• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR tuži, OHR sudi...

Bivši direktor radne jedinice "Telekoma Srpske" u Foči već pet godina čeka na objašnjenje visokih predstavnika zašto je smijenjen...

 OHR tuži, OHR sudi... Izvor: MONDO

Miloš Lazović, koga je bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun smijenio sa mjesta direktora Radne jedinice ''Telekoma Srpske'' u Foči u paketu s 58 drugih zvaničnika u junu 2004. godine, rekao je da mu nikad niko nije dostavio bilo kakav dokaz da se ogriješio o zakon i na bilo koji način pomagao optuženima za ratne zločine.

Lazović je rekao da 60 mjeseci traži pravdu i redovno piše visokim predstavnicima koji su na tu funkciju došli poslije Ešdauna, ali odgovora nema niti objašnjenja šta je konkretno uradio da ga visoki predstavnik ukloni s javne scene.

On je za "Fokus" rekao je da mu je poznato ko ga je ''ocinkario'' i kome je smetao, ali ga čudi što predstavnici međunarodne ustanove vjeruju dezinformacijama i insinuacijama.

Ni delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Slobodan Šaraba, koji je 16 mjeseci poslije Ešdaunove odluke pomilovan, kao ni ostali smijenjeni zvaničnici, do danas ne zna zbog čega je smijenjen.

Poslije pomilovanja Šaraba je tužio preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici", gdje je do smjene obavljao dužnost generalnog direktora, tražeći nadoknadu materijalne štete nastale u periodu poslije smjene, ali su ga svi sudovi odbili uz obrazloženje da su odluke visokog predstavnika izvan pravnog sistema RS i BiH.

''Ako je to tako, onda je BiH klasični protektorat'', istakao je Šaraba.

I ostali sagovornici lista koji su osjetili udarac bonske batine visokog predstavnika tvrde da im niko iz OHR nikad nije dostavio nijedan valjan dokaz za tvrdnje da su pripadnici mreže podrške, navodeći da su OHR-u navodne dokaze i informacije dostavljali ljudi iz najbližeg okruženja smijenjenih, piše list.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić rekla je da su sve odluke koje je donio visoki predstavnik u BiH na osnovu kojih su smjenjivani zvaničnici donesene poslije pažljive analize relevantnih činjenica i na osnovu neoborivih dokaza.

Komentarišući kako da niko od smijenjenih nikad nije procesuiran, ako su već udaljeni sa funkcija na osnovu neoborivih dokaza, Radetićeva je rekla da su to pitanja za institucije BiH i da su nadležni organi mogli i još mogu da pokrenu procese protiv smijenjenih.

Načelnika Službe za operativnu podršku Agencije za istrage i zaštitu BiH Radislav Jovičić i policijski komesar Hercegovačko-neretvanskog kantona Himzo Đonko od ponedjeljka, 8. juna, nalaze se na listi od nekoliko stotina zvaničnika iz RS i FBiH, koje je odlukama baziranim na postojanju osnovane sumnje i određenih saznanja s javne scene uklonio visoki predstavnik u BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE