• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kunić: Srpska nije Tunguzija

Odluke visokog predstavnika ne smiju i ne mogu da budu iznad Ustava BiH i evropskih konvencija, stav je pravnih eksperata iz RS.

 Kunić: Srpska nije Tunguzija Izvor: MONDO

Senator Republike Srpske, Miroslav Mikeš rekao je za “Fokus” da bi prije objavljivanja odluke visokog predstavnika u Službenom glasniku, Incka trebalo argumentima pozvati da to preispita.

Međutim, nastavlja Mikeš, ukoliko odluka bude objavljena, onda treba pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom BiH.

“Svi u BiH poštuju odluke visokog predstavnika. On je visoki autoritet za tumačenje civilnog dijela Dejtonskog ustava, a u Dejtonskom mirovnom sporazumu u odredbama Ustava BiH, koje govore o Ustavnom sudu BiH, stoji da o tome šta je u skladu sa Ustavom BiH, na prijedlog ovlašćenog predlagača, odlučuje Ustavni sud BiH”, naglasio je Mikeš.

Istakao je još da se odluke visokog predstavnika moraju poštovati i izvršavati dok na neki drugi način ne budu stavljene van snage.

“Bilo je smjenjivanja legalno izabranih funkcionera, nametanja ustavnih amandmana i s nametanjem zakona, u više stotina slučajeva i do sada niko nije postavljao pitanje da li se to mora izvršiti. Pitali bi za to još 1996., 1997., 1997. godine i Mirko Šarović, Dragan Čavić, Dragan Kalinić i mnogi drugi”, smatra Mikeš.

On ističe da se, s političke tačke gledišta, može tražiti i od Savjeta za primjenu mira da preispita odluke visokog predstavnika, odnosno da utvrdi da li su u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Profesor Pravnog fakulteta u Banjaluci Petar Kunić kaže za isti list da visoki predstavnik ni po jednom aktu nema pravnog osnova da donosi zakone.

“On može donijeti odluke privremenog karaktera i to iz nadležnosti Savjeta ministara i Predsjedništva BiH”, rekao Kunić.

Naglasio je da Valentin Incko nema pravo da se miješa u zakonodavne aktivnosti, što mu i izričito piše u Bonskoj deklaraciji.

Kunić naglašava da Inckove odluke imaju političku izvorišnu osnovu koje mu daju velike sile, odnosno Savjet za implementaciju mira. On ističe da Incko djeluje na bazi političkog ovlašćenja, a da mu pravna ovlašćenja ne može dati Savjet i ne daje mu Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kunić smatra da je potpuno opravdano nastojanje RS da se preispitaju određene odluke visokog predstavnika, poput oduzimanja ovlašćenja i nametanje zakona, jer visoki predstavnik ne može donositi odluke takvog karaktera.

“To nije moguće ni u Tunguziji, niti bilo gdje na svijetu, pa ni u RS. To je prešlo svaku mjeru i odgovor sadašnjeg političkog rukovodstva u RS potpuno je opravdan, tako da ih i ja u tome podržavam”, naglasio je Kunić.

Ministar pravde RS, Džerard Selman, izjavio je da je nametanje odluka OHR-a apsolutno neprihvatljivo i da one nisu u skladu sa arbitražnom odlukom o Distriktu Brčko.

Selman je rekao da je "Elektroprenos BiH" preduzeće u kojem su dva entiteta uložila svoje akcije.

“Ni visoki predstavnik, ni bilo ko nema pravo raspolaganja akcijama osnivača tog preduzeća”, rekao je za “Fokus” Selman.

On je naglasio da ukoliko bi to preduzeće prestalo s radom, onda bi to trebalo da bude po važećim propisima.

“To znači likvidacijom ili stečajem, a zna se u svakom slučaju koji se zakoni primjenjuju i zato je potpuno neprimjerena odluka visokog predstavnika “, rekao je Selman.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE