• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS još bez stava o Inckovoj odluci

U Banjaluci je završio sastanak vrha RS sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Tema - nova odluka visokog predstavnika o ukidanju zaključaka RS.

 RS još bez stava o Inckovoj odluci Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će zvaničnici vlasti RS u narednih nekoliko dana, po povratku predsjednika RS Rajka Kuzmanovića iz Rusije, razgovarati sa političkim liderima u Srpskoj i koncipirati stav o odluci visokog predstavnika Valentina Incka da stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS o prenosu ustavnih ovlašćenja na institucije BiH.

"Ovo je posljednji put da su primijenjena bonska ovlaštenja", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, kome su prisustvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

Dodik je istakao da u zaključcima Narodne skupštine o efektima prenesenih nadležnosti sa RS na BiH nema ništa antidejtonsko, a ni antiustavno, te da ga je zbog toga iznenadila primjena bonskih ovlaštenja.

Premijer RS je izrazio zadovoljstvo što je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da je nastala nova situacija nakon što je visoki predstavnik Valentin Incko poništio zaključke Narodne skupštine RS, kao i da Srbija ne prihvata nikakvu politiku nametanja rješenja.

Tadić je, poslije sastanka sa premijerom RS Miloradom Dodikom u Banjaluci, rekao da je došao kao predsjednik Srbije koja je garant poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji podrazumijeva da Srbija punom snagom podržava integritet BiH i ustavno uređenje, što podrazumijeva postojanje FBiH i RS.

"Srbija od takve politike ne odustaje, ali istovremeno ne prihvata nikakvu politiku nametanja rješanja. Za Srbiju je prihvatljivo svako rješenje koje prihvataju legitimni predstavnici sva tri naroda u BiH. Svaka drugačija politika nije prihvatljiva za Srbiju", poručio je Tadić.

On je istakao da će to reći i predstavnicima političkih partija u RS, da je uvijek spreman da to kaže i u Sarajevu, Mostaru i gdje god se nađe u BiH, jer je samo takva Srbija najbolji susjed BiH.

"Svako ko želi stabilnost na prostoru Balkana, zapadnog Balkana pa time i BiH želi da izbjegne situaciju gdje se legitimne odluke predstavnika građana poništavaju. Mislim da se niko ne ojseća dobro zbog ovakvog akta i vjerujem da se ni Incko ne osjeća dobro“, ocijenio je Tadić.

On je naveo da bi trebalo polako izaći iz ovakve situacije i političkog ambijenta i ući u komunikaciju i način donošenja političkih odluka koje su, prije svega, legitimne i obezbjeđuju stabilnost i razvoj.

Tadić je dodao da bez razvoja na prostoru zapadnog Balkana nema ni integracije Srbije i BiH u EU, bez čega nema ni blagodeti za građane, a ni dobrih bilateralnih međudržavnih odnosa.

"Na taj način čitav ovaj region bio bi zaustavljen u razvoju i to nikom ne bi bilo od koristi. Došlo je vrijeme za jednu drugačiju politiku, politiku koja nas sve zajedno vodi ka konačnom ostvarivanju članstva u EU“, smatra Tadića.

On je naveo da Srbija ima specijalne veze sa RS i da ih dograđuje i produbljuje.

"Mi koji predstavljamo Srbiju jednom smo rekli da želimo da takve veze želimo da uspostavimo i sa FBiH i na taj način želimo da poboljšamo i ekonomsku i političku komunikaciju između BiH i Srbije“, napomenuo je Tadić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić potvrdio je da treba da budu nastavljene konsultacije političkih partija koje su učestvovale u donošenju zaključaka Narodne skupštine RS na informaciju o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH da bi bio utvrđen konačan stav o ovom pitanju.

"Očekujemo i još neke konsultacije međunarodnog tipa što će u konačnom ishodu uticati na to kakav ćemo zauzimati stav po takozvanoj `33. tački dnevnog reda` sjednice Narodne skupštine RS, koja je u toku", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je predložio da bude uvrštena 33. tačka dnevnog reda s obrazloženjem koje je u pismu od 25. maja dao visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, odnosno u kojem je zahtijevao da parlament Srpske poništi glasanjem zaključke usvojene 14. maja, ali da su se u međuvremenu okolnosti promijenile stavljanjem van snage zaključaka.

"S te strane, osnovni razlozi za ovu tačku ne postoje. Napravićemo konsultacije sa svim drugim političkim partijama da bismo dali konačan stav", istakao je Radojičić.

On nije želio da komentariše stavove SNSD-a, ističući da se kao predsjednik parlementa nada da će biti nastavljene konsultacije političkih partija.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da su lideri političkih partija iz RS predsjedniku Srbije iznijeli stavove o političkoj situaciji, jer smatraju da Srbija treba da se "uključi u sve što je od dejtonskog interesa".

Bosić je dodao da je na sastanku bilo riječ o situaciji i u regionu.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izrazio je zadovoljstvo što je Tadić u ovom trenutku posjetio RS, čime je skrenuo pažnju na ozbiljnost situacije koja je nastala nakon Inckove odluke da stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS, ali ne na način da se dramatizuje već da se pronađe korisno rješenje i za RS i za BiH, kao i za odnose između BiH i Srbije.

"Smatram da iz ove situacije treba izaći dogovorom političkih stranaka unutar RS. Za mene je to moguće učiniti deklaracijom ili stavom koji će biti sličan deklaraciji, ali da kažemo da imamo svoj stav kada je riječ o prenosu nadelžnosti i da ne želimo da neko shvati da RS opstruiše put BiH u EU i stabilnost u BiH i regionu", rekao je Đokić.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić podsjetio je da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i naglasio da je predstavnike stranaka iz RS najviše interesovalo kakve su pozicije Srbije prema Dejtonu.

"Ohrabruje nas ono što je rekao Tadić, jer Srbija stoji iza onoga što piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu, a to su i stavovi političara iz RS", naglasio je Đerić.

Predsjednik Demokratske partije
Dragan Čavić istakao je da ovaj sastanak nije imao karakter odluka i zaključaka i naglasio da je predsjednik Tadić došao da iskaže podršku Dejtonskom sporazumu, entitetu RS i svakom kompromisu tri konstitutivna naroda i dva eniteta.

"To je oficijelna politika Srbije prema svakom unutrašnjem kompromisu za koji se dogovore narodi u BiH. A to je i oficijelna politika koje se Srbija drži i takvu poruku Tadić je prenio svim učesnicima današnjeg sastanka", rekao je Čavić.

Potpredsjednik PDP-a Zoran
Đerić izjavio je da je predsjedik Srbije, dolaskom u RS, dao podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Tadić je u tom smislu želio da istakne posebnu podršku RS i dejtonskoj BiH, a ostalo je da Narodna skupština i Vlada RS pronađu praktična i konkretna rješenja za ovaj slučaj", kaže Đerić.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske
Milanko Mihajlica naveo je da je Tadić poručio da će Srbija, kao garanat Dejtonskog sporazuma, pružiti svaku vrstu podršku RS ne dovodeći u pitanje integritet BiH.

"Što se tiče zaključaka Narodne skupštine RS, to je unutrašnja stvar političkih faktora u Srpskoj i u tom kontekstu treba očekivati da će konsultacije lidera političkih stranaka u RS biti nastavljene ovih dana", rekao je Mihajlica.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko stavio je u subotu, 20. juna, van snage zaključke Narodne skupštine RS u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH.

Narodna skupština RS je 14. maja usvojila Zaključke u vezi sa Informacijom o efektima prenosa ustavnih ovlašćenja sa RS na institucije BiH. Objavljivanjem u Službenom glasniku 15. juna, zaključci su stupili na snagu 16. juna.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE