• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oružje iz BiH u rukama italijanske mafije

Najveći dio oružja, koje je u akciji protiv mafije u ponedjeljak zaplijenila italijanska policija, prokrijumčaren je iz BiH

 Oružje iz BiH u rukama italijanske mafije Izvor: MONDO

Italijanska policija uhapsila je u ponedjeljak više desetina članova različitih mafijaških grupa u akciji u kojoj je zaplijenjena velika količina oružja, prokrijumčarenog iz Bosne i Hercegovine, prenosi "Glas Srpske".

Antimafijaška policija saopštila je da je akcija sprovedena u nekoliko oblasti južne Italije i to protiv članova sicilijanske Koza nostre i napuljske Kamore, koje žele da preuzmu kontrolu nad tržištem voća i povrća na jugu Italije.

Policija je izdala više od 70 naloga za hapšenje i zaplijenila nekretnine, oružje i vozila u vrijednosti nekoliko miliona evra.

Jedan od vođa Kazalesi klana napuljske Kamore Paolo Skjavone  uhapšen je na luksuznom kruzeru na povratku sa medenog mjeseca, saopštila je policija.

Video-snimak koji posjeduje policija pokazao je da se u skladištima nalaze ručni raketni bacači, puške, raketni pogon uređaji za lansiranje i granate. Policija navodi da je najveći dio tog oružja prokrijumčaren iz BiH.

General Antonio Đirone, šef napuljske antimafijaške policije, rekao je da je otkriće ovog pakta između različitih mafijaških grupa, koje su tradicionalno radile odvojeno i svaka na "svojoj" teritoriji, veoma zabrinjavajuće.

"U bilo kojoj situaciji gdje postoji savez između mafijaških grupa, biće teže da one budu ukinute", rekao je Đirone za italijansku televiziju.

U Ambasadi BiH u Rimu kazali su da nemaju nikakve informacije o ovoj velikoj akciji u Italiji i o velikoj zapljeni oružja prošvercovanog iz BiH.

Portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Željka Kujundžija rekla je da SIPA ne može da komentariše ovaj slučaj jer "nikada ne komentariše aktivne predmete".

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS rekli su da ne znaju ništa o hapšenju u Italiji, a u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova juče nismo mogli da dobijemo ničiju izjavu.

"BiH je postala veliko tržište za terorističke organizacije, mafijaške grupe i tajne službe. To je prostor na kojem veliki dio naoružanja uopšte nije uništen, osim onoga koje je bilo nefunkcionalno", rekao je član Svjetske asocijacije šefova policija Marko Nicović.

Dodao je da se oružjem iz BiH švercuje i ka Čečeniji, Južnom Jemenu i Somaliji.

"Sve to pokazuje da će na neki način ekstremni islamisti i mudžahedini da stvore u BiH jedno bezbjedno tržište što se tiče nabavke. To je veliki problem za Evropu i svijet, jer je šverc oružja poslije šverca droge najveći 'biznis'", naglasio je Nicović.

Dodao je da je u BiH ostalo sve oružje još od Drugog svjetskog rata, pa do rata devedesetih godina prošlog vijeka.

"To oružje kontrolišu ljudi iz sjenke, tako da je sve to pokazatelj da vreba realna opasnost, ali i da pred tim problemom neke strane službe zatvaraju oči", istakao je Nicović.

Bivši stručni saradnik Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH i stručnjak za obavještajno-bezbjednosna pitanja Predrag Ćeranić kaže da ga ne iznenađuje to što italijanska ili druge policije iz okruženja otkrivaju oružje švercovano iz BiH jer je u BiH taj operativni rad zanemaren zbog lošeg funkcionisanja institucija na višem nivou.

"Za šverc naoružanja, odnosno njegovu preprodaju umjesto uništavanje, krivce treba tražiti u paralelizmu funkcionisanja institucija BiH, ovog puta u Ministarstvu odbrane BiH i Ministarstvu inostranih poslova BiH. Već dugo prisutan paralelizam u radu tih ministarstava doveo je do tako velikih propusta", kaže Ćeranić.

Da su ta ministarstva funkcionisala kako treba, ističe on, do šverca oružja ne bi ni došlo, ili ako i bi, dodaje, odmah bi se operativnim radom utvrdilo deset najodgovornijih lica ili firmi i organizacija.

Još od ranije postoji sumnja da su velike količine oružja iz BiH, koje su trebale da budu uništene, prokrijumčarene van granica zemlje.

Kako je ranije objavio "Glas Srpske", mešetarenje oko izvoza oružja iz BiH počelo je kada su za uništavanje viška naoružanja angažovane fabrike namjenske industrije u Federaciji, poput "Pretisa", "Unisa", "Binasa" i "Vitezita", koje su istovremeno dobijale dozvole za njegov izvoz.

Da postoji jasna sprega u kriminalu između uništavanja viška naoružanja i izvoza najbolje svjedoče dokumenta koja je "Glas" objavio i po kojima je jasno da su karike u ovome lancu i Ministarstvo odbrane BiH, Oružane snage i pojedini zvaničnici.

Upravo zbog toga u pojedinim preduzećima koja su angažovana na uništavanju viškova oružja istragu sprovodi SIPA.

Član Zajedničke komisije parlamenta BiH za odbranu i bezbjednost Dušanka Majkić rekla je ranije da je najveći problem u cijelom ovom procesu što se vrše strašne zloupotrebe u uništavanju viška naoružanja i municije.

"Ministarstvo odbrane ni na koji način nije kontrolisalo proces uništavanja oružja, što je nedopustivo, jer bez kontrole zloupotrebe su moguće i to sada imamo na sceni", upozorila je Majkićeva.

Postoje veoma utemeljeni dokazi da se u preduzećima namjenske industrije u FBiH granate rastavljaju i samo djelimično uništavaju, dok se ostali dijelovi prepakuju i preprodaju širom svijeta, rekao je član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Drago Kalabić.
Hapšenja

Policije šest evropskih država 2008. godine izvele su akciju pod kodnim imenom "Zapad" i presjekle lanac krijumčarenja oružja iz BiH u zapadnoevropske zemlje.

U BiH su tada uhapšeni Velimir Mihajlović iz Banje Luke, Slobodan Peulić iz Prijedora, Hasan Tahić i Sulejman Rahmanović iz Bužima, a u Sloveniji je uhapšen Rafael Gmajer. Kasnije su uhapšeni i Mineta Ahmić i Jasmin Čejvan iz Viteza, Mehmed Bisović iz Sarajeva, Ferald Gazibarić iz Travnika, Fehim Jahić iz Zenice... Svi su oni bili dio krijumčarskog lanca oružja za crno tržište EU. Glavni šef ove grupe bio je Banjolučanin Velimir Mihajlović.

Ne zna se kako je na kraju završio ovaj sudski proces, ali su svi uhapšeni veoma brzo odlukom Suda BiH pušteni iz pritvora da se brane sa slobode.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE