• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nema BiH bez RS"

Američki spoljnopolitički analitičar Ronald Hečet smatra da nema opstanka Bosne i Hercegovine bez Republike Srpske

 "Nema BiH bez RS" Izvor: MONDO

"Nema nikakve pravne, logičke ili moralne osnove za tvrdnju da samo unitarizovana BiH može da uđe u EU, iako je, istovremeno, briselskim birokratama sasvim prihvatljivo da se u sastavu Unije nalaze tvrdo podijeljeni Kipar, decentralizovane Španija i Velika Britanija, federalizovana Njemačka, a da se o haotičnoj Belgiji i ne govori" - ističe Hečet.

On je na skupu o budućnosti Balkana, koji je 6. juna održan na Berkliju, vodećem univerzitetu države Kalifornije, upitao: "Ko je, kada i gdje odlučio da se u slučaju BiH mora primijeniti model unitarne države, dok se drugdje zagovara tzv. Evropa regija?"

Hečet, koji je direktor Centra za međunarodne odnose Šajner univerziteta u Teksasu, naveo je da su "svi briselski faktori zagriženi pobornici što veće autonomije - osim kada treba Srbima saopštiti da za njih ista pravila igre ne važe, već da moraju da prihvate diktat Sarajeva".

Dr Hečet, penzionisani pukovnik američke avijacije, koji je u vrijeme Reganove administracije vodio pregovore sa Sovjetima o kontroli naoružanja u Beču, ističe da bez dosljedne primjene važećih principa i pravila igre EU rizikuje da izgubi svaki kredibilitet na evropskom jugoistoku.

Na okruglom stolu u vodećoj visokoškolskoj instituciji Kalifornije govorio je i Srđa Trifković, izvršni direktor "Fondacije lorda Bajrona", koji smatra da je RS "u boljem položaju da opstane i očuva svoje interese nego u ma kom trenutku od Dejtona naovamo".

"Ovo nisu više devedesete, kada je Amerika uživala kratkotrajnu unipolarnu dominaciju nad celim svetom. Sada su na sceni Rusija i Kina kao svetske ekonomske i političke sile, Indija i Brazil kao značajni regionalni akteri. Da bi iznudila ishode u BiH koje želi malobrojna klika probošnjačkih aktivista u Vašingtonu, administracija predsjednika Obame morala bi da uloži znatna finansijska sredstva pa i vojne resurse kojih jednostavno nema na raspolaganju" - smatra Trifković.

On je naveo da su "reciklirani klintonisti" u Obaminoj administraciji "tvrdo riješeni da dokrajče RS, ali da tom scenariju može i treba da se uspješno kontrira putem kreativnog lobiranja u zapadnim centrima moći".

"Srbima ide na ruku činjenica da na svojoj strani imaju pravdu, pravo i adute stabilnosti i mira, dok druga strana zagovara `skok u nepoznato`" - rekao je Trifković.

U okviru programa na Berkliju govorili su i dr Vojin Joksimović iz San Dijega, koji je istakao ulogu "islamskog faktora u formiranju američke politike", Jasmina Vujić, dekan katedre za nuklearnu fiziku na Univerzitetu Kalifornije-Berkli, koja je ukazala na "pogubne dugoročne posljedice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom u regiji i antropolog Đorđe Tomasević sa Državnog koledža u gradu Bafalo, država Njujork.

Okrugli sto "Nesvršeni posao na Balkanu: retorika, strategija, implikacije" organizovala je "Fondacija lorda Bajrona" za balkanske studije, koja je u okviru svog programa aktivnosti organizovala slične skupove u Vašingtonu, Torontu, Beogradu i Banjaluci.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE