• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranci debelo naplaćuju krizu

"Međunarodnoj zajednici u BiH odgovaraju stalne tenzije i tinjajuća kriza u svim segmentima društva“, tvrdi politički analitičar Dževad Galijašević.

 Stranci debelo naplaćuju krizu Izvor: MONDO

"Čarls Ingliš, Rafi Gregorijan i Valentin Incko nisu predstavnici međunarodne zajednice, već jednog uskog kruga bjelosvjetskih mešetara, kojima nije cilj razvoj i prosperitet BiH“, rekao je za "Fokus“ politički analitičar i član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević.

Dodao je da međunarodnoj zajednici u BiH upravo odgovaraju stalne tenzije i tinjajuća kriza u svim segmentima društva.

Komentarišući najnovije istupe prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH, Rafi Gregorijana koji je u intervjuu za "Glas Amerike" rekao da Dodik i SNSD idu potpuno pogrešnim pravcem, Galijašević kaže da je još 2006. godine tadašnji visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling razmišljao da Dodika ukloni sa funkcije, baš zbog priče o referendumu.

"Gregorijanu i njemu sličnim najviše smeta institucionalna svijest Republike Srpske, kojoj je cilj ekonomski prosperitet i razvoj. A to koče diplomate poput Gregorijana, jer se razvoj Srpske nikako ne uklapa u njihove projekcije kontrolisanog haosa u BiH. Kada se Dodik drznuo da postavi pitanje uloge međunarodne zajednice u BiH, odbivši da ponizno posluša ono što mu se kaže, našao se na meti Gregorijana i njegovih tutora“, pojasnio je Galijašević.

Objasnio je da su se, prvi put u novijoj istoriji, takvoj vrsti uprave usprotivile institucije vlasti, a ne samo hrabri pojedinci, zbog čega su se trećerazredne diplomate na privremenom radu u BiH unervozile.

Otuda i namještene istrage o navodnim malverzacijama u izgradnji zgrade Vlade RS ili autoputa Banja Luka - Gradiška.

Bilo je važno, pojašnjava Galijašević, skrenuti pažnju javnosti s pravog pitanja, a ono glasi: Šta su Gregorijan, Ingliš i njihovi prethodnici, u stvari, uradili za dobrobit BiH?

Predsjednik Nevladine organizacije "Kroacija libertas", Leo Pločkinić, smatra da srž problema leži u činjenici da je za diplomate poput Gregorijana, BiH obećana zemlja.

"Ovdje rade za veoma velike plate i normalno da im nije cilj da BiH postane stabilna zemlja, sposobna da sama brine o sebi. Zato svaki put, kada domaći političari dođu na korak od dogovora, međunarodna zajednica proizvede vještačku krizu, kako bi produžila svoj ostanak u BiH“, pojasnio je Pločkinić.

Rafi Gregorijan, ali i dobar dio bošnjačkih političara, prema riječima Pločkinića, naprosto je opsjednut Dodikom i u njemu vide krivca za sve svoje promašaje i pogrešne poteze.

Predsjednik Vlade RS, Milorad Dodik, rekao je da je za budućnost BiH od ključne važnosti da se izvuče iz vladavine stranih ambasadora i da princip u BiH bude demokratski, a ne "ambasadorokratija" koji je sada dominantan.

"Iza takvog načina vladanja ambasadora u BiH kriju se neodgovorne elite koje pokušavaju da u ambasadorima i PIK-u dobiju rješenja, koja oni zagovaraju, ne uvažavajući drugu stranu“, rekao je Dodik.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE