• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petnaest godina od zločina u Bravskom

U Bravskom kod Bosanskog Petrovca obilježena 15. godišnjica progona Srba u hvratskoj akciji "Oluja". "Zločince će stići pravda", poručili učesnici skupa.

 Petnaest godina od zločina u Bravskom Izvor: MONDO

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović smatra da će pravda uskoro stići glavne naredbodavce i izvršioce ratnog zločina nad srpskim civilima iz Krajine u operaciji ''Oluja'' u Bravskom kod Bosanskog Petrovca.

"Potrebno je da se prvo procesuira tadašnji komandant Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva general Imre Agotić, a zatim svi do neposrednih izvršilaca zločina", rekao je Velimirović Srni, nakon što je prisustvovao parastosu u Bravskom i otkrivanju spomen-ploče stradalim srpskim civilima i vojnicima u operaciji ''Oluja'' u Krajini.

Velimirović je rekao da će MUP RS ovih dana dopuniti krivičnu prijavu izjavama svjedoka u ovom događaju i dokumentarnim filmom Rade Mutića "Tamo daleko na Petrovačkoj cesti'', koje će proslijediti Tužilaštvu BiH.

Govoreći o otkrivanju spomen-ploče poginulim srpskim civilima i vojnicima u Bravskom, Velimirović je rekao da spomen-ploča na najbolji način potvrđuje šta se desilo na tom mjestu i ko je sve poginuo.

"Ako ova spomen-ploča i ratni zločin nisu dovoljni da nadležne pravosudne institucije Hrvatske i BiH, na čijoj se teritoriji nalazi, pokrenu istragu i podignu optužnicu, to može ukazivati da iza svega stoji politika, a ne pravda", zaključio je Velimirović.

Služenjem parastosa, otkrivanjem spomen-ploče, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca danas je u Bravskom-Janjila kod Bosanskog Petrovca obilježeno 15 godina od progona oko 220.000 Srba iz Republike Srpske Krajine (RSK) u hrvatskoj vojnoj operaciji "Oluja".

Parastos je služio paroh iz Drinića Dragan Škalonja uz zasluženje više sveštenika eparhije Bihaćko-petrovačke.

Na spomen-ploči, koju su postavili Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" i prijatelji, piše da su na ovom drumu 7. avgusta 1995. godine od raketa ispaljenih iz aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na izbjegličku kolonu iz RSK živote izgubili Darinka (Dane) Drča (1927) i njeni unuci Jovica (Dušana) Drča (1989) i Mirjana (Milana) Dubajić /1974/ svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca.

Na tom mjestu stradali su i Krstan (Obrada) Vuković (1951), rođen u Han Kolima kod Banjaluke i njegov sin Darko (1982), rođen u Bihaću, obojica živjeli u Donjem Lapcu, te Branko (Stevana) Stjelja /1923/ i njegov sin Mirko (1961) iz Nadina kod Benkovca.

Nakon parastosa, u Driniću je prikazan dokumentarni film "Tamo daleko na Petrovačkoj cesti", autora Radeta Mutića, i položeni su vijenci u spomen-sobi.
Pjesnik Mićo Jelić-Grnović sa Banije, koji je prisustvovao parastosu, recitovao je svoje pjesme "Svojim pokojnim neumrlim Srbima ovog rata" i "Molitva za srpsku djecu".

Parastosu u Bravskom prisustvovali su članovi porodica stradalih u izbjegličkoj koloni, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović, predstavnici "Veritasa", predstavnici Mjesne zajednice Kapljuh koji su prije četiri godine na mjestu stradanja izbjegličke kolone iz Krajine postavili veliki drveni krst.

Preko mosta Dvor - Novi Grad od 4. do 7. avgusta 1995. godine prešlo je više od 100.000 izbjeglica iz tadašnje RSK.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE