• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dejton" mijenjati uz saglasnost svih naroda!

Jedino dogovor i demokratski dijalog može da dovede do stabilne budućnosti u BiH, zaključeno je na sastanku političara iz RS i Borisa Tadića.

 "Dejton" mijenjati uz saglasnost svih naroda! Izvor: MONDO

Premijer RS i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predstavnici još šest stranaka iz RS razgovarali su u Beogradu sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je istakao da Srbija podržava razgovore u BiH na bazi konsenzusa i kompromisa svih strana.

Dodik je rekao novinarima, nakon tročasovnih razgovora, da je nesumnjivo jasno da Srbija ima jasan stav u pogledu Dejtonskog sporazuma, čiji je garant, i da je za mir.

"To smo mogli da zaključimo na ovom sastanku. Sve što se dogovore strane u BiH, dakle konstitutivni narodi i dva entiteta, kako to piše u Ustavu, Srbija može da podrži. Ona potencira razgovore u BiH na bazi konsenzusa, kompromisa svih i to je najbolji način, koji nam u RS daje širinu da vodimo razgovore sa partnerima u BiH", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je sastanak bio dobar i da su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji i o mnogim pitanjima - ne samo o butmirskom procesu, nego i o pitanjima u vezi sa realizacijom Dejtonskog sporazuma.

Kada je riječ o predstojećem butmirskom sastanku, Dodik je rekao da su predstavnici sedam stranaka iz RS Tadića upoznali o onome što je, eventualno, ponuda, jer treba konstantovati da do danas nema ničega što predstavlja konzistentan prijedlog, niti nekog papira, tako da je veoma teško razgovarati.

"Možete razgovarati o nekim spoznajama, ali ne možete da razgovarate o detaljima eventualno nekog konzistentnog prijedloga", istakao je Dodik i podvukao da je važno reći da ustavne promjene pripadaju ljudima u BiH i njihovim političkim predstavnicima.

On je naveo da u RS ne znaju šta piše u prijedlozima za butmirski sastanak, ali da nagađaju da su to pitanja u vezi sa Parlametarnom skupštinom, Predsjedništvom, te za način odlučivanja u Savjetu ministara, kao i neke vrste nadležnosti, ali to su samo nagađanja.

Tadić: Srbija se neće miješati!

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je predstavnicima političkih stranaka iz RS da se Srbija neće miješati u pregovore koje s političkim liderima u BiH vode predstavnici SAD i EU, ali da se nada postizanju kompromisnih rešenja, rekao je Beti izvor blizak učesnicima sastanka.

"Srbija je moja politička odgovornost, a vi ste moja moralna odgovornost", kazao je, prema istom izvoru, Tadić političarima iz RS i istakao da će podržati svaku odluku koju u vezi s pregovaračkim procesom donesu predstavnici RS.

Predsjednik Srbije je naglasio da bi bilo korisno da se kroz "butmirske pregovore" dodje do kompromisnog rješenja koje bi BiH vodilo napred ka evroatlantskim integracijama, naglašavajući da "Srbija ne želi da se nadje u kontekstu loših rešenja u BiH, jer bi to za nju predstavljalo teret".

Prema istom izvoru, Tadić je političarima iz RS indirektno poručio da očekuje da u razgovoru s predstavnicima ostala dva naroda u BiH postignu kompromis koji bi značio dalji napredak BiH na putu ka EU.

Betin izvor je naveo da je, prema onome što je rekao na sastanku, veoma izvesno da će premijer RS i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik odbiti rješenja koja će ponuditi predstavnici SAD i EU.

"Stiče se utisak da je Dodik spreman tek na minimalne korekcije Ustava BiH, koje bi podrazumijevala uskladjivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama u dijelu koji se odnosi na eliminisanje nacionalne diskriminacije pri izboru članova Predsjedništva BiH", naveo je isti izvor.

Tadić je rekao i da, iako niko sa sigurnošću ne zna šta sadrži paket koji su predstavnici SAD i EU pripremili političarima iz BiH, može se naslutiti da se radi o "modifikovanom aprilskom paketu" koji znači jačanje državnih institucija i slabljenje ingerencija entiteta.

Predsednik Srbije izjavio je uoči sastanka sa predstavnicima stranaka iz RS da je Dejtonski sporazum, čiji je Srbija garant, moguće menjati samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je Srni da su na sastanku u Beogradu razmijenjene informacije i mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH i dešavanjima na Butmiru. Prema njegovim riječima, na sastanku se prvi put saznalo šta se razgovaralo u Butmiru i kuda idu ovi pregovori.

"Mi smo iznijeli jasan stav da je za SDS neprihvatljivo bilo kakvo smanjivanje ingerencija RS, kao i bilo kakvo umanjivanje ili ukidanje mehanizama zaštite od preglasavanja, kao što je entitetsko glasanje, Dom naroda, mehanizam veta u Predsjedništvu i mehanizam koji garantuje zaštitu u preglasavanju Savjeta ministara BiH", rekao je Bosić i dodao da na sastanku nije bilo nikakvih pritisaka na učesnike.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da se određena aktuelna pitanja u BiH mogu postići konsenzusom i ocijenio da je današnji sastanak sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu bio konstruktivan i korektan.

"Iznio sam stav PDP-a da postojeći Ustav BiH daje dovoljno mogućnosti za postizanje dogovora sva tri naroda u BiH i da je veoma teško postići dogovor oko promjena ustava koji bi bio štetan za RS)", rekao je Borenović.

"Iznio sam i stav da je za PDP značajno entitetsko glasanje, koje ima najveću vrijednost za RS i BiH kao demokratsku decentralizovanu zemlju zasnovanu na dejtonskim vrijednostima.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić izjavio je da ustavne promjene u BiH treba ostaviti za neka druga vremena, a sada se fokusirati na ono o čemu se može postići dogovor tj. na evrointegracije.

"Mislim da je to prostor na koji se svi trebamo fokusirati, a ne ono što se sada od nas traži da praktično ispoštujemo zahtjev Bošnjaka za ustavne promjene. To nije kompromis nego je nametanje", rekao je Pavić i naglasio da su izjave svih učesnika beogradskog sastanka bile gotovo identične - nema olakog prenošenja ovlaštenja RS na nivo BiH.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS RS) Milanko Mihajlica rekao je da cilj sastanka lidera sedam političkih stranaka iz RS sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem nije bio da bilo ko nameće, naređuje ili sugeriše RS da odustane od svojih vitalnih interesa, što su mnogi očekivali.

Mihajlica je rekao novinarima u Beogradu da su tročasovni razgovori bili veoma korisni i da je Tadić rekao da je neprihvatljivo nametanje rješenja u BiH, koja su u suprotnosti sa voljom RS.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao smatra da je vrlo važno što je predsjednik Srbije Boris Tadić izrazio veliki interes za naredne razgovore u vezi sa promjenama Ustava BiH.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je Srni da je srpski predsjednik naznačio da nema namjeru nikome od Srba u RS da nameće njegovo mišljenje, ali da ima obavezu da iznese šta su interesi Srbije za mir u regionu.

"Srbija snažno podržava postizanje svih dogovora u BiH tri naroda i dva entiteta, prenio je Tadić svoje mišljenje, dodajući da je o razgovorima na Butmiru upoznat tokom sesije u Njujorku i razgovorima u Beogradu koje je vodio sa predstavnicim SAD i EU, te da je stekao utisak da je svima stalo da se ubrzaju reforme u BiH radi interesa njenih naroda", rekao je Čavić.

Prema njegovim riječima, Srbija će podržavati i poštovati sve zajedničke prijedloge RS i kao potpisnica Dejtonskog sporazuma poštovati uređenje BiH sa dva entiteta.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE