• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže zima i migrantska kriza?

Autor mondo.ba

Sa približavanjem hladnijih mjeseci problem sa smještajem/prolaskom migranata u opštinama u BiH prijeti da eskalira. U Bihaću brinu zbog bezbjednosti, u Mostaru zbog nedostatka podrške.

 Stiže zima i migrantska kriza? Izvor: Mondo/Goran Sivački
Ilustracija
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Danas su gradonačelnici i načelnici opština u Unsko-sanskom kantonu održali sastanak u Bihaću te još jednom uputili apel nadležnim institucijama da se uključe u rješavanje migrantske krize, jer situacija u posljednje vrijeme, kako navode, izmiče kontroli.

Prema riječima Šuhreta Fazlića, gradonačelnika Bihaća, sastanak je održan na njegovu inicijativu jer se građani osjećaju sve nesigurnije.

"Situacija u vezi s migrantima je sve gora. Ja kao gradonačelnik od svih institucija u ovoj državi jedino mogu očekivati pomoć ovih ljudi i danas sam ih zamolio da se konsultujemo šta da uradimo. Takođe, želimo pozvati sve nadležne institucije da rade svoj posao, prije svega kantonalne vlasti da konačno povuku poteze kada je riječ o zaštiti građana kantona, kao i ministra policije i komesara. Zadatak ministarstva nije da izdaje saopštenja, već da zaštiti građane Bihaća. Ukoliko to ne mogu uraditi vlastitim ljudima i kapacitetima, onda su dužni da alarmiraju federalne i državne vlasti i da se preduzmu efikasne mjere da se zaštite građani Bihaća", rekao je Fazlić, prenose Nezavisne. 

On je istakao da već pola godine upozoravaju kako će situacija u vezi s migrantima dolaskom jeseni i zime izmaći kontroli i da se to dešava ovih dana.

Na pomenutom sastanku usvojeni su i određeni zaključci, pa je tako od policije zatraženo da potpuno zaustavi dolazak migranata autobusima i talgo vozom iz Sarajeva, zatim da se ograniči slobodno kretanje ilegalnih stranih državljana i da se pojača prisustvo policije u svim dijelovima grada.

Od MUP-a USK se zahtijeva da, ukoliko ne posjeduju dovoljne ljudske i materijalne kapacitete, pomoć zatraži od polcijskih snaga Federacije BiH. Sigurnosna situacija na području USK je sve teža. Kada su u pitanju posljednji incidenti, policiji se obratio Bišćanin H.M. (71), koji je prijavio provalu u porodičnu kuću, prilikom čega je u njoj zatekao provalnika, stranog državljaninam, te ga zadržao do dolaska policijskih službenika. Utvrđeno je kako se radi o Z.B. (25) iz Alžira, koji je prilikom provale pripremio nekoliko kućnih uređaja u namjeri da ih iznese napolje.

Utvrđeno je kako je ovo lice nešto ranije izvršilo i provalu u prostorije Osnovne škole "Prekounje", iz koje su otuđeni novac i kompjuter, i protiv Alžirca je podnesena prijava Tužilaštvu USK.

Takođe, Nezavisne pišu da je javnost u Bihaću uznemirila objava na društvenim mrežama o tome da su trojica migranata, po izlasku iz škole, presrela srednjoškolca te mu uz prijetnju nožem oduzela novac i mobilni telefon. Međutim, ovu informaciju u policiji nisu mogli potvrditi.

Salakovac: Crveni krst apeluje...

Istovremeno, očekivanje zime smanjilo je odlaske migranata iz Centra u Salakovcu kod Mostara gdje trenutno imaju obezbijeđene sve uslove za boravak. Ipak, situacija je daleko od idealne, zbog nebrige države i međunarodnih organizacija Crveni krst razmišlja o povlačenju, što bi dovelo do humanitarne katastrofe, objavio je Klix.

Broj migranata smještenih u Centru Salakovac stalno je varirao od 18. maja kad su prvim autobusima došli iz Sarajeva u Hercegovinu. Broj je znao biti i manji od sto, ali je dolazak jeseni i očekivanje zime zaustavilo mnoge u napredovanju prema zapadu. Portal navodi da će u Hercegovini mnogi zimovati, pa tek onda krenuti u dugog nastavak puta.

Edin Denjo, direktor Centra kaže kako je stanje uredno, korisnicima obezbijeđeno sve potrebno za dostojan boravak, a kapaciteti potpuno ispunjeni.

Međutim, Crveni krst Grada Mostara, jedina organizacija koja je sve vrijeme aktivna u Salakovcu, na izmaku je vlastitih kapaciteta, a nezadovoljna izostankom konkretnog djelovanja od državnih organa i međunarodnih organizacija, razmatra i opciju povlačenja.

"U Salakovcu je trenutno smješteno migranata i preko optimalnog broja. Još gledamo šta se može uraditi, do kraja mjeseca imamo dovoljno hrane i higijenskih potrepština. Osigurali smo danas i dodatnih 60 radijatora, ali je pitanje šta će se desiti nakon 1. novembra jer mi nemam više nikakvih naznaka ko bi nam mogao pomoći", kazao je Alen Kajtaz, sekretar Crvenog krsta Grada Mostara.

ilustracija
Izvor: Mondo/Goran Sivački

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) obavijestila je da neće djelovati u Salakovcu, dok se ne riješe nesporazumi s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, te kako je cijeli ovaj period nedostajalo drugih aktivnih organizacija. IOM je u Salakovcu aktivan bio sam petnaestak dana nakon dolaska migranata.

"Crveni krst Grada Mostara je iscrpio sve svoje mogućnosti, posebno u ovom dosadašnjem periodu koji smo skoro sami iznijeli. U slučaju da ne bude konkretne pomoći i potpisanih ugovora, mi ćemo se najvjerovatnije povući u prvoj polovini novembra. Ne možemo dovesti organizaciju na prosjački štap i zanemariti druge projekte, prije svega zbog nezainteresovanosti administracije, kao domaće, tako i strane", izjavio je Kajtaz za Klix.

Reakcija se očekuje od države, Crvenog krsta BiH, međunarodnih organizacija UNHCR, IOM...

"Prijeti humanitarna katastrofa, možemo to i tako nazvati. Pozivam sve odgovorne institucije da prestanu s igrom, da sjednu i dogovore konkretne poteze. Prije svega da se definiše ko će šta raditi, a sve kako bi se pomoglo ljudima kojima je pomoć najpotrebnija", kaže Alen Kajtaz.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE