• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Političari RS: Ganića izručiti SrbijI!

Predstavnici parlamentarnih političkih stranaka u RS očekuju da će član ratnog Predsjedništva RBiH Ejup Ganić biti izručen Srbiji.

 Političari RS: Ganića izručiti SrbijI! Izvor: MONDO

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić smatra da je Ganić, bez obzira na uslovno puštanje na slobodu, i dalje zatočenik u iščekivanju procedure oko zahtjeva Srbije za njegovim izručenjem.

"To je za pravdu za sada dovoljno, jer sam uvjeren da Srbija ima potpuno validne dokaze o Ganićevoj odgovornosti za ratne zločine u Dobrovoljačkoj, jer se u protivnom ne bi ni upuštala u taj proces'', rekao je Vasić Srni.  

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izrazio je nadu da ova odluka Višeg suda u Londonu nije uvertira za odbijanje zahtjeva Srbije za izručenjem Ganića.

"Ukoliko se to dogodi, onda će definitivno, po ko zna koji put, biti potvrđeno da međunarodno pravosuđe ima jedne aršine za Srbe, a druge za sve ostale učesnike ratnih dešavanja devedesetih godina 20. vijeka'', istakao je Bosić.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović očekuje da će Ganiću biti suđeno za zločine koje je počinio, a koji su potpuno jasni i dokumentovani.

"Očekujem da će se Ganić pred licem pravde suočiti sa kaznom za sve što je počinio kada je u pitanju Dobrovoljačka i svi drugi zločini nad srpskim narodom u toku proteklog rata'', rekao je Borenović.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić smatra da su pitanja ratnih zločina pravne stvari i da tu nema mjesta politici.
"Legitimno pravo Beograda je da traži izručenje Ganića, jer ima osnov za optužnicu protiv Ganića", rekao je Pavić.

Pavić je istakao da DNS brine činjenica da su se pojedini bošnjački političari, sa Harisom Silajdžićem na čelu, digli u odbranu Ganića, optuženog za ratne zločine, a da visoki predstavnik  ćuti, iako je kaznio 200 Srba zbog navodnih i neprovjerenih pomaganja optuženim za ratne zločine.

 "Ta činjenica govori o neravnopravnom odnosu prema Srbima u očima visokog predstavnika i međunarodne zajednice'', istakao je Pavić, zaključujući da Srbi u BiH iz ovoga moraju izvući pouku da nikada ne dozvole izmjene Ustava BiH u dijelu koji se odnosi na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica smatra da je očigledno da je ova odluka Višeg suda u Londonu donesena  zbog političkog pritiska bošnjačko-hrvatske vlasti u Federaciji BiH i medija."Ovo u suštini ne znači da će Ganić biti izručen BiH, jer vjerujemo da će dokazi koje će Srbija  dostaviti Velikoj Britaniji biti dovoljan razlog da se Ganić privede licu pravde i izruči Srbiji“, istakao je Mihajlica.

 Viši sud u Londonu danas je odlučio da pusti na uslovnu slobodu, uz striktne uslove, jednog od ratnih lidera bosanskih muslimana Ejupa Ganića, koji je optužen za ratne zločine u Sarajevu 1992. godine. Ganić će u narednom periodu boraviti na adresi u centru Londona, moraće redovno da se javlja policiji i preko noći neće smjeti da izlazi iz objekta u kojem boravi.
 Sud je saopštio da je kauciju od 300.000 funti platila "anonimna dama koja posjeduje značajna sredstva", prenosi AFP.

Ganić je 1. marta uhapšen u Londonu na zahtjev Srbije koja ga je optužila za zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine kada su ubijena 42 nenaoružana vojnika u povlačenju iz BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE