• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pljačke banaka u BiH: Odnose i dokaze!

Uprkos brojnim sigurnosnim mjerama koje se primjenjuju u gotovo svim bankama u BiH, naoružani pljačkaši, pored novca, uspijevaju odnijeti i dokaze

 Pljačke banaka u BiH: Odnose i dokaze! Izvor: MONDO

Pljačka Poslovnice Komercijalne banke u Ulici Mladena Stojanovića u Banjaluci, koja se dogodila prije osam dana, kada su dvojica maskiranih muškaraca novac oteli uz prijetnju automatskom puškom, jedna je u nizu, koje su se ove godine dogodile u BiH.

Iako je u trenutku pljačke u toj poslovnici bio radnik obezbjeđenja, ali i uključen video nadzor, pljačkašima to nije predstavljalo veliki problem, već su za nekoliko minuta odnijeli oko 21.000 KM. Radnica u obližnjem kafe-baru rekla je da se pljačka dogodila za svega nekoliko minuta, prenose "Nezavisne novine"

"Policija je došla brzo, ali su razbojnici već uspjeli pobjeći", rekla je ta radnica.

Srđan Šuput, direktor Komercijalne banke Banjaluka, kaže da je to, za tri godine poslovanja, bila prva pljačka te banke.

"Zadovoljni smo načinom na koji istražni organi traže počinioce ovog razbojništva, načinom kako su došli, odreagovali, a najzadovoljniji ćemo biti ako uhvate počinioce i pronađu novac. Mi smo im dali sve što traže", kaže Šuput.

Sigurnosne mjere: Dodaje da primjenjuju sve sigurnosne mjere, poput panik tastera, video nadzora i fizičkog obezbjeđenja.

Uprkos brojnim sigurnosnim mjerama koje primjenjuju u gotovo svim bankama u BiH, brojni su primjeri koji ukazuju na to da se pljačkaši, u većini slučajeva maskirani i naoružani, usuđuju ući u banke i izvršiti razbojništvo.

Sredinom prošlog mjeseca opljačkana je poslovnica Vakufske banke u sarajevskom naselju Hrasno. Pljačkaš je u poslovnici Vakufske banke na Trgu heroja, uz prijetnju pištoljem, od radnica oteo novac koji je bio u kasi.

U kasi je u vrijeme pljačke bilo oko 15.000 KM, koje je razbojnik i oteo.

Ta poslovnica je već nekoliko puta bila na meti razbojnika. Pljačke su se odigrale skoro identično. Malo nakon početka radnog vremena, sa pištoljem bi razbojnik ušao u banku i od radnica na kasi oteo novac.

Sličan primjer dogodio se i sredinom jula u Bijeljini, kada su dvojica naoružanih maskiranih razbojnika ukrali 5.000 KM iz Poslovnice Pavlović banke.

A, samo nekoliko dana prije te pljačke, razbojnici maskirani fantomkama i naoružani pištoljima, opljačkali su Poslovnicu Rajfajzen banke u banjalučkom naselju Derviši, odakle su odnijeli 10.000 KM.

Gotovo na identičan način, pljačkaši se "naoružani do zuba", usred dana pred brojnim očevicima, drsko i bez straha odlučuju ući u banke i odnijeti nerijetko ogromne svote novca.

Građani smatraju da su brojni primjeri koji pokazuju da nijedna sigurnosna mjera nije dovoljno efikasna. Naglašavaju da bi policija trebalo da intenzivnije traga za razbojnicima, te da kazne budu strože.

"Ma, te pljačke su izmakle svakoj kontroli. Gotovo da ne prođe sedmica da neka banka ne bude opljačkana. Strašno. Sve je u rukama policije. Neka traže pljačkaše, hapse ih i kažnjavaju", kaže Draginja Đurić, radnica iz Ribnika.

Policija računa na pomoć očevidaca: U bankama kažu da čine sve kako bi sigurnost podigli na viši nivo. U ProCredit Bank su rekli da su u posljednjih 20 mjeseci imali tri pokušaja pljačke poslovnica.

"Ni u jednom slučaju nije došlo do otuđenja novca. Ovi slučajevi još uvijek nisu rasvijetljeni, a istragu sporovode nadležni organi. Nadamo se pozitivnom ishodu. ProCredit Bank koristi najsavremeniju opremu tehničke zaštite, koja se do sada pokazala efikasnom", kaže Valentina Tolić, portparol ProCredit banke.

U policiji kažu da se pljačke banaka uglavnom dešavaju u dane vikenda, u ranim jutarnjim satima, nakon samog ulaska radnika u banku.

U MUP-u Kantona Sarajevo su rekli da je na području tog kantona u prvih šest mjeseci bilo jedno razbojništvo u banci.

"Na području Odsjeka kriminalističke policije Centar, u periodu od januara do juna 2009. godine, prijavljeno je izvršenje jednog krivičnog djela razbojništva, u Intesa Sanpaolo banku, kojom prilikom je otuđena neutvrđena količina novca. Izvršioci navedenog krivičnog djela nisu identifikovani, a službenici ove policijske uprave nisu dobili korisne informacije, koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela", rekao je Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Građani da obrate pažnju: U CJB Istočno Sarajevo su rekli da su se u ovoj godini na području tog centra dogodile dvije pljačke banaka.

U jednoj od njih, pljačkaši su, uz novac, uspjeli odnijeti i dokaze. Prva se dogodila u Rogatici, u "Novoj banci", u subotu 24. januara, u osam sati ujutru. Ta banka nije imala fizičko obezbjeđenje niti video nadzor.

Druga pljačka dogodila se u Istočnom Novom Sarajevu, u Pavlović banci, 6. juna, takođe u subotu, i isto jako rano, u 8.15.

Ta banka nije imala fizičko obezbjeđenje, ali je imala video nadzor. Međutim, kako kažu u CJB Istočno Sarajevo, kutiju sa materijalom, odnosno snimkom, izvršioci su odnijeli sa sobom.

"Naša iskustva ukazuju, što je i logično, da su na meti pljačkaša uglavnom banke koje nemaju fizičko obezbjeđenje, kao ni video nadzor. Građani koji se u trenutku pljačke nađu u banci ili u blizini banke, ako uoče izvršioce, treba da obrate pažnju na njihov izgled, kako bi dali korisne i bitne informacije policiji, i naravno, da svako sumnjivo ponašanje pojedinaca prijave policiji na besplatni i anonimni broj 122", kaže Danka Tešić, portparol CJB Istočno Sarajevo.

U MUP-u RS kažu da su najčešća meta razbojnika banke i pošte, kao i organizacije i agencije, koje posluju gotovim novcem.

"U prvih šest mjeseci tekuće godine, na području RS, izvršena su razbojništva u četiri banke i dvije pošte. U istom periodu prethodne godine, izvršena su razbojništva u tri banke i osam pošta", kažu u MUP-u RS.

Dodaju da je od početka januara do kraja juna ove godine, u bankama ukradeno 114.400 KM. U prvih šest mjeseci 2008. godine iz banaka i pošta je oteto 324.404 KM.

Pljačkaju najčešće ujutro: "Ako analiziramo četiri izvršena i dva razbojništva u pokušaju, možemo eventualno da napomenemo da se subota i ponedeljak ponavljaju kao dani izvršenja ili mogućeg izvršenja. Dio dana, odnosno vrijeme izvršenja se kreće u jutarnjem intervalu od 8 do 8,30 časova, te popodnevnom od 16 do 18 sati", kaže Tijana Savić, novinar u Kabinetu direktora policije RS.

Dodaje da su za period od januara do juna ove godine karakteristične i provale u banke i pošte (četiri u banke, jedna u poštu), iz kojih je ukradeno 321.000 KM, od čega 319.000 KM iz poslovnice Volks banke u TC "Tempo" u Banjaluci.

Prema podacima iz Federalne uprave policije (FUP), od početka godine do kraja avgusta u FBiH je opljačkano osam banaka, iz kojih je ukradeno oko 133.000 KM.

Podaci iz FUP-a pokazuju da su od tih osam razbojništava rasvijetljena svega dva, dok se za razbojnicima, koji su u šest pljački odnijeli ukupno oko 108.000 maraka i dalje traga.

Iako brojni primjeri ukazuju da se razbojnici usuđuju u banke ući i pored svih sigurnosnih mjera, u bankama tvrde da te mjere doprinose smanjenju broja pljački. Isto kažu i u preduzećima za obezbjeđenje.

U preduzeću za fizičko i tehničko obezbjeđenje i zaštitu "Sector Security" Banjaluka, koje usluge iz oblasti sigurnosti pruža u 12 bh. banaka, kažu da, kada su u pitanju garancije od pljačke, apsolutne bezbjednosti nema.

Čupaju i odnose bankomate: "Ono što je interesantno u posljednje vrijeme, a vezano za obezbjedjenje finansijskih institucija, jeste povećan napad na bankomate i prevare falsifikovanim karticama. U posljednje vrijeme bilo je desetak napada na bankomate, koji se vežu sajlama i bukvalno čupaju, odvoze na unaprijed određena mjesta i tu otvaraju. U ovakvim razbojništvima za odvoženje bankomata najčešće se koriste kradena vozila, kombi", kažu u preduzeću "Sector Security".

Dodaju da statistika pokazuje da je nivo provala i ugrožene sigurnosti na nekoj lokaciji umanjen za čak 65 odsto ako je pod video nadzorom.

"Stoga, sve veća potreba za video nadzorom i drugim tehničkim sistemima zaštite počev od svakodnevnog poslovanja do situacija visokog rizika unosi vitalni element u bezbjedonosne projekte, odnosno preventivu", kažu u tom preduzeću.

Istovremeno, građani su uplašeni. Kažu da se svakome može dogoditi da u trenutku pljačke bude na šalteru neke banke.

Psihičke posljedice

Stručnjaci tvrde da osobe, koje se u trenutku razbojništva nađu u banci, ponekad imaju trajne psihičke posljedice.

Psiholog Srđan Dušanić iz Banjaluke kaže da, kada neko uđe u prostoriju sa oružjem i prijeti da će pucati, to može izazvati određene traume, posebno kod osoba koje su emotivno nestabilnije ili nezrelije.

"Kod djece u takvim slučajevima, ostaju najveće traume, ali i na sve druge. U zavisnosti od situacije, posljedice mogu biti veće ili manje", kaže Dušanić.

Tvrdi da ima slučajeva da su djeca, nakon razbojništva, imala niz problema: bojala se, nisu htjela da ostaju sama i nisu mogla da spavaju, ili su imala noćne more i ružne snove.

"Sve zavisi od jačine traume, a ima slučajeva da to poremeti i dnevni i noćni ritam osobe, a uopšte, kod čovjeka stvara strah i u nekim težim slučajevima - paranoju ili neku fobiju", naglašava Dušanić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE