• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodne sudije podijelili poslanike

Poslanici iz RS u Predstavničkom domu smatraju da je vrijeme da strani tužioci i sudije odu iz BiH. Njihove kolege iz FBiH imaju drugačije stavove...

 Međunarodne sudije podijelili poslanike Izvor: MONDO

Poslanici u Predstavničkom domu parlamenta BiH podijeljeni su u mišljenju da li treba strane sudije i tužioci da ostanu u BiH i nakon isteka njihovog mandata krajem ove godine.

Većina poslanika iz Federacije BiH zagovaraju stav da stranci i nakon kraja 2009. godine treba da učestvuju u radu Tužilaštva i Suda BiH, u čemu su najglasniji bili predstavnici Stranke za BiH i SDA, dok su poslanici stranaka iz Republike Srpske ostali pri stavu da stranci u pravosudnim institucijama BiH više nisu potrebni.

Poslanici stranaka iz RS ukazali su na problem korupcije i selektivnosti u radu Suda i Tužilaštva, a kao argument za odlazak stranih sudija i tužilaca naveli su političke procese koji su vođeni u ovim institucijama.

"Politički procesi, dosadašnji i najavljeni, direktan su pritisak na poslanike iz RS, mi to više ne želimo i smatramo da je vrijeme da strani tužioci i sudije odu", rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković.

Milica Marković iz SNSD-a istakla je da su politički procesi vođeni protiv visokih političkih predstavnika srpskog naroda Mirka Šarovića i Mladena Ivanića te predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, a da se pokušava da predmet njihovog rada bude i Milorad Dodik.

"Da je sud nepristrasan i bez pritisaka demantuje ih broj godina zatvora izrečenih ljudima iz RS", rekla je Markovićeva, dok je njen stranački kolega Slavko Jovičić ocijenio da redukovan broj stranih sudija i tužilaca ne može spasiti pravosudni sistem BiH.

"Ako ova zemlja zavisi od 14 ili 15 sudija i tužilaca, koliko se predlaže da ostane od 2010. godine, onda mi nemamo pravosudni sistem i ne treba očekivati da će neko, pogotovo žrtve ratnih zločina, dobiti satisfakciju na Sudu BiH", upozorio je Jovičić.

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Šefik Džaferović smatra da učešće stranih sudija i tužilaca ne treba smanjivati i ograničavati na odjeljenja za ratne zločine.

Džaferović predlaže da se u amandmanskoj fazi poveća prisustvo stranaca u pravosudnim institucijama BiH nakon 2009. godine u odnosu na broj koji je predložio Savjet ministara BiH.

Protiv odlaska stranih tužilaca i sudija bili su i poslanici Stranke za BiH, dok je predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao da zalaganje za njihov odlazak zapravo ide u pravcu ukidanja Suda i Tužilašta BiH.

Poslanici HDZ-a BiH prijedlog Savjeta ministara da se od početka iduće godine prusustvo stranih sudija i tužilaca ograniči na odjeljenja za ratne zločine ocijenili su kompromisnim.

Podsjećajući da su ove zakonske izmjene teško dogovorene u Savjetu ministara ministar pravde BiH Bariša Čolak pozvao je poslanike da podrže dva predložena zakona.

Izmjenama i dopunama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat međunarodnih sudija do kraja 2012. godine u drugostepenoj instanci u Odjeljenju za ratne zločine, s tim da u Apelacionom vijeću može učestvovati samo jedan međunarodni sudija.

Međunarodni sudija može učestvovati u radu na započetom predmetu Odjeljenja jedan Krivičnog odjeljenja samo u slučaju ako je rad na tom predmetu započeo prije stupanja na snagu ovog zakona.

Riječ je o pet predmeta u koje su uključene strane sudije.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH biće omogućeno, između ostalog, produžavanje mandata međunarodnim tužiocima u Posebnom odjeljenju za ratne zločine nakon isteka 2009. godine, a ovaj prelazni period može trajati najduže do 31. decembra 2012. godine.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona decidno je utvrđeno da međunarodni tužioci ne mogu biti zamjenici glavnog tužioca niti obavljati dužnost rukovodioca i zamjenika rukovodioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine.

Međunarodnim sudijama i tužiocima mandat ističe 31. decembra ove godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE