• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poruke političara u Potočarima

Na komemorativnom skupu u Potočarima političari i diplomate obratili su se javnosti porukama u kojima pozivaju na mir.

 Poruke političara u Potočarima Izvor: MONDO

Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je novinarima da se srebrenička tragedija ne može zaboraviti, ali da bi se na neki način pomirili preživjeli potrebno je pomoći potomcima žrtava.

"Kao predsjednik Srbije nikada neću odustati od traganja za preostalim haškim bjeguncima, mislim prije svega na /nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala/ Ratka Mladića. Smatraću da sam završio jedan dio svog posla kada on bude priveden pravdi. Nakon toga, potrebno je da narodi pruže ruke jedni drugima i da nastavimo da živimo kao što smo nekada živjeli", rekao je Tadić.

Američka predsjednička delegacija, koju čine ambasador za pitanja ratnih zločina Stiven Rep i savjetnik američkog predsjednika Samanta Pauer, a predvodi je ambasador u BiH Čarls Ingliš,  položila je cvijeće kod spomen kamena u Memorijalnom centru u Potočarima, a zatim su minutom ćutanja odali poštu žrtvama.

Ingliš je rekao novinarima da je američka delegacija došla u Potočare da prenese ličnu poruku predsjednika SAD Baraka Obame porodicama nastradalih, ljudima u Srebrenici, BiH i cijelom svijetu.

"Došli smo da iskažemo tugu i želju da se ovako nešto slično nikada i nigdje više ne dogodi i našu odlučnost da pravda mora biti zadovoljena za žrtve i porodice, a odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde", rekao je Ingliš.


Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da bi danas želio da bude smiren i dostojanstven.

"Možda ne bi trebalo da se kao član Predsjedništva BiH vodim emocijama, ali imam ružan osjećaj ovdje u Potočarima. Puno žrtava se danas ovdje ukopava", rekao je Komšić. On je rekao da je predsjednik Srbije Boris Tadić definitivno dobrodošao u BiH, ali da misli da bi bilo bolje da je došao Ratko Mladić, jer bi, kako je rekao, onda  konačno završio u Hagu.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je  na komemorativnom skupu u Potočarima da je dužnost svih da djeluju kako bi oni koji su učestvovali u ubistvima u Srebrenici bili kažnjeni, a pravda bila zadovoljena.

"Ne trebamo se samo sjećati i biti pasivni posmatrači, jer mi imamo i dužnost. Naša dužnost je da djelujemo, najprije da ustanovimo pravdu, nađemo istinu i da oni koji su učestvovali u ubistvima u Srberenicu budu kažnjeni i da pravda bude zadovoljena", poručio je Incko.        


On je rekao da treba pozdraviti svako časno izvinjenje i svaki iskreni napor u smislu da se pobijede zlo i mržnja.

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš je u svom obraćanju na komemorativnom skupu u Potočarima pročitao ličnu poruku američkog predsjednika Baraka Obama u kojoj je naglašeno da pravda mora podrazumijevati potpunu odgovornost onih koji su počinili zločin.

"U proteklih 15 godina SAD su zajedno sa vama promovisale mir i pomirenje u ovoj nemirnoj zemlji, ali mira ne može biti bez pronalaženja pravde za one koji oplakuju svoje mrtve. Pravda mora podrazumijevati potpunu odgovornost onih koji su počinili zločin. SAD pozivaju sve vlade da udvostruče napore na pronalaženju odgovornih i njihovom izvođenju pred lice pravde", navodi se u Obaminoj poruci.

U Obaminoj poruci, koju je pročitao američki ambasador, navedeno je da je na današnji dan prije 15 godina u Srebrenici "ubijeno 8 000 muškaraca i dječaka".

"Rekao sam i vjerujem da je užas Srebrenice mrlja na našoj kolektivnoj savjesti. Danas kada mnoge ispraćamo na vječni počinak odajemo poštu njima, ljudima koji su vjerovali obećanju da će ih međunarodna zajednica zaštiti, ali su bili prepušteni sami sebi. Samo vi koji ste preživjeli ovu tragediju u stanju ste da osjetite taj nezamislivi užas", navodi se u Obaminoj poruci.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland rekao je da je neophodno poboljšati toleranciju u BiH kako više ne bi bilo ratova i konflikata i da bi se ljudi bolje razumijevali.
"Želio bih čestitati regionalnim vođama na svemu što su uradili u svrhu pomirenja u proteklim godinama. Ono što moramo jeste da jačamo evropske integracije i produbljujemo cijeli proces da bi sama komunikacija između svih stanovnika Evrope bila bolja", naglasio je Jagland.

Prema njegovim riječima, proces pomirenja na ovim prostorima mora da traje i ne smije da se završi prije nego što se svi počinioici zločina ne dovedu pred lice pravde.

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je da je potrebno da se političarima iz BiH pomogne da nađu dogovor da zemlja postane stabilna i da ne bude podijeljena, jer kao takva ne može ući u Evropu.
"Danas smo svi stanovnici Srebrenice, ali ne trebamo misliti na osvetu. Ona nije ono što nam treba, treba nam tolerancija i politika koja će omogućiti BiH da slijedi svoj put u Evropu", rekao je Kušner i dodao da svi koji su učestvovali u zločinima moraju da odgovaraju. Kušner je rekao da danas u Srebrenici vidi nadu, jer komemoraciji prisustvuju predsjednici i premijeri mnogih zemalja, a posebno zbog prisustva predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Visoki zvaničnici EU poručili su , povodom obilježavanja 15 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici, da evropska iskustva u posljednjih šest decenija dokazuju da zajednička perspektiva može "izliječiti mnoge rane i stvoriti uslove za prosperitet i bolju budućnost".

 "To je ono što Evropska unija želi preživjelima iz Srebrenice i svim građanima zapadnog Balkana. Pravdu za žrtve putem sudova i bolju evropsku budućnost za sve, osiguranjem mira, stabilnosti i vladavine zakona", navodi se u zajedničkom saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefan Filea.

Visoki zvaničnici EU ističu da je puna saradnja s Haškim tribunalom i dalje hitna i i suštinska.
"Za preživjele u Srebrenici, njihova bol i žalost ostaće do kraja njihovih života. Sjećanje barem pruža utjehu. Ali pomirenje za budućnost obećanje je koje moramo ispuniti za sljedeću generaciju, a ono zavisi od zadovoljenja pravde", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da su povratak i socijalna integracija raseljenih tokom rata takođe dio procesa obnove individualnih prava i izgradnje zajedničke budućnosti uprkos ratnim zločinima
"Užasni zločini koji su počinjeni prije petnaest godina u Srebrenici nikad se nisu trebali i ne smiju se više nikada dogoditi", poručili su Eštonova i File. U saopštenju se navodi da zločini u Srebrenici predstavljaju "mrlju u sistemu vrijednosti, na načelima i osnovnim pravima na kojima počiva Evropa i na zajedničkoj humanosti".

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Sadik Ahmetović izrazio je uvjerenje da će BiH uspjeti da izađe na put reformi za srećniju budućnost njene djece.

"Iz Dejtona smo ponijeli mir, a sada želimo da izađemo na put reformi za srećnije sutra naše djece. Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti", rekao je Ahmetović, koji je zahvalio svim prisutnim delegacijama na prisustvu komemoraciji.
On je od prisutnih zatražio da vlastitim angažmanom doprinesu da se bivši komandant Vojske republike Srpske general Ratko Mladić uhapsi i privede pravdi.

Načelnik opštine Srebrenica Osman Suljić rekao je da je danas najteži dan porodicama žrtava, a još teži onima koji nisu našli svoje mrtve i dostojno sahranili.

"Molim vas da svi zajedno preuzmemo odgovornost za implementaciju presude Međunarodnog suda pravde o genocidu u Srebrenici kako se nikome nikada na bilo kojem dijelu svijeta ne bi slično ponovilo. Molim UN da još važeće rezolucije o Srebrenici 819 i 821 pretvore u aktivnu pomoć ovoj opštini i pomognu djeci onih čiji je život prekinut i time ih spriječio da ih izvedu na pravi put", rekao je Suljić.
(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE