• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još ništa od zatvaranja OHR-a!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da su pomaci u BiH napravljeni, ali da nedovoljni da se preporuči zatvaranje OHR-a.

 Još ništa od zatvaranja OHR-a! Izvor: MONDO

"Cilj međunarodne zajednice je da BiH bude mirna i održiva, demokratska zemlja na putu ka integraciji u evroatlantske institucije, a zatvaranje OHR je jedna od prekretnica na tom putu. Kakva je situacija sada, mislim da do te prekretnice, nažalost, još nismo stigli", smatra Incko. On tvrdi da međunarodna zajednica neće nametati rješenja u slučaju da domaći lideri u BiH, uključeni u butmirski proces, uskoro ne postignu napredak, naglašavajući da je pronalaženje rješenja isključiva odgovornost domaćih institucija i lidera.

Incko je rekao da međunarodna zajednica neće odustati od BiH, jer su u nju investirali značajan kapital, ljudski, politički, pa ako hoćete i finansijski.

"Jedan od problema u ovoj državi je nedostatak dijaloga koji bi doveo do konstruktivnih rješenja. Na drugoj strani, previše je javnog polemisanja i politizacije koja ne donosi rezultate, ali zakuvava situaciju. Uopšte ne vidim bitnu razliku između dijaloga u kojem učestvuju stranci i u kojem učestvuju isključivo domaći lideri", ocijenio je Incko za "Euroblic".

Prema njegovom mišljenju, mnogo je važnije da su akteri iskreni, dobronamjerni, da žele napredak i da te dogovore poslije sprovedu.

Međunarodna krizna grupa;: OHR postaje problem!

Međunarodna zajednica više ne smije odlagati odluku o svom budućem angažmanu u BiH, jer svakim danom svog postojanja OHR postaje sve više dio problema, a ne rješenja, ocijenila je Međunarodna krizna grupa (ICG)  u novom izvještaju o BiH.

ICG navodi da "bonska ovlašćenja" više nisu korisna i ističe da je, uprkos svim prijašnjim uspjesima, OHR postao nedemokratski mehanizam za rješavanje problema.

 Krizna grupa je naglasila da BiH više nije u opasnosti od novog sukoba, ali da međunarodna zajednica mora redefinisati i ojačati svoj angažman, ukoliko domaći političari ne uspiju postići dogovor prije sastanka Savjeta za primjenu mira /PIK/, piše "Glas Srpske".

 U izvještaju se dodaje da bi postizanje dogovora prije sastanka PIK-a i debate o BiH u UN naredne sedmice značilo i vrlo brzo zatvaranje OHR-a, kojeg bi naslijedila Kancelarija specijalnog predstavnika EU, koja ne bi imala izvršni mandat, ali bi mogla da računa na prisustvo EU i NATO snaga.

Međunarodna krizna grupa je pozvala SAD i EU da pronađu način da pomognu liderima da postignu barem minimalni konsenzus u okviru takozvanog "butmirskog procesa", što bi omogućilo EU da pozove BiH da podnese kandidaturu za članstvo.

U izvještaju se navodi i da bi "američki i evropski pregovarači trebalo da budu fleksibilniji i da daju do znanja svim stranama da ne postoji idealni paket reformi".

"Treba im objasniti da je potreban minimum reformi za kandidaturu u NATO i EU, ali ne treba insistirati na ustavnim reformama kao uslovu za zatvaranje OHR-a", navodi se u izvještaju.

Krizna grupa ističe i to da Republika Srpska  neće ni pokušati da se otcijepi, jer bi u slučaju neuspjelog napuštanja BiH izgubila široku autonomiju koju garantuje Dejtonski mirovni sporazum. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE