• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domaći zvaničnici o Inckovoj odluci

O odluci visokog predstavnika kojom su van snage stavljeni zaključci Narodne skupštine RS oglasili su se brojni domaći zvaničnici.

 Domaći zvaničnici o Inckovoj odluci Izvor: MONDO

Odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, kojom su van snage stavljeni zaključci Narodne skupštine Republike Srpske (RS), predstavlja retrogradnu aktivnost OHR-a, jer su metode kažnjavanja odavno prevaziđene, rekao je profesor banjalučkog Pravnog fakulteta Petar Kunić.

"Ova odluka je retrogradna aktivnost OHR-a, koja nema nikakvu svrhu niti efekta na narod i Narodnu skupštinu RS", rekao je Kunić Srni.

On je naglasio da se jednostavno treba oglušiti na takve odluke OHR-a, koje, kako je rekao, uopšte ne zaslužuju komentar.

Prema njegovom mišljenju, anuliranjem najnovije odluke visokog predstavnika u BiH, a ne zaoštravanje političke situacije u RS mogao bi se postići najbolji efekat, jer bi se time pokazalo da RS više ne daje značaj takvim potezima OHR-a.

"Donošenje odluka kojima se poništavaju odluke jednog parlamenta u vremenu u kojem živimo predstavlja nedovoljno sagledavanje okolnosti i trenutka u kojem se nalazimo", konstatovao je Kunić.

Predsjedništvo SDS-a ocijenilo je da su odluka visokog predstavnika i upotreba "bonskih ovlaštenja" samo još jedna potvrda da BiH ne može da funkcioniše kao samostalna i suverena zemlja, te da se održava isključivo prinudom i spoljnim pritiskom.

"To pokazuju i vapaji političara iz Federacije BiH koji, umjesto dijaloga domaćih političkih snaga i uvažavanja stavova drugih naroda, vape za upotrebom srednjovjekovnih inkvizitorskih metoda", saopšteno je iz SDS-a.

Predsjedništvo ove stranke smatra neprihvatljivim, te nasiljem nad demokratijom i suverenitetom zemlje, da OHR i međunarodni predstavnici u BiH, čak i poslije 14 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, upotrebljavaju takozvana "bonska ovlaštenja" i prisilu u pokušaju nametanja svojih političkih stavova.

Predsjedništvo SDS-a je ocijenilo da Narodna skupština RS, kao najviša demokratska institucija, legitimno zastupa političku volju i interese građana Srpske, te da su zaključci i odluke koje ona donosi odraz te volje i interesa, pa njihovo neuvažavanje znači suspenziju i nepoštovanje demokratije.

"Predsjedništvo SDS-a smatra da lažne političke krize imaju za cilj da skrenu pažnju javnosti u Srpskoj sa stvarnih političkih i ekonomskih procesa, kako bi se stvorio prostor za promjene Ustava kao posljednjeg nedovršenog posla. Umjesto iskonstruisanih kriza, stvaranja lažnih sukoba i upotrebe političkog nasilja, SDS od OHR-a očekuje da poništi mjere koje su donijeli bivši visoki predstavnici, a koje nedvosmisleno krše osnovna ljudska prava građana Srpske", navodi se u saopštenju.

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da je odluka visokog predstavnika nepotpuna i pravno nedosljedna.

"Visoki predstavnik je utvrdio da su institucije Republike Srpske donošenjem ovakvih zaključaka prekršile Dejtonski sporazum i Ustav BiH, ali nije sankcionisao takvo djelovanje", navodi se u saopštenju iz SDA.

Ova stranka smatra da je na ovaj način i sam OHR pokazao, kako je navedeno, neprincipijelnost i nedosljednost u provođenju i zaštiti Dejtonskog sporazuma i da je ozbiljno doveden u pitanje integritet međunarodne zajednice, dajući pravo ostalima u BiH da krše Ustav i Dejtonski sporazum bez ikakvih sankcija.

"Ovaj slučaj najjasnije praktično pokazuje da institucije BiH nemaju potrebne nadležnosti, niti mogu zaštiti pravni poredak države, i šta bi se desilo ukoliko bi OHR bio zatvoren prije nego što budu provedene neophodne ustavne reforme", smatraju u SDA.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica ocijenio je da odluka visokog predstavnika pokazuje da se BiH još nalazi pod protektoratom međunarodne zajednice.

"Pokušava se oduzeti pravo Narodnoj skupštini RS, kao najvišeg reprenzetativnog i zakonodavnog organa vlasti u RS, da iznese stav o svojoj politici koju je do sada vodila i svojim namjerama za budućnost", rekao je Mihajlica novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je SRS RS spremna da sa političkim strankama iz Srpske, sa kojim je izglasala pomenute skupštinske zakučke, postigne dogovor o daljim potezima RS.

"SRS neće mijenjati svoj stav o usvojenim skupštinskim zaključcima i smatra da parlament RS treba da se izjasni o odluci visokog predstavnika u BiH", rekao je Mihajlica i dodao da očekuje da SNSD izađe sa jasnim stavom koje će radikali podržati ukoliko bude konzistentan u interesu Srpske. (Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE