• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strane diplomate zabrinute zbog referenduma

Autor SRNA

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark i diplomate iz SAD, Francuske, Velike Britanije i Njemačke stigli su u Banjaluku kako bi izrazili zabrinutost u vezi sa predloženim referendumom o pravosudnim institucijama na nivou BiH.

 Strane diplomate zabrinute zbog referendum Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

  Sa šefom delegacije EU u BiH juče su u Banjaluku stigli i ambasador SAD Morin Kormak, britanski ambasador Edvard Ferguson, francuski ambasador Kler Bodoni, otpravnik poslova Ambasade Njemačke Adrijan Polman i predstavnik italijanskog ambasadora.

"Priznajemo i slažemo se da postoje značajni problemi u vezi sa sudskim i tužilačkim sistemom u BiH na svim nivoima, uključujući i nivo BiH. Međutim, strukturisani dijalog o pravosuđu postigao je neke značajne rezultate u pogledu procesuiranja ratnih zločina i u utiranju puta apelacionom sudu na nivou BiH", navodi se u zajedničkoj izjavi o planiranom referendumu u Republici Srpskoj.

Diplomate ističu da je nova strategija za reformu sektora pravosuđa u BiH, koja nudi okvir za pravne reforme, u procesu izrade i usklađivanja između svih nivoa vlasti.

"Želimo raditi zajedno, u partnerskom duhu s vlastima u Republici Srpskoj i u drugim dijelovima zemlje, kako bismo osnažili pravosuđe u cijeloj BiH, garantovali njegovu nezavisnost i nepristrasnost te poboljšali njegov rad i efikasnost u cilju vraćanja povjerenja javnosti u pravosudne institucije", poručuju se u izjavi.

Uz ocjenu da su pravosudne institucije na nivou BiH od ključnog značaja za suverenitet i stabilnost BiH, strane diplomate izražavaju duboku zabrinutost da bi predloženi referendum mogao predstavljati neustavan pokušaj ne da se reformišu, nego da se potkopaju i oslabe, i time bi predstavljao direktnu prijetnju suverenitetu i bezbjednosti zemlje u cjelini.

"To ne može biti tolerisano. Posljednje što BiH treba jeste nepotrebno sukobljavanje koje bi oslabilo, a ne podržalo naše partnerstvo i reforme, za koje se slažemo da su neophodne", poručuju strane diplomate.

Iz perspektive Evropske unije planirani referendum, takođe, ozbiljno bi naštetio putu pristupanja BiH Evropskoj uniji time što bi doveo u sumnju sposobnost BiH da usvoji obavezujuće pravne sporazume koji bi se poštivali u cijeloj zemlji.

"Pitanja u vezi sa pravosudnim sistemom jesu stvarna i važna. Zabrinutost u tom pogledu dijele kako obični građani tako i političari. Nestrpljivo iščekujemo konstruktivan rad s vlastima Rebpublike Srpske i drugima, kako bi se riješili pomenuti problemi te zato pozivamo na odgovornost, dijalog i saradnju", ističe se u zajedničkoj izjavi proslijeđenoj iz Delegacije EU u BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Manjaca SS

Bas njih zabole za nama,oni gledaju svoj interes. Gdje oni dodju tu samo gore moze biti...

Gz

Cim su ove cate zabrinute. DODIK JE 100% UPRAVU

MONDO REPORTAŽE