• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene "otjerale" bagere, policajci pisali kazne

Autor Vesna Kerkez

Pripadnici policije MUP-a Srednjebosanskog kantona napisali su nekoliko kazni ženama koje su spriječile prolazak mašina u korito rijeke Kruščice kod Viteza, kako bi započela izgradnja hidroelektrane

 Žene "otjerale" bagere, policajci pisali kazne Izvor: YouTube/Screenshot

Mještani Kruščice kod Viteza danas su ponovo spriječili investitora da uđe sa mašinama u korito rijeke Kruščice i počne sa izgradnjom hidroelektrane Kruščica 1. Oko 200 mještana i njihovih komšija iz okolnih mjesta blokiralo je prolaz mašinama, i time su uspijeli sačuvati rijeku za koju se bore već godinu dana.

Izvođač radova je došao u pratnji oko 15 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i pokušao je da prođe do lokacije za izgradnju.

Nakon nekoliko sati blokade i zahtjeva da im se pokaže nalog za današnju akciju, koji su policijski službenici tvrdili da posjeduju, izvođač radova je napustio lokaciju i otišao sa lica mjesta uz skandiranje mještana.

Maida Bilal iz Ekološkog udruženja "Bistro" iz Kruščica kaže da uprkos svim pritiscima kojima su svakodnevno izloženi, ne odustaju.

"Danas smo kao i svih 365 dana stali rame uz rame u zaštitu rijeke. Mi bdijemo uz ovu ljepoticu i svim snagama smo danas ponovno vratili mašine", rekla je Maida.

Izvor: YouTube/Screenshot

Iako nisu pokazali nalog mještanima, pripadnici policije napisali su nekoliko kazni ženama koje su spriječavale prolazak mašina. Svo to vrijeme, saobraćaj za ostala vozila odvijao se nesmetano.

Koncesija za izgradnju ove hidroelektrane je u vlasništvu firme Genna iz Viteza i prema riječima mještana ovog mjesta, izvođač nema sve potrebne dozvole za izgradnju ove hidroelektrane.

Podsjetimo, prošle godine, 24. avgusta desio se incident u ovom mjestu nakon što su pripadnici Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona rano ujutro prekinuli blokadu mosta i priveli više osoba koje su protestvovale protiv izgradnje hidrolektrane, pri čemu je više osoba povrijeđeno.

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu kaže da su mještani Kruščice danas još jednom pokazali da ne žele hidroelektrane u svom mjestu.

"Pozivamo vladu Srednjobosanskog kantona da raskine koncesije za ove hidroelektrane jer je to jedini ishod koji je prihvatljiv u ovoj situaciji", kaže Jelena Ivanić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE