• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U RS nepropisno odlaganje otpada

Nepropisno odlaganje otpada jedan je od najvećih problema zaštite životne sredine u Republici Srpskoj i BiH zbog kojeg je često i ugroženo zdravlje stanovništva.

 U RS nepropisno odlaganje otpada Izvor: MONDO

Prema podacima Fonda za zaštitu životne sredine, u RS ima oko 550 lokalnih i divljih deponija, na kojima je najviše plastične ambalaže, uglavnom iz kućnog otpada, piše "Fokus".

Strategijom o upravljanju otpadom u RS predviđeno je osnivanje osam regionalnih deponija na teritoriji RS. Time bi se sanirale postojeće divlje deponije, a regionalne bile bi opremljene za adekvatno odlaganje u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Portparol Fonda za zaštitu životne sredine RS Nikolina Brnić rekla je da je Strategijom predviđeno formiranje distrikta ili regije za upravljanje otpadom, koje će koristiti nekoliko opština, odnosno minimalno 200 000 stanovnika.

Ona je istakla da politika upravljanja otpadom sadrži tri ključna evropska načela - prevenciju nastajanja otpada, reciklažu i ponovnu upotrebu, te poboljšanje konačnog zbrinjavanja i nadzora.

Direktor Javnog preduzeća Regionalna deponija "Depot" iz Banjaluke Momočilo Rokvić naveo je da je Vlada RS, odnosno Ministarstvo finansija RS, nedavno potpisalo kreditni ugovor sa Svjetskom bankom vrijedan 1.500.000 evra, koji će omogućiti realizaciju ove faze.

"Već u septembru počećemo sa radom. U planu je rješavanje oborinskih voda na deponiji, zatim izgradnja trafo-stanice, kao i rješenje pitanja vodosnabdijevanja. Međutim, najveća investicija u ovoj fazi jeste sanacija starog odlagališta, kao i izgradnja sanitarne kasete na jednom dijelu odlagališta, na površini od oko dva hektara za sanitarno zbrinjavanje i odlaganje otpada", istakao je Rokvić.

On je podsjetio da su za prvu fazu sanacije i proširenje deponije u Ramićima od Svjetske banke dobili četiri miliona dolara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE