• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj Ganić: Sarajevo potkupljuje svjedoke

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je "bosanska strana u slučaju Ejupa Ganića došla do zaštićenog svjedoka i nudila mu novac.

 Slučaj Ganić: Sarajevo potkupljuje svjedoke Izvor: MONDO

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je "bosanska strana u slučaju člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića došla do jednog od zaštićenih svjedoka, nudila mu novac i vršila pritisak na njega da promijeni svjedočenje pred sudom u Londonu".

"Tu je bilo dosta falsifikata. Mi smo poslali londonskom sudu izjave dvojice zaštićenih svedoka. Bosanska strana je na neki način došla do jednog od tih svedoka, nudila mu novac i vršila pritisak na njega da bi sudu prezentovali kako smo mi tim svedocima nudili novac", pojasnio je Vukčević za list "Danas".

Prvo je pomenuto da je to činjeno iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije, a onda kada im je neko skrenuo pažnju da Tužilaštvo nikada u istoriji nije ponudilo nekome bilo kakav mito, niti ima sredstva za to, pa su onda rekli da su to uradili policajci iz Republike Srpske - navodi Vukčević.

"Lutali su oko adrese gdje će da plasiraju tu laž. Istina je da su oni vršili pritisak - što je kažnjivo. To ćemo ispitati - ko je, kada i na koji način vršio pritisak na zaštićenog svjedoka, kao i ko je otkrio njegov identitet", istakao je Vukčević, govoreći o slučaju Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, osumnjičenog za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. nad pripadnicima JNA.

On je dodao da je ovo ročište počelo 5. jula i završilo 14. jula.

"Prezentovali smo naše dokaze za koje mislim da su bili vrlo ubedljivi, jasni i međusobno povezani. Napominjem da se ovde radi o fazi istrage u Srbiji. Mi samo tvrdimo da postoji osnovana sumnja da je Ejup Ganić bio u toj grupi ljudi, koja je po mišljenju ovog tužilaštva, a na osnovu dokaza koje imamo, izvršio ratni zločin u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine" , rekao je Vukčević.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje Ganićevo izručenje Srbiji, Vukčević je rekao da ostaje pri ocjeni da očekuje izručenje.

"Protivnička strana je na jedan nedostojan način postupala u tom sporu. Mislim da je ispod svakog nivoa prebacivati sa pravnog na politički teren čitavu ovu stvar. Oni su išli metodom diskvalifikacije prvo Srbije kao države, govoreći da Srbija nije pravna država i da nema neke razlike između Miloševićeve i današnje Srbije, što nije tačno", naglasio je on.

Vukčević je dodao da se protivnička strana bavila i izmišljotinama, poput toga da je predsjednik Srbije Boris Tadić sa predsjednikom Vlade Srpske Miloradom Dodikom sačekao Biljanu Plavšić, kada je doputovala iz Stokholma privatnim Dodikovim avionom. "Istina je da je doputovao njegovim privatnim avionom, ali predsednik Tadić je nije dočekao, kao ni bilo ko od srpskih zvaničnika. Tu netačnost morala je čak i naša ambasada u Londonu da demantuje i izrazi protest", naveo je Vukčević.

Na pitanje kakav je scenario u slučaju da Ganić ne bude izručen Srbiji, Vukčević je naveo da sada ne želi da govori o tome. "Mi postupamo po našim procesnim pravilima i zakonima", rekao je on.

Vukčević je rekao da očekuje da će londonski sud 27. jula donijeti odluku kojom će ekstradirati Ejupa Ganića Srbiji, ističući da je protivnička strana tražila od suda da se Ganiću izmijene uslovi kaucije, da mu se skine zabrana napuštanja Engleske i Londona. Međutim, sud je to odbio i svi uslovi su ostali isti.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu, na osnovu poternice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE