• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Butmir ruši autoritet visokog predstavnika

Način na koji su vođeni pregovori u Butmiru narušili su autoritet visokog predstavnika u BiH, ocijenili su Ešdaun, Petrič i Švarc-Šiling.

 Butmir ruši autoritet visokog predstavnika Izvor: MONDO

U zajedničkom autorskom komentaru objavljenom u bečkom dnevniku "Prese" bivši visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH Pedi Ešdaun, Volfgang Petrič i Kristijan Švarc-Šiling, smatraju da je sadašnji visoki predstavnik Valentin Incko morao od početka biti u potpunosti uključen u pregovore vođene u Butmiru i dodali da ukidanje viza za bosanske državljane ne smije biti korišćeno kao sredstvo za vršenje pritiska.

"Pozdravljamo što EU i međunarodna zajednica pridaju ponovo ozbiljnu pažnju BiH. Na drugoj strani je način na koji je pripremljena butmirska inicijativa oštetila autoritet i integritet visokog predstavnika i budućeg specijalnog izaslanika EU. Potrebno je da predstavnik medjunarodne zajednice u BiH bude uključen u ovaj proces, kako bi se omogućilo primjereno i dostojno okončanje procesa mirovne implementacije", upozorili su oni.

"Da bi iz reformskog procesa stabilne državne institucije, ojačana demokratija i vladavina prava proizašli i omogućila i ubrzala evropska integracija neophodno je da predsjedništvo, vlade i skupštine, uključujući opozicione strane budu integrisani kao puni partneri. Proces mora otvoriti održivu ustavnu reformu. U tijesnoj saradnji sa SAD bi Evropa trebalo pružiti finansijsku, strukturalnu i organizatorsku podršku kako bi se omogućio uspješan proces reformi", objasnili su Ešdaun, Petrič i Švarc-Šiling.

Ešdaun, Petrič i Švarc-Šiling su uvjereni da je za BiH moguća stabilna budućnost samo ako bude pronađena ravnoteža između demokratskih većinskih principa i uz poštovanje interesa tri konstitutivna naroda, kao i drugih grupa i manjina.

“Mehanizmi blokade, koji su manifestovani destruktivnom primjenom Dejtonskog sporazuma i u suprotnosti sa interesima svih naroda moraju biti prevaziđeni time što bi se primijenile preporuke Savjeta Evrope i Venecijanske komisije", dodali su Ešdaun, Petrič i Švarc-Šiling uz ocjenu da samo na taj način BiH može da se razvije u zrelu demokratiju.

Bivši visoki predstavnici u BiH su upozorili da ukoliko se ne bude pronašla formula za zamenu procesa entitetskog glasanja ovi mehanizmi blokade i diskriminišuće odredbe će i dalje štetiti životu svih stanovnika i ugroziti evropsku budućnost BiH.

Pregovori koji su održani ove nedelje trebalo bi, kako navode, biti prvi korak u jednom dugom procesu u pravcu Evrope i ojačati norme pravne države. Pri tom je odlučujuće da sve strane budu svjesne o posljedicama, a kraj započetog procesa reformi biće dostignut kada bude dogovoreno ukidanje postupka entitetskog glasanja u sadašnjem obliku, kako bi BiH ispunila potrebne uslove jedne evropske države.

"Savjet za implementaciju mira mora sačuvati rezervni mehanizam kako bi od međunarodne strane bilo moguće garantovati mir i stabilnost nakon zatvaranja kancelarije visokog predstavnika", ukazali su raniji visoki predstavnici ukazujući da je sličan slučaj bio nakon Drugog svjetskog rata u Njemačkoj gdje je kontrolni savjet savezničkih snaga do njemačkog ujedinjenja zadržao ultimativno pravo na suverenitet.

Petrič, Ešdaun i Švarc-Šiling založili su se za uključenje BiH u NATO, ocjenjujući da bi to bila važna bezbjednosna garancija.

Članice EU, kako su dodali, treba da nalože Evropskoj komisiji da odmah ukine vize za BiH, čim tehnički preduslovi iz mape puta budu ispunjeni.

"EU ima pravo i obavezu da bude striktna, ali sada treba da pokaže da je fer i BiH ne tretira drugačije od njenih suseda. Slobodno putovanje je za gradjane BiH odlučujuće kako bi doživeli Evropu pozitivno. Ukidanje viza ne bi trebalo da se u pregovorima koristi kao sredstvo za vršenje pritiska”, istakli su oni.

Prelazak na “plan B”

Poslije neuspjeha pregovora u Butmiru cjelokupan pristup međunarodne zajednice prema BiH mora ponovo biti razmotren, a "plan B" trebalo bi da sadrži nekoliko elemenata, uključujući i razdvajanje uloge OHR i specijalnog predstavnika EU, ocjenjuje internet-portal "European voice".

Portal ističe da bi Zapad trebalo da iskaže dugoročnu zajedničku strategiju u BiH nakon očiglednog neuspjeha pregovora u Butmiru.

"Jasno je da je to nedostajalo u Butmiru. Činjenica da šef švedske diplomatije Karl Bilt može da ima takav uticaj pokazuje da samo nekoliko država članica evropskog bloka ima čvrstu politiku. Specijalni predstavnik SAD možda bi trebalo da bude katalizator bilo koje zajedničke strategije, da radi sa članicama EU, koje dijele zabrinutosti Vašingtona, posebno Velika Britanija i Holandija. Sada je potrebno da oni, i ostale članice EU, koje podržavaju oštriji pristup, u dešavanja uključe i Njemačku", smatra "European voice".

U analizi se sugeriše da bi trebalo jasno navesti da će izvršni instrumenti Dejtonskog mirovnog sporazuma - Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i EUFOR ostati sve dok BiH ne sprovede korjenite reforme.

"Jasna i otvorena posvećenost daće signal političarima u BiH da ne mogu samo da čekaju na međunarodnu zajednicu. Uloge OHR i specijalnog predstavnika EU ne treba da ima samo jedna osoba kao što je to sada slučaj", ističe "Juropian vojs".

Međunarodne sudije i tužioci treba da ostanu u slučajevima ratnih zločina i organizovanog kriminala i nakon 2009. godine i OHR bi trebali da nametne produženje od tri godine.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE