• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodice: Zapečatiti obdikcione centre

Posao obdukcije žrtava rata u BiH prepustiti nezavisnoj i stručnoj komisiji koju bi formirao Savjet ministara BiH, zatražile porodice žrtava.

 Porodice: Zapečatiti obdikcione centre Izvor: MONDO

Odbor porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske traži da se sve mrtvačnice, odnosno obdukcioni centri sa pohranjenim posmrtanim ostacima u BiH zapečate, te da se izvrši provjera svih skeletnih ostataka.

"Ovo je jedan od zaključaka, kojeg je Odbor usvojio danas na vanrednoj sjednici u Banjaluci povodom nepravovremene identifikacije Avde Palića i srpskih žrtava u BiH", rekao je novinarima predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović.

Mitrović, koji je novinarima nakon sjednice pročitao usvojene zaključke, rekao je
da je stav Odbora, da bi ovaj posao trebalo da uradi nezavisna i stručna komisija koju bi formirao Savjet ministara BiH.

On je naveo da bi tu komisiju trebalo da čine predstavnici entitetskih vlada i porodica nestalih.

Prema njegovim riječima, Odbor traži da se na sličan način izvrši revizija izvještaja i poslovanja Instituta za nestala lica BiH za prošlu godinu i za prvih šest mjeseci ove godine.

"Odbor traži da se za potrebe upravljanja DNK laboratorijom u BiH obavezno formira mješoviti upravni odbor u kojem bi učestvovali predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica u BiH (ICMP), Savjeta ministara BiH, entitetskih vlada i porodica nestalih", rekao je Mitrović.

On je naveo da Odbor zahtjeva da se od rukovodstva DNK laboratorije ICMP-a zatraži potpuno, stručno i objektivno obrazloženje okolnosti u vezi sa nepravovremenom identifikacijom Palića i da pokrene pitanje odgovornosti svih koji su doveli do ovakve situacije i smjenu odgovornih.

"Odbor traži da se na identifikacioni dokumenat Instituta obavezno mora potpisivati i istražitelj koji je vršio ekshumaciju", rekao je Mitrović, ističući da je ovo potrebno jer u procesu eventualnog utvrđivanja odgovornosti nema odgovornog lica koje je vršio ekshumaciju i kojem su poznate sve njene okolnosti.

Nedeljko Mitrović smatra da je zakašnjela identifikacija posmrtnih ostataka Avde Palića predmet manipulacija i političkih pritisaka na RS i njene institucije.

"Nemoguće je da su svi ostali posmrtni ostaci ekshumirani i identifikovani iz te grobnice kod Rogatice, a da su samo posmrtni ostaci Avde Palića ostali neidentifikovani", rekao je Mitrović danas na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon vanredne sjednice Odbora porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS koja je održana povodom zakašnjele identifikacije Palića.

Mitrović pretpostavlja da je iz određenih razloga iznuđeno objavljivanje identifikacije
posmrtnih ostataka Avde Palića, kako ta informacija ne bi procurila u javnost na neki drugi način i još više dovela u sumnju dignitet i sam postupak identifikacije i rada Međunarodne komisije za nestala lica u BiH (ICMP) koja ima isključivu ingerenciju nad procesom identifikacija.

On je rekao da ovaj slučaj otvara dodatnu sumnju kod porodica iz RS zašto nije izvršena identifikacija 600 tijela ekshumiranih Srba, koja godinama čekaju na identifikaciju u tri obdukciona centra u RS.

"Nije nam jasno da niko u BiH ne snosi odgovornost zbog čega je svega 20 tijela Srba ekshumirano, dok je Operativni tim RS za traženje nestalih dostavio informacije o 120 mogućih tijela na različitim lokacijama u BiH", istakao je Mitrović.

On je rekao da vanrednoj sjednici Odbora nisu prisustvovali predstavnici Instituta za nestala lica BiH i laboratorije za DNK analizu ICMP-a, iako su im uredno bili upućeni pozivi.

"To je krajnje simptomatično, kao i to što političari, udruženja i mediji iz Federacije BiH ne komentarišu slučaj identifikacije Palića", zaključio je Mitrović.

Mitrović je rekao da se eventualna odgovornost za zakašnjelu identifikaciju može "ispostaviti" Laboratoriji za DNK analizu ICMP-a u Tuzli i bivšoj Federalnu komisiju za traženje nestalih lica , koja je morala imati informacije gdje se nalazi Palićevo tijelo.

Radu Operativnog tima za traženje nestalih lica RS data je puna podrška Odbora koji smatra da je potrebno regulisati odnose sa Institutom, te prioritetno do kraja godine staviti u funkciju Zavod za sudsku medicinu RS sa forenzičkom DNK laboratorijom.

Odbor je konstatovao da Institut za nestala lica BiH nije opravdao svoje postojanje, što potvrđuje minimum ekshumiranih i identifikovanih srpskih žrtava, te da takvim tempom rada porodice iz RS treba da čekaju narednih 50 godina da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih.

Osim Mitrovića i članova Odbora, današnjoj vanrednoj sjednici prisustvovali su i direktor Zavoda za sudsku medicinu Željko Karan, član Operativnog tima za tražanje nestalih lica RS Ivan Ivančević, vršilac dužnosti direktora Centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović.

Član Operativnog tima RS za traženje nestalih lica Milan Ivančević smatra da je Federalna komisija za nestala lica znala da je 2001. godine ekshumirano tijelo iz grobnice kod Rogatice, jer je raspolagala operativnim podacima o grupi ljudi koja je zajedno nestala na jednom mjestu.

"Pošto je ranije identifikovan predsjednik Kriznog štaba Žepe, koji je nestao kada i Palić to znači da je taj slučaj mogao poslužiti za Palićevu identifikaciju", istakao je Ivančević.

Ivančević je rekao da je "očito da je neko izrežirao da se slučaj Palić iskoristi za dodatni pritisak na RS posredstvom međunarodne zajednice".

"Zašto međunarodna zajednica ne izvrši pritisak da se pronađu i identifikuju posmrtni ostaci majora VRS Rađenovića i zastavnika Rogića za čiji slučaj takođe postoji presuda Ustavnog suda BiH", upitao je Ivančević, zaključujući da je riječ o dvostrukim aršinima međunarodne zajednice.

Palićevi posmrtni ostaci, koji su se nalazili u mrtvačnici u Visokom, identifikovani su, a njegovo tijelo je ekshumirano iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice.

Laboratorija za DNK-a analizu Međunarodne komisije za nestale osobe dostavila je Institutu za nestale osobe BiH DNK izvještaj koji potvrđuje da se među ekshumiranim 2001. godine u toj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci pukovnika nekadašnje Armije BiH i ratnog komandanta Žepe Avde Palića.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE