• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: U ratu stradalo 35.000 Srba

Povodom Dana poginulih i nestalih predsjadnik RS istakao da je u proteklom ratu 35.000 Srba dalo svoje živote za Srpsku

 Kuzmanović: U ratu stradalo 35.000 Srba Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović je izjavio da briga o porodicama i djeci poginulih i nestalih mora biti veća, kako bi im bar malo bila ublažena neprebolna rana.

Kuzmanović je naglasio da je pred svima u Srpskoj veliki zadatak - da čuvaju Republiku Srpsku, kako je to zapisano u Ustavu.

U obraćanju porodicama sa troje i više poginulih članova u otadžbinskom ratu, Kuzmanović je, na prijemu koji je upriličio povodom Dana poginulih i nestalih, naglasio da je rat najgori mogući način da se rješavaju problemi, ali da, nažalost, uvijek ima onih sa strane koji zavađaju, tlače i stavljaju u položaj sukoba.

"Otadžbinski rat koji je iza nas bio je `rat u ratu`, ali čini se da je `rat nastavljen i u miru`... Za vas i za RS treba da se bore i organizacije koje postoje zbog naših najmilijih", rekao je Kuzmanović.

On je istakao da je nestao čitav jedan grad ljudi koji su bili u najvećoj snazi i najboljim godinama, pred osnivanjem porodica i drugim obavezama.

Kuzmanović je predsjedniku Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljku Mitroviću uručio Povelju i istakao da se mora istrajati na tome da se pronađu svi nestali.

Mitrović je u obraćanju istakao da se traga za još 1.772 srpskih borca i civila, među kojima ima i djece, te napomenuo da Institut za traženje nestalih u BiH mora biti ravnopravan u svom radu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović naglasio je da Vlada uređuje boračko-invalidski sistem zaštite kako bi pomoć i rješavanje stambenog pitanja dobili oni koji to zaista zaslužuju.

Cvjetku Ristiću iz Skelana kod Srebrenice, kojem je 1993. godine vojska Armije BiH u jednom danu pobila majku, oca, brata i sestru, Kuzmanović je uručio monografiju "Ne zaboravi, voljena zemljo", autora novinara Slaviše Sabljića iz Banjaluke.

Ristić je te godine, kada mu je pobijena cijela porodica, imao 14 godina, a svoj život spasio je sasvim slučajno izašavši iz kuće.

''U ranim jutarnjim časovima u neposrednoj blizini Skelana 16. januara 1993. godine Armija BiH napala je i zapalila naše selo. Tijela majke, oca i sestre su pronađena, a za tijelom bratom se još traga'', rekao je novinarima Ristić.

Nevenka Kostić iz sela Crkvine kod Goražda, koja je izgubila 10 članova uže i šire porodice, rekla je novinarima da 17 godina traga za kostima najmilijih.

"Jedina moja želja je da ih sahranim na jednom mjestu. Stradali su samo zbog toga što su Srbi, nisu uopšte bili u borbi. Ostao je još jedan živi svjedok o tim zločinima. Ostali su pomrli", izjavila je Kostićeva.

Ona je dodala da su za predmet o ovom zločinu koji se vodi u Tužilaštvu BiH dostavili silnu dokumentaciju i spiskove o počiniocima zločina, ali da tužilac Behaija Krnić ne želi duži niz godina da ih primi na razgovor.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Boračke organizacije RS, nevladinih organizacija, kao i direktor Istraživačko-dokumentacionog centra ''Veritasa'' iz Beograda Savo Štrbac.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE