• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik Pakovoj: Ostavite nas na miru

"Hvala Doris Pak što nam je pravila probleme, a krajnje je vrijeme da se skine sa nas", izjavio premijer RS Milorad Dodik.

 Dodik Pakovoj: Ostavite nas na miru Izvor: MONDO


Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da se ''slučaj Sejdić i Finci'' može veoma brzo riješiti tako što će umjesto dosadašnjeg načina izbora člana Predsjedništva BiH - Srbin iz RS, a Bošnjak i Hrvat iz FBiH - biti biran jedan član iz Srpske i dva iz Federacije, s tim da ne mogu biti iz istih konstitutivnih naroda ili ostalih.

"Mi pristajemo da to riješimo, ako Sarajevo pristaje. Mi sutra možemo izaći u parlament RS i kasnije otići u parlament BiH'', rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da međunarodna zajednica godinama pokušava da napravi prevaru time što promoviše parlament BiH kao jedino mjesto koje odlučuje o važnim stvarima, a to je, zapravo, mjesto koje samo može da odlučuje o devet izvornih nadležnosti BiH, jer za sve ostalo strane potpisnice aneksa moraju da daju saglasnost.

"Prema Dejtonu, samo na bazi sporazuma strana može se doći do nekih novih funkcija, a sporazum je neophodan da bi se desile neke ustavne promjene. Parlament je samo tehničko mjesto koje potvrđuje ranije postignuti sporazum strana'', rekao je Dodik.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra prošle godine donio je presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda u izbornom procesu.

Dodik je rekao da za RS nisu prihvatljivi stavovi izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH Doris Pak da treba ući u sveobuhvatne promjene u BiH, da treba mijenjati Predsjedništvo BiH i način njegovog rada, da treba izabrati jednog predsjednika, navodeći da je to s jasnim ciljem da se degradira prisustvo RS u Predsjedništvu.

"Koliko ja znam ona nije zadužena za Balkan i da se bavi BiH i u tom pogledu. Hvala što nam je pravila probleme, a krajnje je vrijeme da se skine sa nas'', rekao je Dodik.

U izvještaju Pakove navodi se da bi Evropski parlament trebalo da izrazi duboku zabrinutost zbog nestabilne političke klime i nedostatka zajedničke vizije dva entiteta u BiH. U izvještaju se osuđuje upotreba zapaljive retorike koja "potkopava proces međuetničkog pomirenja i funkcionisanje državnih struktura" i izražava nezadovoljstvo ograničenim napretkom BiH kao potencijalnog kandidata za članstvo u EU.

Pakova je pozvala šefa spoljne politike EU Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana Filea da u potpunosti upotrijebe moć EU prema političarima u BiH, piše internat portal EU "EU obzerver".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE