• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi ostaju u zgradi Suda i tokom noći

Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti iz severne Kosovske Mitrovice odlučili da u zgradi UNMIK-ovog suda ostanu i tokom noći.

 Srbi ostaju u zgradi Suda i tokom noći Izvor: MONDO

Radnici pravosudnih organa srpske nacionalnosti iz severne Kosovske Mitrovice, koji su upali u petak ujutro u zgrade UNMIK-ovog suda, odlučili su da tu ostanu i tokom noći, tj. sve dok ne postignu dogovor sa predstavnicima UNMIK-a o njihovom zahtevu da se vrate na posao.

Šef UNMIK-a naložio je policiji da uspostavi red i mir, od Beograda zatražio da spreči ovakve napade, a predsednik i premijer Kosova zatražili su od UNMIK-a da "oteraju huligane".

Radnici će u smenama biti tokom cele noći u zgradi suda i tvrde da nisu ulazili u prostorije u kojima se nalazi sudski materijal, odnosno arhiva.

U blizini su raspoređeni i pripadnici specijalnih jedinica UNMIK policije iz Poljske i Ukrajine, a na kapiji koja vodi prema sudu nalaze se i dva vozila Hitne pomoći.

Oko 200 Srba od 21. februara protestuje tražeći da se vrate na radna mesta u taj sud, iz kojeg su isterani 1999. godine, probili su u petak ujutro policijski kordon i kapije Opštinskog i Okružnog suda, ušli u zgradu i na njoj istakli srpsku zastavu.

Prilikom upada kroz kapiju, na travnjaku je pronađena ručna bomba, koju su specijalne jedinice Kfora uklonile. Pripadnici Kosovske policijske službe, kao ni UNMIK policajci koji čuvaju zgradu suda, nisu upotrebili silu kako bi sprečili nezadovoljne radnike da uđu u zgradu.

Šef misije UNMIK-a Joakim Riker osudio je upad radnika srpske nacionalnosti u zgradu Okružnog suda i naložio policiji da uspostavi red i mir.

Riker je od vlade u Beogradu zatražio da "spreči ovakve napade" i ponovio da će UNMIK "braniti svoj mandat" na čitavoj teritoriji Kosova bez izuzetka: "Oni koji su pribegli nasilju u Severnoj Mitrovici prešli su jednu od 'crvenih linija' UNMIK-a i to je potpuno neprihvatljivo."

Šef UNMIK-a je obavestio vladu Srbije o pomenutim događajima i od nje zatražio da spreči takve postupke. On je rekao da sve razlike u mišljenjima treba rešavati na civilizovan način i da nasilje neće biti tolerisano, navedeno je u saopštenju UNMIK-a.

"Očekujemo da pocinioci današnjih napada budu izvedeni pred lice pravde. Još jednom apelujem na sve zajednice da se uzdrže od nasilja i da pomognu da se na Kosovu upostavi sigurnost i bezbednost", rekao je Riker.

Riker je o dogadajima i merama koje je preduzeo u Kosovskoj Mitrovici obavestio i predsednika i premijera Kosova Fatmira Sejdiua i Hašima Tačija, koji su od šefa UNMIK-a zatražili da iz zgrade Okružnog suda u Mitrovici oteraju "huligane koji su uzrpirali zgradu suda".

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta kosovskog predsednika, najviši funkcioneri Kosova traže od Rikera da ovlasti pripadnike UNMIK policije i Kfora da povrate zgradu suda.

Član srpskog pravosudnog pregovaračkog tima Miodrag Ralić izjavio je Tanjugu da su radnici pravosuđa srpske nacionalnosti posle četiri nedelje protesta odlučili da uđu u radne prostorije iz kojih su proterani dolaskom međunarodnih snaga u Pokrajinu 1999. godine, jer do sada niko od predstavnika međunarodne zajednice nije hteo s njima da ragovara.

"Opšte je poznato da radnici suda srpske nacionalnosti nisu imali nikakve uslove za rad, čak naprotiv, proterani su iz svojih radnih prostorija, svi predmeti su ostali u UNMIK-ovim sudovima i posle devet godina su morali da uđu ponovo u svoje radne prostorije i ostvare osnovno pravo na rad", rekao je Ralić i dodao da će radnici pravosuđa srpske nacionalnosti ostati u zgradi suda i sačekati da se UNMIK arhiva suda iznese i prebaci u južnu Kosovsku Mitrovicu, a da će onda nastave da rade svoje poslove.

Jedan od članova srpskog pravosudnog pregovaračkog tima Nebojša Jović pozvao je predstavnike UNMIK-a da u toku dana dođu na pregovore kako bi problem bio rešen. Jović je istakao da su radnici koji su ušli u zgradu suda pokazali visok stepen svesti, obaveza i odgovornosti i da nijedna kancelarija nije obijena i da ništa nije uništeno ili oštećeno. On je objasnio da su "problem oni pojedinci i institucije koje priznaju nezavisno Kosovo", a ne srpski radnici koji nemaju uslova da rade u severnoj Mitrovici i na severu Kosova.

Kancelarija SAD u Prištini osudila upad

Predstavnici kancelarije Sjedinjenih Američkih Država u Prištini najstrože su osudili dešavanja u severnoj Mitrovici.

U saopštenju iz američke kancelarije ističe se da je upad u Sud u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

"Nema opravdanja za takvu upotrebu nasilja, koje predstavlja direktan napad na autoritet Ujedinjenih nacija", ističe se u saopštenju.

"Snažno podržavamo najavu specijalnog predstavnika generalnog sekretara da će UNMIK preduzeti mere da se ponovo uspostavi red i zakon i time osigura da zgrada suda ponovo bude pod kontrolom Ujedinjenih nacija", navedeno je u saopštenju.

Do dolaska UNMIK-a i Kfora na Kosmet 1999. godine u pravosuđu u Kosovskoj Mitrovici radilo je oko 200 Srba, koji su tada isterani s posla. Oni protestuju svakodnevno ispred zgrade Suda od 21. februara, tražeći da se vrate na svoja radna mesta.

(agencije/MONDO, foto Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE