• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabranjena provjera diploma državnih službenika

Autor mondo.ba

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH kažu da se diplome državnih službenika i namještenika ne mogu provjeravati jer su to lični podaci koji su zaštićeni.

 Lažne diplome provjera Parlament BiH Izvor: Mondo/Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ova agencija je nakon što je primila mišljenje u vezi provjera diploma svih zaposlenih u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH donijela je odluku da Kolegijum sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH neće moći provjeravati diplome državnih službenika i namještenika jer se na taj način narušava pravna sigurnost.

U odgovoru Parlamentarnoj skupštini agencija je kazala je kako je osnovni cilj Zakona o zaštiti ličnih podataka da se svim licima bez obzira na njihovo državljanstvo ili prebivalište osigura zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na privatnost u pogledu obrade ličnih podataka koji se na njih odnose, prenosi Klix.

Podatak o diplomi određenog lica je lični podatak a provjera podrazumijeva obradu ličnih podataka, stoji u odluci agencije.

Prema članu 4. Zakona kontrolori su dužni obrađivati lične podatke u skladu sa osnovnim principima zakonite obrade ličnih podataka, prije svega zakonskim propisima, te utvrđuju svrhu i način obrade ličnih podataka na osnovu zakona ili propisa na osnovu donesenog zakona.

"Zakon u članu 17. propisuje davanje ličnih podataka trećoj strani. Naime stavom (1) istog člana je propisano da kontrolor ne može dati lične podatke korisniku prije nego što o tome ne obavijesti nosioca podataka. Ako nosilac podataka ne odobri davanje ličnih podataka oni se ne mogu otkriti trećoj strani, osim ako to nije u javnom interesu", stoji u odogovoru Agencije za zaštitu ličnih podataka Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH.

Dalje stoji da budući da nisu poznati razlozi provjere diploma svih zaposlenih, s aspekta zakonitosti obrade ličnih podataka sporno je generalizovanje jer je po zakonu kontrolor dužan da lične podatke obrađuje samo u mjeri i obimu koji je neophodan za ispunjenje određene svrhe.

Iz agencije takođe smatraju da se na ovaj način narušava ljudsko dostojanstvo zaposlenih jer se svi zaposleni stavljaju pod sumnju. 

"Mišljenja smo, da je dovođenje pod sumnju svih javnih isprava na ovakav način štetno i za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost", stoji u odgovoru agencije.

Kada je u pitanju saglasnost, kao jedan od pravnih osnova za obradu ličnih podataka iz člana 5. Zakona, istakli su da se ne može koristiti u ovom slučaju.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine je od svih zaposlenika u jauaru zatraženo da dostave diplome o stečenoj stručnoj spremi, a trebale bi se provjeravati diplome dodjeljivane u visokoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.

Ranije danas, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) su u okviru operativne akcije kodnog naziva "Pečat" uhapsili devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su falsifikovali diplome i svjedočanstva.

Još iz INFO

Komentari 9

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ch

Ti koji su zaštićeni,oni ili nemaju diplome ili nisu vidjeli,školske klupe.

Vb

Ako su pošteno završili i dobili diplome,zbog čega se nebi smjele provjeriti.Zbog poštenja bi trebalo.

Fh

Kako nesmije biti provjere diplome od politicara?Pa baš njihove diplome treba provjeriti.Zna se da su mnogi,kupovali za vrijeme rata a i vidi se po nesposobnosti mnogih.

Xy

Ne mogu da vjerujem. Kakva su ovo s...a? Pa kako se provjeravaju nase diplome, zar to nisu licni podaci? Cita li ovo NEKO ko moze da utice na ove gluposti. Pa ovaj narod je lud, ako ostane nijem i gluv na ovakve izjave. Zbaci da ministar moze biti bez diplome i niko ne smije da privjeri. Doduse, vecina i lici na takve. Pa nije valjda da nisu kupili sebi diplome, bar je to lako. A mogli su nesto i zavrsiti, pa bar se ovi privatni fakulteti lako zavrsavaju. Bitno je da se plate.....i eto diplome. Licni podaci? Hahahaha.

Jelena

Pa ovim je jasno da je bar pola diploma kupljeno ili cak falsifikovano.

MONDO REPORTAŽE