• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Kolektivno ka Uniji

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da narodi na ovim prostorima moraju da žive zajedno, te da isključe bilo kakvu mogućnost novog nasilja i sukoba.

 Dodik: Kolektivno ka Uniji Izvor: MONDO

"Istorijsko opterećenje je ogromno, ali moramo uspostaviti suživot uz sve ono što predstavlja nasljeđe prošlosti i `istine` koje se razlikuju. Svaki narod ovdje ima strah koji je baziran na negativnom iskustvu iz prošlosti", rekao je Dodik za beogradske "Večernje novosti".

On smatra i da je "Srbija izrekla velika izvinjenja", ali da ona "ne doprinose mnogo ako svi nisu spremni da na isti način, pod istim okolnostima i u istim situacijama reaguju".

"Apsolutno je logični i civilizacijski čin osuditi zločin. Ali, osude neće značajno promijeniti istorijsko nasljeđe, stereotipe i mnoga neriješena pitanja, ali svakako doprinose relaksaciji", poručio je Dodik.

Ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut podsjetio je da je sa Hrvatskom započet proces pomirenja prije 10 godina i praktično završen.

"Sa Crnom Gorom smo došli do stadijuma gdje nemamo otvorenih pitanja. Što se više budemo pribiližavali EU i što granice budu manje važne, saradnja u regionu biće još veća. Sve nas na ovim prostorima mnogo toga više spaja nego što nas razdvaja. Najbitnije je da se svi svedemo na svoju mjeru. Bilo kakvi pokušaji nametanja volje drugom mogu samo produbljivati nepovjerenje i odugovlačiti pomirenje", istakao je Arnaut.

Prema njegovim riječima, prepreke pomirenju su nedostatak povjerenja i neprihvatanje istorijskih činjenica.

Šef Odbora za inostrane poslove crnogorskog parlamenta Miodrag Vuković ne vjeruje da će u bliskoj budućnosti doći do pomirenja naroda na Balkanu.

A komentarišući odnose Podgorice i Beograda, Vuković je rekao da jedni drugima imaju štošta da zamjere, navodeći kao primjer ponašanje Srbije na posljednjim izborima u Crnoj Gori, dok istovremeno smatra da to što je Podgorica priznala Kosovo ne vidi kao "zabijanje noža u leđa" Srbiji.

Šef diplomatije Slovenije Samuel Žbogar rekao je da je glavna sila pomirenja na zapadnom Balkanu "težnja naroda u regionu ka uključenju u evropske integracije", dok je predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov istakao da evropsko i svjetsko iskustvo pokazuje da je pomirenje moguće i ostvarljivo, ali uz ogromnu posvećenost i trud.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE