• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lideri RS na sastanku kod Dodika

Stranke iz Srpske će prisustvovati sastanku kod premijera o odluci visokog predstavnika u BiH kojom je poništio skupštinske zaključke.

 Lideri RS na sastanku kod Dodika Izvor: MONDO

Partija demokratskog progresa (PDP) Republike Srpske (RS) dobila je poziv iz kabineta predsjednika Vlade RS za sastanak sa predsjednicima političkih stranaka u vezi sa novonastalom situacijom nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poništio skupštinske zaključke, potvrdio je predsjednik Izvršnog odbora PDP-a Zoran Đerić.

Đerić je rekao da bi ovaj sastanak trebalo da bude održan u popodnevnim časovima, dodajući da mu nije poznat tačan termin njegovog održavanja, kao i to da li će sastanak biti održan u zgradi Vlade RS ili u zgradi Narodne skupštine Republike Srpske.

On je potvrdio da će ispred PDP-a prisustvovati sastanku, jer se lider ove stranke Mladen Ivanić trenutno nalazi u Strazburu.

Govoreći o skupštinskim zaključcima, koje je u subotu poništio visoki predstavnik koristeći bonska ovlaštenja, Đerić je naveo da bi Kolegijum Narodne skupštine RS i Vlada RS trebalo da predlože odgovarajuća rješenja o kojima bi se zatim odredile političke partije.

"U ovom trenutku treba sačuvati dignitet institucije Narodne skupštine RS, ali, isto tako, RS niti bilo kome nije potrebna konfrontacija sa međunarodnom zajednicom", istakao je Đerić.

Đerić očekuje da će se u razgovorima sa predsjednikom i premijerom RS, te predsjednikom Parlamenta RS-a iznaći određena rješenja koja će dovesti do zaštite digniteta Narone skuštine RS, interesa građana RS-a sa jedne i predstavnika međunarodne zajednice sa druge strane.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je spreman da razgovara o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa prenosom ustavnih ovlaštenja da bi šest političkih partija, koje su i radile na utvrđivanju zaključaka, definisale zajednički stav o tom pitanju.

On je naglasio da je pretvaranje zaključaka u deklaraciju jedan od izlaza iz sporne situacije i da to "ne bi bilo zabadanje prsta u oko visokom predstavniku", a varijanta bi bila bi prihvatljiva i za Narodnu skupštinu RS.

"Mi treba da pozovemo na korektan razgovor svih šest stranaka u RS. Ukoliko ne bi bilo te spremnosti svih stranaka, onda bi partije, koje vrše vlast, trebalo da izgrade svoj stav i ponude ga parlamentu Srpske na usvajanje", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da SP smatra da Narodna skupština RS treba da bude spremna da sačuva sadržaj koji je usvojila u svojim zaključcima, kao i da smatra da je potrebno dogovoriti da se taj dokument pretvori u deklaraciju i da se ono, što je sadržaj zaključaka, nađe u deklaraciji.

Đokić je izrazio žaljenje što visoki predstavnik u BiH Valnetin Incko nije sačekao da se o njegovim zahtjevima izjasni Narodna skupština RS, istakavši da se upotrebom bonskih ovlaštenja BiH "neće osposobiti da bude više evropska zemlja, a manje balkanska"

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je nedavna odluka visokog predstavnika retrogradna i za evropski put BiH

"Ja je gledam kao ugriz bezubog lava i napad na čeličnu konstrukciju, kako ja vidim Republiku Srpsku. Mislim da je to praktično korak ka zatvaranju OHR-a i korak ka traženju kompromisa i dijaloga ovdje u BiH, koji je jedini moguć. Sve ostalo - nametanje, bilo kakvi oblici 'demokratije' koji dolaze od OHR-a, to je zaboravljeni period“, kazao je Živković.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Drago Kalabić je rekao da je vrlo simptomatično da se visoki predstavnik odlučio da posegne za bonskim ovlaštenjima u vrijeme kada je u Parlamentu BiH napravljen značajan napredak kada su u pitanju zakoni o liberalizaciji viznog režima.

Po njegovim riječima, često se ponavlja da kada se napravi određeni progres u BiH pojedini međunarodni centri moći žele da se vrate na staro.

"Jedna od opcija o kojoj poslanici SNSD-a razmišljaju jeste da obavijestimo evropske institucije o pritiscima pred kojima se nalazimo. Jesmo li mi jedini demokratski izabrani predstavnici u regionu koji ne mogu legalno raditi svoj posao i djelovati u skladu sa ustavom i zakonom i da radimo pod takvom vrstom pritiska gdje se naše demokratsko djelovanje proglašava epitetima koje upotrebljavaju, na neki način, i mediji i predstavnici međunarodne zajednice“, kazao je Kalabić.

Preko svojih predstavnika u međunarodnim institucijama ćemo ih, dodao je on, obavijestiti o onome što se ovdje dešava i na koji način se od nas traži da radimo u Parlamentu BiH iako naše kolege širom Evrope rade na drugačiji način.

"Njihov stav, kada ga izražavaju, demokratski je stav, a kada mi izražavamo, na osnovu volje birača, svoj stav u Parlamentu BiH to se sasvim drugačije kvalifikuje. To je moguće jedan od naših narednih poteza“, najavio je Kalabić.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio je u subotu, 20. juna, van snage zaključke Narodne skupštine RS u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH.

Narodna skupština RS je 14. maja usvojila Zaključke u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH. Objavljivanjem u Službenom glasniku 15. juna, zaključci su stupili na snagu 16. juna.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE