• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vašingtonu prenijete različite poruke

Politički lideri u BiH prenijeli različita mišljenja predstavnicima američkog Kongresa, ali pokazali jedinstvenost kada je u pitanju put BiH ka EU

 Vašingtonu prenijete različite poruke Izvor: MONDO

Lider SNSD-a Milorad Dodik ponovio je da OHR treba da bude zatvoren što je prije moguće i da ustavne promjene u BiH moraju da budu rezultat dijaloga domaćih političara, a ne nametnutog rješenja sa strane.

"Raduje me što sam od svih članova delegacije američkog Kongresa čuo da unutrašnji dijalog i razgovor nemaju alternativu u BiH", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu nakon sastanka i naveo da je tokom sastanka odlučno odbacio zahtjeve nekih, kako je naveo, lokalnih političara da se SAD uključe u vođenje ustavnog procesa u BiH.

"Protiv sam toga i mislim da će ustavna reforma imati smisao samo ako je provedemo mi u BiH, bez učešća SAD ili nekog drugog međunarodnog faktora", rekao je Dodik.

On je podvukao da je na sastanku izrazio spremnost da podrži put BiH u NATO, kao i spremnost za ubrzanje procesa priključenja EU.
Predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić smatra da do ukidanja OHR-a ne treba doći dok ne bude završena ustavna reforma, jer u suprotnom, kako tvrdi, može doći i do sukoba.

"Ta reforma trebalo bi da omogući da ključne institucije BiH funkcionišu bez prisustva OHR-a", rekao je Tihić novinarima nakon sastanka u Sarajevu.

Tokom sastanka sa delegacijom američkog Kongresa, Tihić je ukazao na, kako je rekao, opasnost da pri sadašnjem stanju, u koliko se desi da se zatvori OHR, lako može doći do određenih podjela i blokada, kao i sukoba čiji karakter, kako je naveo, nije moguće predvidjeti.

Tihić je rekao da je pozvao SAD da se uključe i pomognu realizaciju ustavne reforme u BiH, tim prije, jer su SAD bile jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovom mišljenju, nastavak "prudskog procesa" je potreban BiH, ali uz prisustvo OHR-a, kao svjedoka svega što eventualno bude dogovoreno, i proširenje broja vodećih političkih lidera u ovom procesu.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić zatražio je od, kako je rekao, američkih prijatelja da primjene američke vrijednosti u BiH.

Predsjednik opozicionog SDP BiH Zlatko Lagumdžija potvrdio je da su politički lideri iz BiH na večerašnjem sastanku imali oštro suprostavljene stavove kao da su, kako je rekao, došli iz različitih zemalja, a ne iz jedne države.

"To je naravno loša vijest, a dobra je da Amerikanci žele da pomognu BiH", rekao je Lagumdžija.

On je ocijenio da stepen suprostavljenosti i udaljenosti stavova vodećih političara u BiH postaje zabrinjavajući.

Za lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića sastanak u Sarajevu je pokazao različitosti razmišljanja o BiH. On takođe ističe da su svi lideri pokazali spremnost i želju za pridruživanjem BiH evropskim integracijama. Čović je istakao potrebu ustavnih reformi u BiH.

Božo Ljubić je istakao značaj ovakvih sastanaka i potrebu angažovanja međunarodne zajednice u BiH.

Zlatko Lagumdžija je istakao da je nakon dolaska potpredsjednika SAD Bidena ovo najvažniji događaj za Bosnu i Hercegovinu.
Kad je riječ o razgovorima, on je rekao da se vladajuća garnitiura ponašala kao da dolazi iz različitih zemalja. Ono što je prema Lagumdžiji sigurno, to je da neće biti podjele Bosne i Hercegovine.

Član Izvršnog odbora PDP-a Igor Crnadak rekao je da je sastanak političkih lidera u BiH sa delegacijom američkog Kongresa bio idealna prilika da se Amerikanci uvjere u svu različitost i suprostavljena mišljenja ključnih političkih aktera o otvorenim pitanjima u BiH.

"U ime PDP-a iznio sam ključne stavove u vezi reforme Ustava, ističući da mi možemo razgovarati jedino o izmjenama broja poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, načinu izbora članova Predsjedništva BiH i delagata u Domu naroda parlamenta BiH, ali da u tom procesu kapacitet i integritet Republike Srpske i entitetsko glasanje ne mogu i ne smiju biti dovedeni u pitanje", rekao je Crnadak novinarima nakon sastanka.

On je rekao da bi bilo dobro razmisliti o ideji da se, ukoliko do kraja godine bude izvršena ustavna reforma, uvede svojevrsni moratorijum na eventualne naknadne rasprave o izmjenama Ustava BiH u tri naredna izborna ciklusa kako bi se to vrijeme moglo iskoristiti na popravljanje ekonomskog stanja i rješavanje životnih pitanja građana.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić pred sastanak u Sarajevu je izjavio da će razgovor sa američkim kongresmenima biti prilika za iskrene razgovore, jer, kako je rekao, parlamentarci imaju široke i otvorene poglede.

Predsjedavajući Komisije američkog Kongresa za bezbjednost i saradnju u Evropi senator Bendžamin Kardin ranije je izjavio da su američki kogresmeni došli u BiH da slušaju, ali i da kažu da SAD dijele budućnost BiH integrisane u evroatlantske institucije, EU i NATO.

"To se naravno može dogoditi jedino na način da BiH ima efikasnu vladu, koja će imati poštovanja prema entitetima", smatra je Kardin, koji predvodi delegaciju kongresa SAD u BiH i dodao da je ova posjeta veoma bitna, jer, kako je rekao, BiH predstavlja značajan dio američke strategije i politike.

Domaćin susreta američki ambasador u BiH Čarls Ingliš rekao je da posjeta delegacije američkog Kongresa predstavlja znak velikog i dubokog interesovanja koje SAD pokazuju prema BiH.

Delegacija američkog Kongresa, koju čine predsjedavajući Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi senator Bendžamin Kardin i kopredsjedavajući Elsi Hestings, boraviće i u nedjelju u Sarajevu, gdje će održati niz sastanaka s predstavnicima vlasti i civilnog sektora.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE