• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedska princeza u Predsjedništvu BiH: Zaštita životne sredine,inovacije...

Autor SRNA

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su danas angažman visoke švedske delegacije na temama od zajedničkog interesa za sve građane u BiH, a to su klimatske promjene, zaštita životne sredine, inovacije i preduzetništvo, te učešće mladih.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović danas su tokom prijema za švedsku princezu Vikotriju i princa Danijela izrazili zadovoljstvo ovom posjetom i zahvalili za kontinuiranu podršku i angažman Švedske kroz brojne razvojne projekte.

Sastanku je prisustvovala i zamjenik premijera Švedske Izabela Lovin, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Možda će vas zanimati

Svrha posjete je, kako je istaknuto na sastanku, da se ojačaju već dobri odnosi dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH.

Sagovornici su se saglasili da brojna dijaspora, koja je dobro integrisana u švedsko društvo, doprinosi ukupnom razvoju ekonomske i kulturne saradnje.

U saopštenju se dodaje da je švedska Vlada podržala izradu zajedničke strategije za zaštitu okoline, koja će se bazirati na smanjenju zagađenja vazduha i ublažavanju efekata klimatskih promjena.

Na sastanku je istaknuto da je to globalni problem, na čijem se rješavanju može zajednički sarađivati.

Komšić i Džaferović princezi Viktoriji izrazili nezadovoljstvo zbog dodjeljivanja Nobelove nagrade Handkeu

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu potvrdio da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović tokom današnjeg susreta sa švedskom princezom Viktorijom i princem Danijelom izrazili nezadovoljstvo činjenicom da je Handkeu dodijeljena Nobelova nagrada za književnost.

"Rekao sam prestolonasljednici Švedske, princezi Viktoriji da mi je jasno da ona sa tim nema ništa", istakao je Dodik.

On je napomenuo da je švedskoj princezi pojasnio da su Komšić i Džaferović iznijeli lične stavove i da je nephodan konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH da bi se nešto računalo kao validan stav BiH.

"I to je BiH. Vjerovatno da je to izazvalo neku neugodnost", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da se upravo za Švedsku zna da niti jedan organ upravljanja nema uticaj na rad Novelovog komiteta i da je bilo nepotrebno ukazivati na takvu stvar.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da podržava pravo Nobelovog komiteta da samostalno odlučuje i istakao da je ponosan što je upravo austrijski književnik Peter Handke ovogodišnji laureat te prestižne nagrade.

Švedska princeza prošetala je danas centrom Sarajeva, pogledajte fotogaleriju:

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE