prilikom dodjele donacija da su novinari uslikali dijete. Djeca su naročito ranjiva, a vi ako uslikate dijete automatski ste stavili etiketu na njega", smatra Mirkovićeva.

Organizatori tribune "O djeci, za djecu: medijsko izvještavanje o pravima djece" su Internews BiH, Mediacentar Sarajevo i portal eTrafika.net.

Urednica portala eTrafika.net Vanja Stokić smatra da novinari često prave propuste iz najbolje namjere - oni misle da pomažu, a u stvari odmažu djeci:

"Nekada mislimo da ćemo pomoći djetetu svojim izvještavanjem, međutim često učinimo suprotno – narušimo njegovu privatnost i nanesemo mu više štete nego koristi. Namjera novinara je da izvjeste javnost da se desila nepravda prema nekom djetetu, ali ako tom prilikom oni otkriju identitet, naselje, školu u koje to dijete ide nakon toga to dijete je pod lupom javnosti, razvlači se po medijima, a to ostavlja ozbiljne posljedice".

U pokušaju da se prevaziđu nedostaci u medijskom izvještavanju o djeci, Internews BiH i portal eTrafika.net objavili su seriju tekstova ''Djeca imaju pravo'' koji se bave različitim aspektima zaštite prava djece.

(MONDO, foto: MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE