• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ceriću, a gdje su Srbi u Sarajevu?"

Cerićeva izjava da je u Sarajevu ostalo mnogo Srba izazvala burne reakcije u Republici Srpskoj.

 "Ceriću, a gdje su Srbi u Sarajevu?" Izvor: MONDO

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike SrpskeNedeljko Mitrović demantovao je tvrdnje poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da je u Sarajevu ostalo  mnogo Srba, navodeći da je od oko 200 000, koliko ih je bilo prije rata u ovom gradu, sada ostalo svega 10.000 do 15.000.

On je istakao da je Sarajevo cijelo vrijeme rata bilo logor za Srbe, koji su taoci bošnjačke ratne politike.
"I ono malo Srba, koji su ostali u Sarajevu traže način da odu zbog nemogućnosti zaposlenja i života u tom gradu", kaže Mitrović.

Mitrović je rekao da bi ove netačne tvrdnje Cerića najbolje demantovalo anketiranje svih ljudi koji u toku rata nisu uspjeli izaći iz Sarajeva i dodao da su Srbi nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma "konačno pobjegli od tog `lijepog` suživota".

Predsjednik Demokratske inicijative sarajevskih Srba Jovo Janjić tvrdi da Sarajevo u svakom pogledu sve više postaje islamski grad i da su navodi poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića da je u njemu ostalo mnogo Srba su apsolutno netačni.

On je istakao da je svakim danom sve teža situacija i za ono malo Srba koji su ostali da žive na području federalnog Sarajeva i da većina njih želi da ga napusti.

"Kao primjer mogu da vam navedem restoran `Oaza` na Ilidži, koji pripada hotelima `Ilidža` i koji je nekada bio poznato okupljalište, a u kojem je sada po islamskim normama zabranjeno točenje alkoholnih pića. Ovo je banalan primjer, ali dovoljno jasan da se vidi kakva je trenutna situacija na području federalnog Sarajeva", rekao je Janjići.

Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđan Dizdarević izjavio je ranije da Sarajevo definitivno nije multietnički grad.

Prema njegovim riječima, na području Kantona Sarajevo prepolovljen je broj Hrvata, dok je zanemarujući broj pripadnika nacionalnih manjina, ne računajući romsku populaciju.

"Činjenica da je prije rata na području Sarajeva živjelo oko 50 odsto Bošnjaka, a da ih je sada 90 odsto i da je zanemarljiv broj Srba i Hrvata, dovoljno govori o kakvoj je multietničnosti riječ. Sadašnja slika grada ne korespondira sa prijeratnom", ocijenio je Dizdarević.

I potpredsjednik Fedracije BiHSpomenka Mićić rekla je ranije da položaj Srba u Kantonu Sarajevo, ali i u FBiH, nije dobar, kao i da se ne poštuje nacionalna zastupljenost prilikom zapošljavanja u javnim institucijama tog entiteta.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić izjavio je 4. juna za beogradski nedjeljnik "NIN" da je u Sarajevu ostalo jako mnogo Srba.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE