• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački veto o referendumu - "na neviđeno"!

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS "na neviđeno" najavio veto na Prijedlog zakona o referendumu.

 Bošnjački veto o referendumu - "na neviđeno"!  Izvor: MONDO

"Ne bih spekulisao, može se pretpostaviti da hoće, ali ne znam kako neko na neviđeno može najavljivati veto na zakon koji još nije u proceduri, koji niko od poslanika nije vidio", rekao je predsjednik skupštine RS Radojičić u Banjaluci nakon sjednice Kolegijuma.

On je dodao da odluka Ustavnog suda RS od prije dva dana kojom je odbačena inicijativa Kluba Bošnjaka za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, ilustruje dinamiku procedure gdje je za svaki od tri dokumenta utrošeno od pet do deset mjeseci.

"Jedan korak je legislativa, a drugi korak je konkretna odluka o raspisivanju", pojasnio je Radojičić.Šef Kluba poslanika SDA/SDP BiH u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić rekao je da ovaj klub nije podržao razmatranje Vladinog Prijedloga zakona o referendumu i građanskim inicijativama."To je antidejtonsko djelovanje koje, bojimo se, otvara novu priču u BiH, a to je da se prije ili kasnije dođe do izjašnjavanja o statusu RS", rekao je Salkić On je dodao da će ovakav akt biti usvojen i mimo volje bošnjačkog naroda u RS i da on izaziva strah.

"Nadam se da će OHR odlučnije i jasnije ove stvari staviti u razmatranje i da će konačno presjeći priču koja se zove `rušenje države BiH`", rekao je Salkić.On je dodao da ni Dejtonski sporazum, ni Ustav BiH nemaju definisano pitanje referenduma, te izrazio bojazan da bi za nekoliko godina moglo doći i do pitanja o nezavisnosti RS.

Šef Kluba poslanika Stranke za BiH u Narodnoj skupštini RS Muharem Murselović izjavio je da je neozbiljno, neumjesno i neodgovorno komentarisati nešto što nije viđeno.
"U načelu smo protiv referenduma, ali ne znamo šta je cilj ovoga. Ako je to pokušaj da se valorizuju rezultati rata i etničkog čišćenja, o tome ćemo raspravljati u skupštinskoj sali", naglasio je Murselović.

Klub poslanika Srpske demokratske stranke  u Narodnoj skupštini neće podržati Vladin Prijedlog zakona o referendumu i građanskim inicijativama ako ne sadrži obavezu raspisivanja neposrednog izjašnjavanja građana u slučaju promjene ustava RS i BiH i pristupanja vojnom savezu.

  "Za nas je sve drugo prihvatljivo ako je ovo uključeno u Vladin zakon, jer to su dva ključna pitanja koja određuju sudbinu naroda koji živi u RS", rekao je šef Kluba poslanika SDS-a Borislav Bojić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Kolegijuma. Bojić je ocijenio da je uvrštavanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu RS u dnevni red posebne sjednice parlamenta pokazuje da Vlada RS "javnosti prezentuje jedno, a u suštini radi drugo"."Ovaj zakon nametnuo je visoki predstavnik, a poznata je svima odluka Vlade i Narodne skupštine RS od prije mjesec dana da Vlada neće provesti nijedan zakon koji nametne visoki predstavnik", naveo je Bojić.

Šef Poslaničke grupe Srpske radikalne stranke  RS Milanko Mihajlica izjavio je da aktuelna vlast u RS četiri godine "ništa nije radila na pitanju referenduma, a da je sada svjesna da će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS uložiti veto i da će proći nekoliko mjeseci do stupanja na snagu tog zakona".
"SRS RS podržava SDS-ov zakon o referendumu zbog činjenice da je zemlja pod protektoratom i da su ustavi mijenjani više puta prethodnih godina", istakao je Mihajlica.

Poslanik Partije demokratskog progresa Zoran Đerić izjavio je da PDP očekuje da će skupštinska većina usvojiti Vladin prijedlog novog zakona o referendumu i da će nakon toga biti raspisano neposredno izjašnjavanje građana o nezavisnosti RS.

Kolegijum Narodne skupštine RS je odlučio da 9. februara na posebnoj sjednici parlamenta Srpske, bude razmatran Prijedlog zakona o referendumu i građanskim inicijativama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu RS i Nacrt zakona o garantnom fondu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE