• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opoziciju "boli" privatizacija u RS?

Ministar finansija Aleksandar Džombić ocijenio je da je opoziciju u parlamentu RS danas ''zaboljela'' Informacija o privatizaciji.

 Opoziciju "boli" privatizacija u RS? Izvor: MONDO

U pitanju je informacija o izvršenoj privatizaciji državnih preduzeća i banaka od 1. januara 2001. do 31. decembra 2005. godine.

"Tokom skupštinske rasprave vidjelo se da je opoziciju zaboljela ova informacija, a kako i ne bi kada su rezultati u periodu kada su oni bili na vlasti katastrofalni po pitanju privatizacije u RS'', rekao je Džombić danas novinarima u Banjaluci u redovnoj skupštinskoj pauzi.

Džombić je iznio podatak da je u tom periodu privatizovano 551 preduzeće u RS i ostvareno 189 miliona KM prihoda po osnovu privatizacije, od čega je svega 22 miliona likvidno, dok je sve ostalo išlo sredstvima stare devizne štednje.

On je rekao da je u tom periodu izvršena i kompletna privatizacija bankarskog sektora, za šta je dobijeno oko 10,5 miliona KM, od čega je samo jedna banka privatizovana za 4,5 miliona KM.

Džombić je rekao da je aktuelna Vlada RS promijenila praksu privatizacije izmjenom i dopunom zakona i onemogućila privatizaciju sredstvima stare devizne štednje, zatim usvojila Zakon za emisiju obveznica stare devizne štednje, izdala obveznice, te isplatila do sada tri rate stare devizne štednje po osnovu obveznica.

"Ako je tada bankarski sektor bio loš, onda je trebalo smijeniti tadašnje rukovodstvo, tražiti odgovornost, pokušati sanirati banke, a zatim ih prodati za neku veću vrijednost'', naglasio je Džombić.

Džombić je napomenuo da su neke od privatizovanih banaka samo za dvije do tri godine bez ikakvih dodatnog kapitala prodate za 50 do 60 miliona KM, zaključujući da to znači da je RS imala dobar bankarski potencijal i da je sa dobrom sanacijom bankarskog sektora mogla imati dobar razvojni program.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nikola Baštinac rekao je da je cilj ove stranke tokom današnje rasprave o Informaciji o izvršenoj privatizaciji državnih preduzeća i banaka u RS od 2001. do 2005. godine, bio da ukaže na političku odgovornost onih koji su provodili taj proces.

"U tom procesu privatizacije na desetine hiljada radnika ostalo je bez posla, uništeni su mnogi privredni subjekti, te izgubljena ogromna finansijska sredstva u visini `tri Telekoma Srpske` neophodna za razvoj RS", rekao je Baštinac novinarima u Banjaluci u toku redovne skupštinske pauze. Baštinac je rekao da će posljedice takve privatizacije još dugo na svojoj koži osjećati građani RS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Informaciju o izvršenoj privatizaciji državnih preduzeća i banaka u RS u kojoj se navodi da je od 2001. do 2005. godine privatizovano 551 preduzeće za 188.779.037 KM i državni kapital u deset banaka za 10.216.527 KM. Usvojena je i Informacija o utrošku i strukturi ukupno prikupljenih sredstava za period od 1. janaura 2001. do 31. decembra 2005. godine.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika SNSD-a , kojim se zadužuje Vlada RS da u roku od 90 dana Narodnoj skupštini RS dostavi informaciju o sadašnjem statusu privatizovanih preduzeća i banaka u periodu od 2001. do 2005. godine.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić, koji je u ime ovog kluba predložio zaključak, istakao je da je ova informacija Vlade neophodna, posebno sa aspekta trenutne funkcionalnosti i broja zaposlenih u odnosu na onaj iz početnog perioda.

U usvojenoj Informaciji, koju je sačinila Investiciono-razvojna banka RS, kao pravni nasljednik Direkcije za privatizaciju, navodi se da je u izvještajnom periodu privatizovano 551 preduzeće za 188.779.037 KM, od čega je više od 166 miliona KM plaćeno starom deviznom štednjom, a više od 22 miliona KM gotovinom.

Od ukupnog broja privatizovanih preduzeća 453 su imala državni kapital veći od 300.000 KM, 12 je bilo strateških preduzeća, a 35 veterinarskih stanica.

U istom periodu za 10.216.527 KM privatizovan je državni kapital u deset banaka od kojih pet sa sjedištem u Banjaluci i to !Agropr", "VB","Banjalučka banka", "Kristal" i "Razvojna banka".

Privatizovane su bijeljinska "Nova banka" i "Semberska banka", te privredne banke u Istočnom Sarajevu, Brčkom i Doboju.

Sredstva dobijena privatizacijom u ovom periodu utrošena su na

oživljavanje proizvodnje državnih preduzeća, otplatu ino-duga, kupovinu poslovnog prostora za potrebe Vlade RS, Javni fond PIO RS.

Ova sredstva su koristpena i za izmirenje obaveza firme "Birač" iz Zvornika, vraćanje depozita zbog neuspjele privatizacije i isplatu penzija.

Narodna skupština RS nije usvojila prijedloge zaključaka klubova SDS-a i PDP-a.

Poslanik PDP-a Zoran Đerić rekao je tokom rasprave da nadležne institucije treba da pozovu na odgovornost one ljude koji su se obogatili kroz proces privatizacije u RS.

Đerić je rekao da je, osim loših bilo i dobrih privatizacija u RS, kao što je prijedorski "Celeks", Fabrika "Birač" iz Zvornika, banjalučka "Vitaminka", prijedorska "Mira", Rudnik željezne rude Ljubija, "Boksit" Milići.

Poslanik SNSD-a Nenad Kesić smatra da je neophodno da parlament RS raspravlja o Informaciji o izvršenoj privatizaciji državnih preduzeća i banaka u RS u periodu 2001-2005. godine, kako bi se napravila jasna razlika o šteti koju je tadašnja vlast napravila u ovom procesu i mjerama koje aktuelna Vlada RS čini da bi se to stanje popravilo.

Šef Poslaničke grupe SRS RS Milanko Mihajlica zamjerio je što parlament RS danas ne raspravalja o Izvještaju o reviziji procesa privatizacije u RS i što Specijalno tužilaštvo RS nije podnijelo izvještaj Narodnoj skupštini RS šta je uradilo u vezi sa ovim pitanjem.

"Odgovornost za loše stanje i efekte procesa privatizacije u RS snose sve Vlade u RS od tadašnjeg perioda do danas", smatra Mihajlica.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE