• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pali" direktori "Medicinske elektronike" i IRB-a

U Banjaluci uhapšeni direktori i radnici "Medicinske elektronike" i Investiciono- razvojne banke Srpske zbog manipulacije cijena akcija.

 "Pali" direktori "Medicinske elektronike" i IRB-a Izvor: MONDO

Pripadnici Odjeljenja za istrage Specijalnog tužilaštva uhapsili su direktora Investiciono razvojne banke Bojana Golića, jednog od vlasnika preduzeća "Medicinska elektronika" Milu Radišića, direktora "Medicinske elektronike" Željka Katalinu, te radnike Dragana Cerovca i Nikicu Bajića.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su  nezakonitim radnjama izvršili  manipulaciju cijena 3.500.000 akcija preduzeća  "Medicinska elektronika“ u vlasništvu Srpske, oštetivši pritom budžet za milionski iznos.

U Banjaluci je u toku saslušanje uhapšenih u slučaju "Medicinska elektronika", dok pripadnici Odjeljenja za istrage Specijalnog tužilaštva RS još pretresaju prostorije preduzeća. Više detalja o  akciji očekuje se sutra u podne za kada je najavljena pres-konferencija o ovoj temi.

Direktor Policije Republike Srpske Uroš Pena izjavio je da policija intenzivno radi na slučaju preduzeća "Medicinska elektronika" u Banjaluci i istakao da očekuje rezultate.

"Predmet će biti kvalitetno završen, kao i svi drugi. Angažovano je više agencija i organa i to će dati epilog", rekao je Pena kratko novinarima u Banjaluci, navodeći da ne može iznositi detalje dok traje istraga.

Portparol Specijalnog tužilaštva RS Dragica Tojagić rekla je samo da se ove osobe dovode u vezi s nezakonitom privatizacijom "Medicinske elektronike" te da će više detalja biti poznato nakon saslušanja.

Predstečajni upravnik preduzeća "Medicinska elektronika" Lazo Tomić kaže da zvanično nije obaviješten o današnjoj akciji Specijalnog tužilaštva Republike Srpske  u Banjaluci, ali smatra da je najvjerovatnije, izuzeta dokumentaciju o tome kako je privatnik  kupio akcije državnog kapitala ove firme na banjalučkoj berzi.

"Niti su od mene šta tražili, niti su me pitali", rekao je Tomić novinarima u Banjaluci, komentarišući današnju akciju Specijalnog tužilaštva RS u "Medicinskoj elektronici" tokom koje su privedeni na saslušanje pojedini rukovodioci ovog preduzeća, te izuzeta određena dokumentacija.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Ganulić očekuje da će tužilaštvo i drugi nadležni organi obaviti svoj dio posla u vezi privatizacije "Medicinske elektronike".

"Nije riječ samo privatizacija `Medicinske elektronike`, već treba pokrenuti proces revizije i ostalih kriminalnih privatizacija preduzeća u RS u proteklom periodu", smatra Granulić.

Predsjednica Sindikalne organizacije Centra za medicinska istraživanja pri "Medicinskoj elektronici" Tatjana Kurbalija rekla je novinarima da je nezvanično čula o akciji Specijalnog tužilaštva RS.

"Nadam se da će tužilaštvo i sudstvo odraditi svoj posao kako treba, jer smo mi još prije dvije godine za vrijeme štrajka ukazivali na postojanje nekih nezakonitih radnji u `Medicinskoj elektronici`", istakla je Kurbalija.

Kurbalija navodi da ovaj centar od 18. februara normalno funkcioniše, jer su pacijenti vratili povjerenje u ovu zdravstvenu ustanovu, što potvrđuje sve veći broj obavljenih pregleda.

Vlada RS ima potpuno povjerenje u rad Tužilaštva RS od kojeg je ranije tražila da preispita proces privatizacije u preduzeću "Medicinska elektronika".

"Vlada ima potpuno povjerenje u rad Tužilaštva RS", izjavila je Srni šef Biroa za odnose sa javnošću RS Vera Sajić povodom današnje akcije Specijalnog tužilaštva RS u preduzeću "Medicinska elektronika".

Tužilaštvo RS trebalo bi da sutra, nakon današnjeg saslušanja, iznese prijedlog o pritvoru ovih lica, saznaje Srna.

Pripadnici Odjeljenja za istrage Specijalnog tužilaštva RS pretresli su prostorije "Medicinske elektronike" i izuzeli određenu dokumentaciju.

Više detalja o današnjoj akciji očekuje se sutra u podne za kada je najavljena pres-konferencija o ovoj temi.

Uprava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u oktobru prošle godine je donijela odluku o prestanku radnog odnosa otkazom ugovora o radu rukovodiocima odjeljenja te banke Draganu Cerovcu i Nikici Bajiću, uhapšenim u današnjoj akciji.

Prethodno je Komisija za hartije od vrijednosti RS podnijela Osnovnom sudu u Banjaluci prekršajnu prijavu protiv Nikice Bajića i Dragana Cerovca jer su sumnjivim radnjama oborili cijenu akcija prije prodaje 35 posto državnog kapitala u banjalučkoj "Medicinskoj elektronici".

IRBRS je zatim državni kapital u ovom preduzeću u centru Banje Luke prodao za 183.000 KM, a kupac je  banjalučki biznismen Mile Radišić. U "Medicinskoj elektronici"  nakon štrajka zaposlenih radnika, koji nisu primali mjesecima plate, pokrenut je stečajni postupak.

Medicinska elektronika - Banja Luka osnovana je 1987. godine kao akter transfera visokih tehnologija u oblasti zdravstva. Bila je prepoznatljiva po fabrici pejsmejkera i slušnih aparata u jugoistočnom dijelu Evrope, te po proizvodnji laboratorijske i druge medicinske opreme.

Od svog osnivanja okupljala je najperspektivnije kadrove iz elektronike i medicine sa područja regiona.

(MONDO, na slici: Bojan Golić i arhivska fotografija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE