• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posljednja šansa, savjeti, sugestije…

Strane diplomate apelovale na lidere BiH da iskoriste priliku koju im pružaju SAD i EU i "butmirski proces" realizuju do kraja.

 Posljednja šansa, savjeti, sugestije… Izvor: MONDO

Ambasadori SAD i Švedske u BiH Čarls Ingliš i Bose Hedberg, te šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkulas apelovali su na političke lidere u BiH da iskoriste priliku koja im je ponuđena i da do sastanka u Butmiru dođu do seta kompromisa koji će ovoj zemlji osigurati dalji napredak u evropskim i evroatlanskim integracijama.

Ambasadori Ingliš, Hedberg i Kurkulas su u zajedničkom intervijuu Srni, Feni i Onasi istakli da su se SAD, EU i Evropska komisija u bazi Butmiru na visokom nivou agnažovali jer postoji zajednička zabrinutost za razvoj događaja u BiH, te mogućnosti da ova zemlja zaostane za susjedima u regionu kada je riječ o evropskim i evroatlanstkim integracijama.

"Gledamo na ovaj period u kojem postoji veliko obećanje da se nešto postigne, ali takođe postoji potencijalna opasnost. Ministar inostranih poslova Švedske Bilt i zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg su došli sa jasnim konceptom i konkretnim idejama kako da ubrzamo put BiH ka postizanju strateškog cilja za koji svi u ovoj zemlji tvrde da su zainteresovani", istakao je Ingliš.

Dodao je da nijedan dokument još nije stavljen na sto pred lidere tokom sastanka u bazi Butmir 9. oktobra, napominjući da su Bilt i Štajnberg instruisali timove da urade je da određene prijedloge i daju ih ljudima za vrijeme sastanaka koji obavljaju.

"Ti prijedlozi su bili u usmenoj, a ne u pismenoj formi. Svrha toga je da se stimuliše razgovor u ovom trenutku. Dakle te ideje zajedno predstavljaju paket koji je istovremeno kompleksan i dovoljno sveobuhvatan da bi se osigurala tranzicija i ubrzao put ka mogućem statusu kandidata za članstvo kako u EU tako i u NATO", pojasnio je Ingliš.

Prema njegovim riječima, SAD i EU su zajedno sastavile ovaj paket na pažljiv način da bi se osigurao "kako fer tako i izbalansiran pristup rješavanju vrlo kompleksnih pitanja".

On je naglasio da je to i učinjeno na način da bi se na zadovoljavajući način riješile stvari koje brinu sve i da bi se podsticao kompromis među učesnicima razgovora.

"Ovaj paket se mora gledati kao izbalansirani pristup i mora se shvatiti kao integralan i sveobhvatan te se ne može koristiti kao ala kard pristup u razgovorima", dodao je Ingliš.

Istakao je da je svrha prijedloga koji se nalaze na stolu da se obezbjedi da BiH ima funkcionalne i efikasne institucije da može odgovoriti zahtjevima potencijalne zemlje članice NATO i EU.

"Postoje određene izmjene koje će zakonodavnu i izvršnu vlast učiniti funkcionalniom i efikasnijom, potom promjene koje bi Ustav dovele u sklad sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", rekao je Ingliš.

Još je rekao da se takođe predviđaju promjene koje će određene nadležnosti u Ustavu naznačiti na državnom nivou i to "one koje su u protekloj deceniji ili više već u određenim procesima reforme već prenesene na taj nivo".

"Takođe bi se državi dala ovlaštenja da vodi proces koji vodi ka članstvu u EU. Ne smatram da su ove promjene `gorka pilula` za bilo koga, jer su to mjere koje će omogućiti funkcionalniju državu za sve građane BiH i omogućiti zemlji da ubrza proces integracija u evropske i evroatlantske institucije", napomenuo je ambasador SAD.

Ingliš je istakao činjenicu da određeni političari žele da reforme idu u jednom pravcu dok drugi gledaju na to drugačije, te da smatra da će "ove reforme i mjere podjednako frustrirati sve učesnike".

"Još važnije ako se ovo usvoji i bude moglo ići dalje one će biti od koristi svima i podjednako. Pitanja koja se tiču stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta su pitanja koja se tiču svih građana BiH", dodao je on.

Ingliš je napomenuo da je proces su zajednički preduzimaju SAD i EU da se pomogne BiH na njenom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama i da njihova suština nije promjena Dejtona.

Govoreći o spekulacijama da bi predsjednik SAD Barak Obama mogao da posjeti BiH iduće godine rekao da nije u poziciji to da potvrdi i da nije upoznat da je takva odluka donesena.

Ambasador Švedske Hedberg potupno je podržao Ingliša istakavši da je namjera Bilta i Štajnberga da pomognu da BiH ide naprijed u evropskim i evroatlantskim integracijama.

"Kao što su istakli Bilt i Štajnberg vrlo je bitno da BiH ne zaostaje za susjednim zemljama. Mi se fokusiramo ovdje na situaciju u BiH, ali je vrlo jasno svima da je bitno da cijeli region ide naprijed", rekao je Hedberg.
On je naglasio da se između sastanka 9. oktobra i 20. oktobra vode se konsultacije sa političkim liderima da bi se vidjelo kako doći do kompromisa na tom narednom sastanku.

Hedberg je rakao da se to se može opisati kao nešto na čemu se još radi i što se sagledava sa svih strana, ističući da je riječ je o kompleksnim pitanjima za koja je potrebno imati izbalansiran pristup.

"Pošto su sva ta pitanja povezana sastavljen je paket na način da će sadržava dobre i pozitivne stvari za svakog ali i da će svaki od učesnika u pregovorima morati i `dati` nešto u tom procesu", precizirao je Hedberg.

On je ukazao na činjenicu da su lideri BiH mogli sami postići taj dogovor "možda ne bi bilo potrebno da na ovako visokom nivou pomognu SAD i EU".

Napomenuo je, međutim, da nije riječ o Dejtonu dva, te da su EU i SAD potpuno svjesne kompleksnosti pitanja koja bi trebalo da budu rješenja.

Šef Delegacije Evropske komisije Kurkulas rekao je da i komesar sa proširenje EU Oli Ren dijeli zabrinutost zemlje koja predsjedava EU i SAD.

On je istakao da se bez oklijevanja može reći kako bi uspješan završetak "onoga što je započeto prošle sedmice u Butmiru" značio bi veliki napredak BiH na putu ka EU.

Dodao je da bi u razgovorima trebalo ostaviti po strani različite stereotipe ko je u pravu, a ko u krivu , odnosno ko šta dobiva.

"Postoje dva osnovna stuba dijaloga kojeg sada vodimo - tranzicija OHR-a i ustavne promjene. Oba ova pitanja su izuzetno pozitivna za sve uključujući i Republiku Srpsku. Ako BiH uspije ispuniti uslove kako bi se izvršila tranzicija OHR u ojačanu Kancelariju specijalnog predstavnika EU (EUSR)zaista ne mislim da će to ići na bilo čiju štetu, pa ni RS", rekao je Kurkulas.

Napomenuo je da se mora ispoštovati suverenitet BiH, te da međunarodna zajednica ne može donijetu odluku u ime ove zemlje jer to svi "moraju učiniti sami za sebe".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE