• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Srpska komplikuje političku atmosferu!

U OHR-a "ne shvataju" zašto su poslanici skupštine RS odlučili da iskomplikuju političku atmosferu usvajanjem "spornih" zaključaka.

 OHR: Srpska komplikuje političku atmosferu! Izvor: MONDO

"Zaključci skupštine se upliću i pokušavaju negirati državne nadležnosti koje su jasno i eksplicitno navedene u Dejtonskom mirovnom sporazumu", rečeno je Feni iz kancelarije visokog predstavnika  povodomodluke političkih lidera u RS da skupština ostaje pri zaključcima o prenosu nadležnosti s entiteta na BiH.

U OHR-u navode da već postoje mehanizmi za zaštitu konstitutivnih naroda i interesa entiteta koji su predviđeni Dejtonskim sporazumom te podsjeća na činjenicu da izabrani predstavnici iz RS već mogu zaštititi svoje interese u Savjetu ministara, Zastupničkom domu i u Domu naroda na državnom nivou.

Isticu i da su zaključci problematični iz četiri razloga. Naprimjer, na listi 68 nadležnosti nalazi se nekoliko nadležnosti koje se odnose na ulazak i boravak stranaca, protjerivanje i azil s jedne strane, te status izbjeglica s druge strane.

"Ako pogledate Ustav, Aneks 4, član III, stav 1 Ustava jasno navodi da je politika i uređivanje pitanja imigracije, izbjeglica i azila pitanje u nadležnosti institucija BiH, navode u OHR-u.

Nadležnosti BiH su takođe spoljna politika, spoljnotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika (u skladu sa članom VII), finansiranje institucija i međunarodnih obaveza BiH, sprovođenje krivičnog zakona na međunarodnom i međuentitetskom nivou, uključujući i odnose s Interpolom, uspostava i rad zajedničkih i međunarodnih sredstava komunikacije te uređivanje međuentitetskog saobraćaja.

Kako tvrde u OHR-u, da bi vršila te nadležnosti, država treba da ustanovi odgovarajuće institucije i usvoji potrebne zakone. Pri tome su na svim nivoima zastupljeni interesi svih konstitutivnih naroda.

Takođe, podsjećaju da Dejtonski sporazum i Ustav BiH definišu proceduru za usvajanje zakona. Zahtijevajući da se prije usvajanja zakona na državnom nivou dobije pristanak Narodne skupštine RS, zaključci bi, kada bi se proveli, bili jasan pokušaj blokiranja države.

Navode i da zaključci osporavaju odluke Ustavnog suda BiH. Čak je bilo, kako kažu, nekoliko slučajeva upućenih Ustavnom sudu BiH u vezi s državnim nadležnostima. Posljednji takav slučaj pokrenuo je Milorad Živković u vezi s državnim sudom.

Ne samo da Ustav daje državi nadležnosti za sprovođenje krivičnog zakona, Ustavni sud je odbacio zahtjev Živkovića utvrdivši da je taj Zakon u skladu sa članovima Ustava BiH, dodaju u OHR-u.

"Bez obzira na to, slučajevi koje je Ustavni sud odbacio, a koji se odnose na statistiku, javne nabavke, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, graničnu službu i drugo dovode se u pitanje ovim zaključcima Narodne skupštine RS, uprkos činjenici da je Ustavni sud već odlučio da je riječ o nadležnostima države", pojašnjavaju u OHR-u.

(Fena)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE